Ryska

Trots sin omedelbara närhet är Ryssland fortfarande i mångt och mycket okänt för oss svenskar. Ryssland är ett land som oupphörligen fascinerar, lockar och till och med skrämmer. Det upphör inte att fascinera med sitt enastående kulturutbud inom musik, bild- och scenkonst och med sina litterära mästerverk som räknas till världslitteraturarvet. Det lockar med mänsklig värme och gästfrihet. Det skrämmer med sin grymma historia. Genom att lära sig ryska språket kommer du i direkt kontakt med hela den rika och gåtfulla kulturskatten, samtidigt som du närmar dig en förståelse av landet och dess människor.

Ryska räknas bland tio av världens mest talade språk med sina 170 miljoner modersmålstalare i Ryssland. Språket är dessutom 'lingua franca' inom Rysslands närområde samt på de mest oväntade platser i världen.

Ryska är det utan jämförelse största av de slaviska språken. Tillsammans med ukrainska och vitryska utgör det den östslaviska språkgruppen inom den indoeuropeiska språkfamiljen och skrivs med det kyrilliska alfabetet. Med sin omfattande formlära låter sig ryskan inte erövras lätt, utan kräver enträget arbete, som dock med tid och tålamod ger rik utdelning. Du kommer att upptäcka hur mjukt och vackert språket låter och fascineras över hur formbart och funktionellt det är.

Kunskaper i ryska språket efterfrågas på många håll i samhället och ger dig en merit utöver det vanliga.

Kurser på avancerad nivå finns under rubriken Slaviska språk.

Kontakt

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin