Stor donation till nytt forskningsinstitut inom kultur och kreativitet

skulpturer på rad i en sal

Donationen från Anders Sandrews stiftelse omfattar 50 miljoner kronor över fem år med möjlighet till förlängning under ytterligare fem år. Foto: Mikael Wallerstedt

Tack vare en generös donation från Anders Sandrews stiftelse kan Uppsala universitet nu etablera ett helt nytt institut – Anders Sandrew-institutet för kultur och kreativitet. I detta kraftsamlas universitetets forskning inom det breda fältet kultur och kreativitet.

porträtt på Björn Börjesson

Björn Börjesson, styrelseordförande för Anders Sandrews stiftelse. Foto: Björn Dalin

Donationen från Anders Sandrews stiftelse omfattar 50 miljoner kronor över fem år med möjlighet till förlängning under ytterligare fem år. Till institutet knyts en ny professur – Anders Sandrews professur i digital konstvetenskap.

Vid Anders Sandrew-institutet för kultur och kreativitet kommer forskare och forskarstuderande från olika institutioner att kunna mötas för gränsöverskridande forskning.

Professor Joakim Palme, vicerektor för vetenskapsområdet för humaniora och samhällsvetenskap vid Uppsala universitet, ser stora möjligheter skapas genom donationen.

– Med en sådan här kraftsamling i ett institut genereras naturligtvis många nya forskningssamarbeten över ämnesgränserna. Men potentialen är större än så. Satsningen utgör också en utmärkt plattform för att utveckla nya relationer med andra samhällsaktörer och även främja entreprenörskap inom olika kreativa branscher. Ytterst handlar det om forskningens och kulturens bidrag till människors hälsa och om kulturens betydelse för social och samhällelig sammanhållning, säger Joakim Palme.

Snabbt växande bransch

Inom den snabbt växande branschen kultur och kreativa näringar finns ett stort behov av forskare med kompetens inom digital konstvetenskap och kulturanalytiska metoder. Uppsala universitet vill med inrättandet av Anders Sandrew-institutet för kultur och kreativitet:

  1. Kraftsamla stöd för banbrytande forskning om nya och traditionella kulturella uttryck – från runskrift till digital konst och speldesign.
  2. Öka kunskapen om kulturens betydelse för människors liv, hälsa och kreativitet.
  3. Främja entreprenörskap kring kultur, kreativa näringar och social sammanhållning.

– Hos Stiftelsen gläds vi över att med donationen bidra till angelägen forskning som till sin inriktning avspeglar Anders Sandrews livsgärning som entreprenör och företagsledare inom film och andra kulturella branscher. Att han hade sitt ursprung i Uppland gör också att cirkeln nu sluts via donationen till Uppsala universitet, säger Björn Börjesson, styrelseordförande för Anders Sandrews stiftelse.

Professur i digital konstvetenskap

Anders Sandrews-professur i digital konstvetenskap förläggs till konstvetenskapliga institutionen, som under de senaste tio åren utvecklat digital forskning och undervisning i samarbete med världsledande institutioner inom kulturområdet.

porträtt av Johan Eriksson utomhus

Docent Johan Eriksson, prefekt vid Konstvetenskapliga institutionen. Foto: Mikael Wallerstedt

Institutionens prefekt, docent Johan Eriksson är en av initiativtagarna till skapandet av en mångvetenskaplig förnyelse av universitetets forskning inom kulturområdet. Han ser nu fram emot att bidra till förverkligandet av institutet och ökad digital kompetens.

– Alltifrån grottmålningar till nutida bildflöden analyseras idag med digitala forskningsmetoder och museer och andra kulturarvsinstitutioner använder digitala verktyg i utställningar, förvaltning och analys, säger Johan Eriksson. Forskningen kommer nu att stärkas ytterligare genom att samlas och utvecklas i en gemensam miljö. Den nya professuren med digitalt fokus passar fantastiskt väl in i detta och kommer både att komplettera den nuvarande kompetensen och bidra till en viktig utveckling och en kritisk diskussion om digitalisering och AI.

laptop med bild av konst på skärmen

Forskarna använder visualiseringsverktyg för forskning, undervisning och tillgänglighet. Här i ett tvärvetenskapligt projekt som handlar om nyttan av visualisering av kulturarv. Foto: Johan Eriksson

Uppsala universitetets rektor Anders Hagfeldt är entusiastisk över den generösa donationen från Anders Sandrews stiftelse.

– Detta är en mycket generös och välkommen gåva från en stiftelse vars grundare var en pionjär inom svensk filmindustri. Det känns fantastiskt att Anders Sandrews stiftelse nu vill stödja en stor och framtidsinriktad satsning inom kulturforskningen, säger rektor Anders Hagfeldt.

Anneli Waara

Professur i digital konstvetenskap

  • Inom ämnet konstvetenskap bedrivs undervisning och forskning om konst, design, arkitektur och visuella uttryck i foto, film, scenografi och andra konstformer – både utifrån historiska perspektiv och samtida analysmetoder.
  • Digital konstvetenskap är ett nytt fält som inbegriper metoder och verktyg för att visualisera miljöer, produkter och budskap för att nå ut till en bred publik. Genom att förena modern digital teknik och konst omdefinieras vårt sätt att förstå och uppleva kultur.

Andrew Sandrews stiftelse

  • Anders Sandrew (1885-1957) var grundare av film- och teaterkoncernen Sandrews och var vid sin bortgång Skandinaviens störste enskilde företagare inom nöjesbranschen.
  • Efter Anders Sandrews död övergick, i enlighet med hans beslut, hans nöjesimperium till bildandet av Anders Sandrews stiftelse. Stiftelsens stadgar fastställer att stöd framför allt ska riktas till unga studerande vid de konstnärliga utbildningarna med fokus på film och teater i vid mening. Men stöd riktas också till äldre skådespelare och andra som en betydande konstnärlig gärning inom teater och film. Därutöver ska stiftelsen ” främja vetenskaplig forskning av landsgagnelig betydelse”.

Jubileumskampanjen Gränslös kunskap

År 2027 fyller Uppsala universitet 550 år. I en tid med många komplexa utmaningar vill universitetet ytterligare stärka forskning och utbildning, kultur och kulturarv. Genom att söka fler och nya finansieringskällor kan bidraget till samhällets utveckling öka och rektor har därför initierat en jubileumskampanj – ”Gränslös kunskap – sedan 1477”.

Prenumerera på Uppsala universitets nyhetsbrev

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin