Flera extrema klimathändelser samtidigt kan bli ny norm

En helikopter flyger över ett rykande landskap och släpper vatten. 

Studien visar att en kombination av värmeböljor och skogsbränder kommer att öka kraftigt i nästan alla regioner i världen, undantaget där det inte finns någon växtlighet som i Sahara. Foto: Getty Images

Sommaren 2018 drabbades Sverige inte bara av en lång värmebölja, utan också av torka och skogsbränder som följd. Att flera sådana extremväderfenomen skedde samtidigt betraktades då som något exceptionellt. Ny forskning visar att sammanfallande händelser av den här typen riskerar att bli det nya normala.

I en ny studie som publicerats i tidskriften Earth’s Future har forskarna räknat ut vad klimatförändringarna kan leda till. Resultatet visar att flera regioner i världen inte längre bara kommer drabbas av isolerade klimatrelaterade faror, utan flera olika händelser kommer att ske på samma gång eller inom kort tid efter varandra.

− Vi har länge vetat att det till exempel kommer att bli fler värmeböljor, skogsbränder och svårare perioder av torka i många regioner – det i sig är inte förvånande. Det som överraskade oss är att ökningen är så pass stor att vi ser ett tydligt paradigmskifte där flera sammanfallande extremhändelser blir det nya normala, säger professor Gabriele Messori, som är studiens huvudförfattare.

Ett vanligt förfarande i klimatforskning är att använda sig av modeller för att förutspå framtidens klimat såsom temperatur, regn eller vind. I studien har forskarna gått ett steg längre genom att mata in den datan i ytterligare modeller som ger information om den konkreta effekten i samhället. Genom att till exempel beräkna hur klimatförändringar påverkar risken för skogsbrand eller översvämningar, syns en tydligare bild av hur olika regioner i världen faktiskt kan komma att drabbas. Analysen undersöker vad som kommer hända mellan åren 2050–2099. Forskarna har specifikt tittat på sex händelser: översvämningar, torka, värmeböljor, skogsbränder, vindar från tropiska cykloner och förlorad skörd.

Porträtt Gabriele Messori

Gabriele Messori, professor i meteorologi vid Institutionen för geovetenskaper. Foto: Mikael Wallerstedt

Två världskartor bredvid varandra, den vänstra som visar idag är helt blå. Den högra är till hälften röd.

Enligt studien kommer allt fler regioner drabbas av flera klimatrelaterade händelser samtidigt. De blåa fälten visar regioner där enskilda händelser är vanligast, de röda visar där sammanfallande händelser är vanligast. Vänstra kartan visar dagens läge, högre visar framtidens scenario. Foto: Gabriele Messori

Värmeböljor och skogsbränder ett återkommande inslag

Studien visar att en kombination av värmeböljor och skogsbränder kommer att öka kraftigt i nästan alla regioner i världen, undantaget där det inte finns någon växtlighet som i Sahara. Värmeböljor och torka kommer bli ett återkommande inslag i områden som Medelhavsregionen och Latinamerika. Även områden som idag vanligtvis drabbas av isolerade händelser, som till exempel Norden, kommer att drabbas oftare av en kombination av värmeböljor och skogsbränder.

− Sommaren 2018 präglades Sverige av ovanligt höga temperaturer och omfattande skogsbränder – något som då betraktades som en exceptionell händelse. Inom några decennier kommer det kanske inte att vara lika ovanligt, säger Gabriele Messori.

Ställer nya krav på samhällets beredskap

Forskarnas analys omfattar flera tänkbara utsläppsscenarier. Huvudfokus ligger dock på ett medelhögt scenario som med dagens utsläppstrender bedöms vara realistiskt.

− Det är viktigt att betona att det här skiftet som vi ser, det sker inte bara om vi tittar på det mest extrema fallet, där vi inte gör någonting för att minska våra utsläpp, utan även om vi räknar på ett lite mindre pessimistiskt scenario. Ur ett samhällsperspektiv gäller det att bredda sin beredskap för att kunna hantera dessa händelser. Vi kommer att få se en ny klimatverklighet som vi har begränsad erfarenhet av idag.

Sandra Gunnarsson

Läs studien i sin helhet

Messori, G., Muheki, D., Batibeniz, F., Bevacqua, E., Suarez‐Gutierrez, L., & Thiery, W. (2025). Global mapping of concurrent hazards and impacts associated with climate extremes under climate change. Earth's Future, 13, e2025EF006325. DOI: 10.1029/2025EF006325

Prenumerera på Uppsala universitets nyhetsbrev

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin