Vanliga frågor
Här hittar du svar på vanliga frågor kring dina studier. Hittar du inte svaret på din fråga på den här sidan finns mer information på teknisk-naturvetenskapliga fakultetens studentingång och på Uppsala universitets centrala studentingång. Du kan också höra av dig till din studie- och yrkesvägledare på ditt program.
Anmälan och sen anmälan
När kan jag anmäla mig till en kurs eller ett program?
Du anmäler dig själv inför varje termin till en kurs eller ett program. Anmälan, exakta datum och mer information finns på antagning.se.
Vad gör jag om jag glömt att anmäla mig?
Sen anmälan öppnar för höstterminens kurser runt den 15 juli och för vårterminens kurser runt den 15 december.
Hur omregistrerar jag mig?
Omregistrering på kurser görs i mån av plats via kurskansli fysik för kurser inom fysik och astronomi.
Hur gör jag för att läsa en projektkurs eller göra ett examensarbete?
Du kan anmäla dig till projektkurser eller examensarbeteskurser på antagning.se men inte registrera dig själv i Ladok. Du blir alltid antagning med villkor till dessa kurser.
Vilka fristående kurser finns inom fysik och astronomi?
Det finns ett stort kursutbud av fristående kurser som du kan läsa utan att vara programstudent vid institutionen för fysik och astronomi.
Behörighetskrav
Vilka behörighetskrav krävs för att läsa en kurs eller ett program inom fysik eller astronomi?
Många av de kurser och program som ges vid institutionen för fysik och astronomi har så kallade behörighetskrav, som beskrivs i respektive kursplan. Behörighetskrav från andra universitet gäller, är du osäker om detta gäller för dina studier kontakta kurskansli fysik.
Vad innebär det att jag är antagen med villkor?
Om du är antagen med villkor uppfyller du inte alla behörighetskrav för kursen eller programmet. Det kan till exempel bero på att du inväntar svar på en tentamen eller inte har klarat av laborationer på en kurs. Om inte allt är inrapporterat inför kurstart kan du inte läsa kursen vid detta tillfälle. Kontakta ditt programs studievägledare om du har frågor kring hur detta kan påverka dina kommande studier. När du sedan uppfyller behörighetskraven kan du få hjälp av kurskansli fysik.
Antagning/registrering
När kommer antagningsbeskedet?
Exakta datum och mer information om antagning finns på antagning.se.
När är sista kompletteringsdag för att visa att jag uppfyller behörighetskraven för kurser eller program?
Exakta datum och mer information om antagning finns på antagning.se.
Hur registrerar jag mig på kurser eller program?
Innan du registrerar dig måste du skapa ett studentkonto. För registrering på kurser och program vid institutionen för fysik och astronomi kommer information finnas om registrering på institutionen för fysik och astronomis studentingång.
Registrering på kurser vid instiutionen görs i Ladok. Du kan tidigast registrera dig cirka 4 veckor innan kursstart och registreringen stänger ca 1 vecka före kursstart.
Vad gör jag om jag missat registreringsperioden i Ladok?
Hör av dig till kurskansli fysik som ansvarar för kursen så hjälper de dig.
Hur registrerar jag mig om jag är antagen med villkor?
Om du är antagen med villkor kan du inte registrera dig i Ladok. Är inte allt inrapporterat till dess att kursen startar kan du inte läsa kursen vid detta tillfälle. Kontakta ditt programs studievägledare om du har frågor kring hur detta kan påverka dina kommande studier. När du sedan uppfyller behörighetskraven kan du få hjälp av kurskansli fysik.
Schema
Läsårsperioder och tentamen och riktlinjer för omtentamina finns på teknisk-naturvetenskapliga fakultetens webbsida.
För varje kurstillfälle ges, utöver ordinarie tentamen, två omtentamina.
När och var hittar jag mitt schema?
Ditt schema ska vara färdigt fem veckor före kursstart och finns på Studiumsidan för din kurs som du når om du är registrerad på kursen eller i TimeEdit.
Hur vet jag vem som är kursansvarig och examinator på min kurs?
I både TimeEdit och i Studium finns oftast information om kursansvarig och andra ansvariga kopplade till kursen. För att få reda på vem som är examinator kan du fråga kursansvarig eller kurskansliet för institutionen som ger kursen.
Hur hittar jag till min sal?
Mazemap är ett bra sätt för att hitta vid Uppsala universitet. Där kan du skriva in salsnumren och en digital karta hänvisar dig rätt.
Var hittar jag uppgifter kring min kurs?
Om du är registrerad på en kurs finns mycket information, såsom kursansvarig, schema och kursplan med mera på din sida i Studium.
Tentamen
Hur och när anmäler jag mig till tentamen?
Som student anmäler du dig själv till tentamen via Ladok minst 12 dagar innan tentamensdatum.
Hur vet jag var tentamen ges?
Det står i Ladok, men vanligtvis även i TimeEdit.
Vad gör jag om jag missat att anmäla mig i tid till en tentamen?
Kontakta kurskansli fysik minst 5 dagar innan tentamen för att se om de kan hjälpa dig.
Hur får jag min rättade tentamen?
Du som studerar vid teknisk-naturvetenskapliga fakulteten kan ladda ner din tentamen digitalt via My Exams.
Hur får jag tag på gamla tentamina?
Gamla tentamina kan du få via kurskansli fysik. På kursens Studiumsida kan även ansvarig lägga ut gamla tentamina.
När får jag tillbaka min rättade tentamen?
Inom 25 kalenderdagar finns din rättade tentamen på My Exams.
När ges omtentamen och hur anmäler jag mig?
Du behöver inte vara omregistrerad för att anmäla dig till en omtentamen. Din anmälan till tentamen kommer som vanligt ligga i Ladok även för omtentamen. I Ladok står det även när och var tentamen ges.
Stöd under studier
Vad gör jag om mitt mående påverkar mina studier?
Studenthälsan vid Uppsala universitet finns till för alla studenter, båda för individuella samtal och för kortare kurser och seminarier. Du kan även boka tid med din studievägledare för ditt program för att prata om hur du kan anpassa dina studier efter ditt mående.
Kan jag få hjälp i mina studier om jag har en varaktig funktionsnedsättning, såsom hörselnedsättning, ADHD, dyslexi eller liknande?
Vid Uppsala universitet finns pedagogiskt riktat stöd för studenter med en varaktig funktionsnedsättning.
Jag har svårt med mina studier, finns det extratid att studera?
Lektioner och verkstäder är undervisningsmoment som är kopplade till föreläsningar och laborationer. Där kan du sitta ner med en ansvarig kopplad till kursen som är närvarande och kan svara på frågor. På grundkurserna i fysik finns det SI-supplement instructions kopplad till kurserna. Det finns även mattesupport vid Ångströmlaboratoriet.
Finns det stöd om jag har problem med att prata inför folk, skriva CV, prokrastinering och annat kopplat till studier och arbetsliv?
Vid Uppsala universitet finns det ett flertal kurser som är kopplade till arbetsliv (till exempel hur man skriver CV) men även under studierna (till exempel tala inför folk). Vid Ångströmlaboratoriet finns det bland annat karriärvägledning och prokrastineringskurser.
Rättigheter för studenter
Vad är kåren?
En studentkår är en organisation för och av studenter. De arbetar med att skapa fördelar för dig som student, både i utbildningsfrågor och studiesociala frågor. Studentkårerna representerar dig som student inom hela universitetet.
Uppsala teknolog- och naturvetarkår
Vad kan jag göra om jag känner mig diskriminerad vid Uppsala universitet?
Kränkande behandling ska inte förekomma vid Uppsala universitet och universitetet ska därför agera så snart någon får kännedom om att någon är utsatt. Kränkande behandling används ibland som ett samlingsbegrepp för kränkande särbehandling, trakasserier, sexuella trakasserier och repressalier. Det som är bäst och göra om du råkat ut för detta är att berätta för någon på institutionen/inom programmet som kan leda dig till ansvarig funktion (prefekt). Samt ta kontakt med din studentkår.
Vad gör jag om jag har klagomål kring rättning av min tentamen, schemat eller dylikt?
Att vara studentrepresentant vid ett programråd gör att du som student har inverkan att påverka hur dina studier vid programmet kommer se ut.
Vilka rättigheter har jag som student?
Internationella möjligheter
Hur gör jag om jag vill läsa kurser eller en utbildning utomlands?
Studenter som läser en generell examen (kandidat- eller masterprogram) har goda internationella möjligheter att läsa kurser eller en utbildning utomlands och det finns flera varianter att välja bland.
Uppehåll/Avbrott
Vad gör jag om jag vill göra ett avbrott från en kurs eller ett program?
Kurs
Du kan själv göra avbrott från en kurs i i Ladok och du behöver inte meddela någon. Tänk dock på att meddela CSN om detta påverkar din studietakt.
Program
Kontakta din studievägledare om du vill göra avbrott från ett program.
Kan jag ångra mig om jag gör avbrott från en kurs eller ett program?
Kurs
Hör av dig till kurskansli fysik om du vill läsa kursen igen så kan de i mån av plats registrera dig igen.
Program
Hör av dig till din studievägledare så hjälper de dig.
Hur tar jag uppehåll från mina studier och hur länge får jag göra uppehåll?
Hör av dig din vägledare för att få hjälp med att göra uppehåll från dina studier. Vanligtvis kan en student göra uppehåll en termin eller ett helt läsår. Du kan även bli godkänd att förlänga ditt uppehåll, samt att du som student kan när som ta bort ditt uppehåll.
Kan mitt uppehåll nekas?
Du behöver giltigt skäl för att göra uppehåll. Prata med din studievägledare vad som anses som giltigt skäl. Vid avbrott behövs inget skäl.
Programbyte/senare del
Kan jag byta från en inriktning på mitt program till en annan?
Ja det kan du göra, hör av dig till din studievägledare för ditt program för mer information.
Kan jag byta från ett program till ett annat?
Ja det kan du göra, hör av dig till studievägledaren för programmet du vill byta till för mer information.
Intyg
Hur gör jag för att få ett intyg på vilka kurser jag läser vid institutionen?
I Ladok under ”Intyg” kan du skapa resultatintyg samt registreringintyg på dina studier. Om du behöver ett mer ingående intyg hör av dig till kurskanslit kopplat till ditt program/kurs.
CSN
Jag har fundering kring CSN, vad gör jag?
Frågor kring CSN bör tas med dem. Om det handlar om att ändra din anmälan, hur många poäng du måste få ihop till varje termin, om du blir återbetalningsskyldig etc.
Jag är orolig att CSN kommer påverkas av hur det går i mina studier, vad kan jag göra?
Hör av dig till vägledaren för ditt program för att boka tid och se över möjligheterna som finns.
Bör jag söka CSN för en eller två terminer?
Vi rekommenderar att du som student alltid söker CSN för två terminer i taget, det kommer underlätta för dig som student.
Får jag CSN för omregistreringar?
Ja det får du.
Kan jag få CSN för sommarkurser?
Ja det kan du, men hör av dig till CSN för mer information.
Projekt och exjobb
Hur anmäler och registrerar jag mig till en projektkurs eller examensarbete?
Du anmäler dig som vanligt via Antagning.se. Du kommer därefter bli antagen med villkor och villkoren är oftast baserat på att du behöver skrivas en projektplan som behöver godkännas av institutionen. Detta medför att registreringen inte kan ske i Ladok som vanligt, utan du får kontakta kursansvarig eller intuitionen som bedriver kursen. Läs mer här:
Tillgodoräknande
Hur gör jag om jag vill tillgodoräkna mig en del av en kurs?
För del av kurs hör du av dig till intuitionen som ger kursen så kan de hjälpa dig. Tänk på att ha kursplan för den kurs du vill tillgodoräkna.
Jag vill tillgodoräkna mig en hel kurs, hur går jag tillväga?
För hel kurs hör du av dig till din programansvarige så kan de hjälpa dig. Tänk på att ha kursplan för den kurs du vill tillgodoräkna.
Jag har läst kurser utomlands, hur tillgodoräknar jag in den i min utbildning?
Fyll i det digitala ansökningsformuläret. Tänk på att ha kursplan för den kurs du vill tillgodoräkna.
Jag har läst kurs vid ett annat universitet, hur tillgodoräknar jag den i min utbildning
Om du vill tillgodoräkna den till en kurs vi ger vid UU hör du av dig till din programansvarig. Vill du enbart ha med den som en fristående kurs som kan räknas in i din generella examen behöver du inte göra någonting. Tänk på att ha kursplan för den kurs du vill tillgodoräkna.
Jag läser ett ingenjörsprogram hur går jag tillväga för att tillgodoräkna mig del av kurs/kurs, kurs vid annat universitet eller utomlands?
Examen
Hur tar jag ut min generella examen (kandidat/master)?
När du uppfyller examenskraven i din utbildningsplan kan du ansöka om din examen via Ladok.
Vilka kurser får jag ta in i min generella examen (kandidat/master)?
Du väljer själv vilka kurser du vill ta med i din generella examen via Ladok. Tänk på att du måste uppfylla examenskraven när du väljer dina kurser.
Kan jag använda mina kurser i Ladok för fler än en examen (dubbelexamen)?
Du kan använda samma kurser fler gånger än en om de är på samma nivå. Detta gäller både kandidat- och mastersnivå. Motsatsen går ej, det vill säga att du använder kurser från din kandidat i din masters. Tänk på att du måste uppfylla examenskraven för de utbildningar du vill få ut dina examina inom.
Kurslitteratur
Kurslitteratur hittar du i kursplanen för din utbildning. Välj den version som är aktuell för ditt läsår under versioner av kursplanen.