Generös donation till inrättande av professur i judiskt tänkande
Torsten Söderbergs Stiftelse donerar 12 miljoner kronor till en ny professur vid Uppsala universitet. Den nya professuren, Torstens Söderbergs professur i judiskt tänkande, blir ett viktigt komplement till expertkunskap som redan finns vid universitetet och möter även ett ökande behov i samhället.
– Det är en mångårig vision vid vår fakultet, att ha professurer inom alla de tre stora monoteistiska världsreligionerna, som går i uppfyllelse med denna donation. Inte minst i denna oroliga tid, då behovet av interkulturell förståelse är stort, är detta en mycket viktig satsning, säger Cecilia Wejryd, dekan vid teologiska fakulteten vid Uppsala universitet.
Judiska studier är ett etablerat och växande forskningsfält på ledande universitet världen över. Däremot saknas en professur med denna inriktning i Sverige.
– Stiftelsen är glad att Uppsala universitet och teologiska fakulteten nu kan fylla luckan och att Uppsala universitets och Sveriges ställning inom forskningsfältet kan stärkas, säger Maria Söderberg, ordförande för Torsten Söderbergs Stiftelse.
Forskningsområdet judiska studier är tvärvetenskapligt och undersöker ett stort antal olika aspekter inom judiskt liv: filosofi, juridik, kultur, historia, religion och språk. Den nya professuren kommer att inriktas mot det mer avgränsade området judiskt tänkande, som på engelska benämns Jewish thought.
– Inom detta forskningsområde studeras judiska texter och deras tolkningar i relation till idéhistoria. Fokus ligger på hur denna interaktion format judiskt liv och kultur, men även på hur kristen och muslimsk teologi påverkats av judisk idéhistoria, förklarar Cecilia Wejryd.
Behov av kunskap i samhället
Judendom utgör tillsammans med kristendom och islam de tre så kallade abrahamitiska religionerna (alla tre religionerna härleder sitt ursprung till patriarken Abraham). Professurer inriktade på kristendom finns sedan länge vid Uppsala universitet, och sedan 2012 finns även en professur i islamisk teologi och filosofi, men ingen inriktad på judiska studier. Cecilia Wejryd konstaterar att det också finns ett stort generellt behov av kunskap om judisk kultur i samhället, exempelvis från olika verksamheter i offentlig sektor; såsom vård och skola.
– Att stärka utbildning och forskning inom detta område kan bidra till såväl ökad kunskap i samhället som ökad förståelse och tolerans mellan de olika religionerna. Många svenska judar vittnar idag om uttryck för antisemitism och det finns överlag en växande intolerans i samhället. Det är viktigt att motverka sådana tendenser med kunskap och därmed medverka till ett bättre samtalsklimat, säger Cecilia Wejryd.
Annica Hulth
Jubileumskampanj för gränslös kunskap
Den 7 oktober 2027 firar Uppsala universitet 550 år. Nu startar en jubileumskampanj, ”Gränslös kunskap – sedan 1477”. Syftet med kampanjen är att ytterligare stärka universitetets forskning. Målet är att till år 2027 samla in en miljard kronor.