Betesmark eller gruvor - målkonflikter i Norrland

Betesmark

Tom Mels forskar om konflikter kring naturresurser i Norrbotten och Västerbotten, till exempel inom gruvnäringen.

Ska marken användas som betesmark eller till nya gruvor? Olika intressen krockar inom gruvnäringen i Västerbotten och Norrbotten. Tom Mels forskar om målkonflikter kring naturresurser och hur man kan hantera dem.

Tom Mels är docent vid Kulturgeografiska institutionen, Uppsala universitet och programsamordnare för Kandidatprogram i samhällsplanering vid Campus Gotland.

Tillsammans med kollegor i flera olika discipliner – allt från jurister till ekologer och statsvetare – forskar han om målkonflikter kring naturresurser i Norrbotten och Västerbotten, till exempel inom gruvnäringen.

– Samerna har stora intressen i att behålla vissa biologiska kvalitéer i landskapet och att renen hittar betesro. När det kommer massa verksamheter i landskapet så störs de. Därmed omöjliggörs rendrift i många områden och då måste man börja anpassa.

Målkonflikter är vanliga

Den här typen av målkonflikter är vanliga när det gäller utnyttjande av naturresurser. Det finns väldigt mycket konflikter kring hur vi ska utnyttja dem eller huruvida vi ska utnyttja naturresurserna överhuvudtaget, berättar Tom Mels.

– Det skapar konflikter i landskapet, kring skogen, kring gruvor, kring elproduktion i olika former. Vi är intresserade av att se hur planeringen kring de här frågorna kan bli bättre.

Forskningen bygger på intervjuer, till exempel med renskötare, och på workshops där man diskuterar problem och möjliga lösningar.

Förbättra samråd och regelverk

Det handlar till exempel om hur man kan förbättra samråd och konsultationer, men också hur regelverk och lagstiftning kring gruvor skulle kunna förbättras.

– Det pratas mycket om rättvisa idag, men alldeles för lite om rättvisa
kring utnyttjande av naturresurser. I rättvisebegreppet handlar det
bland annat också om urfolksrättigheter. Eftersom vi undersöker samiska områden är naturligtvis urfolksrättigheter väldigt viktiga. De är kopplade till marken och särskilt kopplade till utnyttjande av naturresurser, säger Tom Mels.

Annica Hulth

Prenumerera på Uppsala universitets nyhetsbrev

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin