Tillämpad apoteksfarmaci

13,5 hp

Kursplan, Grundnivå, 3FS155

Det finns en senare version av kursplanen.
Kod
3FS155
Utbildningsnivå
Grundnivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Farmaci G2F
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (G)
Fastställd av
Farmaceutiska fakultetens grundutbildningskommitté, 10 april 2008
Ansvarig institution
Institutionen för farmaci

Allmänt

Ersätter och motsvarar tidigare kursen Tillämpad apoteksfarmaci 3FS746

1,5 högskolepoäng motsvarar 1 poäng enligt tidigare studieordning.

Behörighetskrav

Minst 60 hp från termin 1-3 samt ha följt alla tidigare kurser inom programmet. Dessutom godkänd kurs i Farmakologi 15 hp, Farmakoepidemiologi med hälsoekonomi 10,5 hp och Farmakoterapi i egenvård 9 hp samt deltagit i Farmakoterapi 7,5 hp och Farmaceutisk praxis med författningar 9 hp.

Mål

Praktiken inom receptarieprogrammet syftar till att göra den studerande förtrogen med farmaceutiskt arbete på apotek, apotekens olika verksamhetsgrenar samt apotekens roll och uppgift inom hälso- och sjukvårdsområdet.

Studenten ska efter praktiken:

- i dialog med kunden, kunna verka för en rationell och ändamålsenlig läkemedelsanvändning

- kunna utföra receptexpedition och bedöma rimligheten i förskrivarens ordination samt tillämpa de gällande författningarna

- kunna ge råd om självmedicinering och livsstilsfaktorers påverkan på hälsan samt behärska gränsdragningen mellan egenvård och hänvisning till sjukvården

- från olika källor kunna söka, utvärdera och sammanställa information om läkemedel och läkemedelsanvändning

- kunna kommunicera med kunder och vårdpersonal

- ha insikt i receptariens yrkesroll och apotekets roll inom hälso- och sjukvårdsområdet

Innehåll

Kursen omfattar bl.a. varuförsörjning, recept- och egenvårdsexpedition, kundbemötande och etik, information, administration och sortimentskunskap samt arbete på apotek.

Undervisning

De studerande genomför praktiken på de apotek som farmaceutiska fakulteten fastställt i samråd med Apoteket AB.

Tonvikten är lagd vid lärande genom deltagande i det dagliga arbetet på apotek och med inslag av inlärning baserad på problem. På samtliga praktikapotek finns det en farmaceut som är ansvarig för den del av praktiken som Apoteket AB svarar för. I detta ingår bl.a. seminarier samt handledning i den studerandes dagliga arbete på apoteket.

Obligatoriska moment är deltagande i det praktiska arbetet på apotek samt deltagande i undervisningsmoment från farmaceutiska fakulteten.

Examination

För godkänd kurs krävs godkänt deltagande i arbetet på apotek samt godkänt bedömningsunderlag.

Examinator är kursansvarig vid institutionen för farmaci.

De praktiska momenten på apotek får göras om en gång under förutsättning av särskilda skäl. Ansökan om förnyad praktikperiod görs hos grundutbildningskommittén för farmaceutiska fakulteten (GRUFF) som fattar beslut efter hörande av berörd praktikgivare.

En student kan komma att underkännas på praktiken i förtid på grund av grov oskicklighet, om det dessutom finns en påtaglig risk för att studenten kan komma att skada en annan person eller värdefull egendom under utbildningen om han eller hon fortsatt deltar i praktiken.

Studenten får inte delta i kursen på nytt innan grundutbildningskommittén har kontrollerat och godkänt att studenten har de kunskaper och färdigheter som krävs. En individuell plan skall bestämmas för studenten och delges honom eller henne skriftligen. I denna plan, som skall beslutas av fakultetsnämnden, skall anges vilka kunskaps- och färdighetsbrister som finns, vilket stöd studenten kan räkna med från institutionen och hur och när kontrollen och eventuella nya kontroller kan äga rum och hur dessa skall gå till. En student har rätt till maximalt tre kontrolltillfällen, dock högst ett per år, innan ny praktikperiod kan påbörjas.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin