Hugo Alfvéns musik når fler genom donation

Svatvitt foto av Hugo Alfvén som dirigerar  vid en utomhuskonsert.

Hugo Alfvén (1872-1960) var verksam som tonsättare, dirigent, violinist och konstnär. Han var director musices vid Uppsala universitet mellan åren 1910 och 1939. Foto Alvin

Under åren som ambassadör i Sverige besökte Lyndon Olson, som har ett stort musikintresse, många konserter. Han donerar nu drygt en miljon kronor till Uppsala universitets vänförening American Friends of Uppsala University för att stödja arbetet med att göra Hugo Alfvéns musik tillgängligt för fler.

Svartvitt porträtt av Lyndon Olson.

Affärsmannen och diplomaten Lyndon Olson.

Affärsmannen och diplomaten Lyndon Olson, som själv har rötter i Dalarna, verkade som USA:s ambassadör i Sverige mellan åren 1997 och 2021. Han intresserade sig under dessa år bland annat för svensk forskning och besökte flera universitet. Mötet med Uppsala universitets dåvarande rektor Bo Sundqvist, initiativtagare till grundandet av vänföreningen American friends of Uppsala University och dess första ordförande, utvecklades med tiden till vänskap. De delar många intressen, bland annat musik. Gåvan, som ska användas för att förbereda notutgåvor och publicera valda verk av Hugo Alfvén, är Lyndon Olsons sätt att hedra sin vän.

– Han har gjort mycket för universitetet och för relationen våra länder emellan. Jag kände inte till Hugo Alfvén tidigare, men ville gärna göra något meningsfullt för svensk musikkultur och för universitetet. Nu vet jag mer och jag har förstått att det finns ett stort behov att tillgängliggöra Alfvéns verk så att hans musik kan nå ut till fler, säger Lyndon Olson.

Stor samling på universitetsbiblioteket

Hugo Alfvén (1872-1960) var verksam som tonsättare, dirigent, violinist och konstnär. Han var director musices vid Uppsala universitet mellan åren 1910 och 1939 och ledde bland annat universitetsorkestern Kungliga Akademiska kapellet samt körerna Orphei Drängar och Allmänna Sången. Större delen av hans produktion i egna utskrifter – drygt 200 kompositioner – skänktes till Uppsala universitetsbibliotek i slutet av hans liv. I Hugo Alfvéns stora samling finns allt från skisser till renskrivna partitur vilket gör det möjligt att följa hela hans kompositionsprocess.

Stefan Karpe, nuvarande director musices vid Uppsala universitet är den som kommer att ansvara för urvalet av verk att tillgängliggöra. Genom sitt engagemang i Hugo Alfvénfondens styrelse är han väl insatt. En utmaning är att musikrättigheterna för närvarande är spridda på olika förlag runt om i världen, men läget förändras när de går ut år 2030.

Stefan Karpe dirigerar i konserthall.

Director musices Stefan Karpe är glad att nu kunna trycka en fin utgåva av Bergakungen. Foto Mikael Wallerstedt

– Gåvan betyder mycket för oss och för musiksverige. Nu kan vi se till att trycka en fin inbunden utgåva av Hugo Alfvéns fantastiska balett Bergakungen, som verkligen förtjänar att spelas mer och bli lätt tillgängligt för dirigenter och musiker, säger Stefan Karpe.

Musiken i den första akten av Bergakungen är delvis baserad på folkmusik som finns bland hans folkmusikuppteckningar; även dessa finns på universitetsbiblioteket.

– Bergakungen var också ett av de verk som Alfvén själv var mest nöjd med, säger Stefan Karpe.

Anneli Waara

Jubileumskampanj för gränslös kunskap

Den 7 oktober 2027 firar Uppsala universitet 550 år. Nu startar en jubileumskampanj, ”Gränslös kunskap – sedan 1477”. Syftet med kampanjen är att ytterligare stärka universitetets forskning. Målet är att till år 2027 samla in en miljard kronor.

Prenumerera på Uppsala universitets nyhetsbrev

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
youtube
linkedin