Donation till forskning om sällsynt sjukdom
Uppsala universitet har som testamentsgåva fått över 100 miljoner kronor från läkaren Bo Brämberg. Donationen ska användas för att bilda en stiftelse till förmån för forskning om Behçets sjukdom.
I sitt testamente, som nyligen delgetts universitetet, önskade Bo Brämberg donera över 100 miljoner till Uppsala universitet i syfte att bilda en ny stiftelse med namnet ”Linus och Ida Brämbergs stiftelse”. Stiftelsens avkastning ska gå till forskning om den sällsynta Behçets sjukdom. Det har uppskattats att omkring 500 personer i Sverige lider av denna sjukdom.
– Vi är mycket glada för donationen. Den kommer att bidra till ökad förståelse av mekanismerna bakom denna sällsynta sjukdom och till kunskap om hur man ska kunna utveckla bättre behandlingsformer, säger Mats Larhed, vicerektor för vetenskapsområdet för medicin och farmaci.
Besläktad med andra sjukdomar
Behçet sjukdom, som även kallats sidenvägssjukan, är vanligast i östra medelhavsregionen och Asien. Den kännetecknas av inflammation i blodkärlen och ger återkommande smärtsamma sår i munnen och på könsorganen. Det saknas dock kunskap om sjukdomens orsak och bakomliggande mekanismer, men den är troligen besläktad med andra inflammatoriska sjukdomar. Sjukdomen kommer till exempel i skov.
Bra utgångsläge
Planen är att avkastningen på medlen varje år ska utlysas internt inom vetenskapsområdet för medicin och farmaci och gå till de bästa projekten, efter bedömning. Enligt Mats Larhed är förutsättningarna mycket goda att komma igång snabbt med forskningen.
– Vetenskapsområdet har ledande forskning om kärlsjukdomar, autoimmunitet, inflammation och dermatologi och det nära samarbetet med Akademiska sjukhuset är en annan stor fördel. Vi har också erfarenhet av forskning kring flera andra mycket ovanliga sjukdomar. Denna stora donation är således mycket välkommen och jag ser fram emot att följa forskningsutvecklingen, säger han.
Anneli Waara
Jubileumskampanj för gränslös kunskap
Den 7 oktober 2027 firar Uppsala universitet 550 år. Nu startar en jubileumskampanj, ”Gränslös kunskap – sedan 1477”. Syftet med kampanjen är att ytterligare stärka universitetets forskning. Målet är att till år 2027 samla in en miljard kronor.