Excellenssatsning på forskning om vikingar
Den 3 september 2024 invigs det nya excellenscentret Den vikingatida världen (WIVA) vid Uppsala universitet. Syftet är att samla forskare från olika discipliner kring forskning om vikingarnas värld, som kan ha varit större än vi trott.
Neil Price, professor i arkeologi, leder det nya excellenscentret Den vikingatida världen som invigs den 3 september. Centrumet är en av fem forskningsmiljöer vid universitetet som fått bidrag inom Vetenskapsrådets excellenssatsning 2022.
Under fem år får varje forskningsmiljö mellan fyra och sex miljoner kronor årligen, med möjlighet till ytterligare fem års finansiering efter utvärdering.
Tydligare bild av vikingarnas värld
En uppgift för det nya excellenscentret blir att få en tydligare bild av hur stor vikingarnas värld egentligen var. För helt klart är att nordborna tog sig mycket längre österut och söderut än vad som tidigare varit känt, det har forskarna sakta börjat förstå.
– Det finns flera områden av Eurasien som inte riktigt har uppmärksammats. Vi vet att de kom väldigt långt in i Centralasien på stäppen. Vi vet att de har varit i Mellanöstern, Bagdad till exempel. Men de har haft handelskontakter med en mycket större värld vilket inte är så utforskat. De hade kontakter med östra Asien, förmodligen västra Kina. Vi jobbar med idén att i åtminstone någon utsträckning har nordborna rest dit också, berättar Neil Price.
Fullspäckat program för hösten
Det finns en tanke med att centret invigs just i september. Nio var nämligen det heliga talet för vikingatidens nordbor och återkom gång på gång i deras mytologi. Den vikingatida världen (WIVA) är nu nio månader gammalt, och det firas med föreläsningar och samtal. Till exempel berättar forskare om vikingatiden i olika delar av världen, som Asien, östra Balticum och Iberien.
Under våren har verksamheten kommit igång och programmet för hösten är minst sagt fullspäckat.
– Vi har utlyst ett antal postdoktjänster som är nu under tillsättning likaså åtta internationella gästforskartjänster. Fler tjänster kommer att tillsättas nästa år, berättar Neil Price.
Möte med internationell panel
I anslutning till invigningen hålls ett möte med en internationell rådgivningspanel, där de ska diskutera diverse nya initiativ. Framöver planeras till exempel forskningsresor och samarbetsmöten i både Norden och Storbritannien.
– Vi planerar för framtida workshops i flera länder, bland annat Singapore och Mongoliet. Under hösten kommer jag att föreläsa vid De Svenska Historiedagarna i Falun. Vi håller en doktorandkurs vid svenska institutet i Aten samt föreläser vid flera internationella konferenser i London, Aten, Kiel och Sapporo. Vår seminarieverksamhet har också kommit igång och vi har redan haft flera föredragshållare, säger Neil Price.
Annica Hulth
Centrum för Den vikingatida världen (WIVA)
- Invigningsevenemanget äger rum den 3 september 2024
- Den vikingatida världen (Center for the World in the Viking Age) är en av fem excellenta forskningsmiljöer vid Uppsala universitet som fått bidrag från Vetenskapsrådet. Medlen ska gå till långsiktiga programverksamheter där forskare från olika discipliner samlas kring ett tema eller en frågeställning. Kring det ska de bygga upp ett centrum för forsknings- och utbildningsverksamhet.
Läs mer
Fem excellenta forskningsmiljöer vid Uppsala universitet
Intervju med Neil Price: Han vill utvidga vikingarnas värld