En cykeltur i Nobelpristagaren Svante Pääbos hjulspår

karta över pääboslingan (illustration)

Slingan är cirka åtta kilometer lång, sträcker sig mellan Ekonomikum och Ångströmlaboratoriet och knyter ihop nio olika campusområden vid Uppsala universitet.

Nobelpristagaren Svante Pääbo ska få en egen cykelled i Uppsala, den så kallade Pääboslingan. Det meddelade rektor Anders Hagfeldt när Svante Pääbo tog emot utmärkelsen Årets alumn 2023 vid Uppsala universitet.

Svante Pääbo håller en dödskalle

Svante Pääbo är 2022 års Nobelpristagare i fysiologi eller medicin.

– Det är överväldigande. Vad jag förstår är det en stor del av den väg jag faktiskt cyklade nästan dagligen och det är ju helt fantastiskt. Jag måste komma med familjen och cykla runt den några varv, sa Svante Pääbo efter prisceremonin.

Svante Pääbo är 2022 års Nobelpristagare i fysiologi eller medicin. För honom tog allting sin början vid Uppsala universitet, där han tillbringade sin ungdom från år 1975 till 1986.

– På sätt och vis lärde jag mig allting i Uppsala! Till att börja med läste jag ryska och öststatskunskap, sedan följde egyptologi, medicin och en doktorsavhandling inom cellbiologi.

Cyklade mellan olika center

Under sin tid som student och forskare i Uppsala tog han del av universitetets stora vetenskapliga bredd genom att cykla mellan de olika centren. Nu ska alltså en cykelslinga i Uppsala uppkallas efter honom. Slingan är cirka åtta kilometer lång, sträcker sig mellan Ekonomikum och Ångström och knyter ihop nio olika campusområden vid Uppsala universitet.

– Pääbo-slingan kommer att påminna dem som cyklar i dina hjulspår om din resa och förhoppningsvis om mänsklighetens väg genom årtusendena. Slingan kan också tjäna som en illustration av vikten att lita på sin idé och vision även när andra tror att man är ute och cyklar, sa rektor Anders Hagfeldt vid prisceremonin i universitetets aula.

Annica Hulth

Se en film som visar Pääboslingan

Årets alumn

Varje år delar Uppsala universitet ut utmärkelsen Årets alumn till en alumn som gjort framstående insatser inom sin karriär eller på annat sätt utmärkt sig med en gärning som Uppsala universitet bedömer värd att uppmärksamma.

Förslag på Årets alumn kan lämnas av alla med anknytning till Uppsala universitet, studenter, anställda, alumner och vänner. Nomineringsperioden för Årets alumn 2024 nu är öppen.

Prenumerera på Uppsala universitets nyhetsbrev

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin