Röstanalys

3 hp

Kursplan, Grundnivå, 5LN327

Det finns en senare version av kursplanen.
Kod
5LN327
Utbildningsnivå
Grundnivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Lingvistik G2F
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (G)
Fastställd av
Per capsulambeslut, 6 maj 2009
Ansvarig institution
Institutionen för lingvistik och filologi

Allmänt

Kursen ingår som obligatorisk kurs i logopedprogrammet termin 5. Kursplanen är fastställd av Programkommittén för logopedutbildningen 2007-06-20.

Behörighetskrav

Logopedprogrammets uppläggning bygger på en klar progression varför den studerande skall följa kurserna i tur och ordning.

Mål

Kursen syftar till att ge grundläggande kunskaper om fonationens biologiska, aerodynamiska och artikulatoriska förutsättningar samt färdigheter i analys av röstens tonhöjd, styrka och kvalitet.

Efter avslutad kurs skall studenten för att förtjäna betyget Godkänd kunna:

Benämna samt beskriva läget och funktionen för de anatomiska strukturer som är närmast relevanta för olika typer av fonation samt relatera dessa till specifika artikulatoriska och akustiska konsekvenser.

Samla in röstdata och utföra analyser av dessa med gängse metoder, såsom elektroglottografi, spektrografisk analys, f0-analys, inversfiltrering och flödesglottografi.

Auditivt kunna identifiera de huvudsakliga röstkvaliteterna i normalt tal samt relatera dessa till lingvistiska och paralingvistiska funktioner i språket.

Innehåll

Kursen syftar till att ge grundläggande kunskaper om fonationens biologiska, aerodynamiska och artikulatoriska förutsättningar samt färdigheter i auditiv och instrumentell analys av röstkvalitet.

Undervisning

Undervisningen består av föreläsnings-, övnings- och examinationsmoment. Studentens självständiga lärandeaktiviteter är av avgörande vikt för arbetet på kursen.

Examination

tudenterna visar resultaten av sitt lärande genom en kombination av examinerande moment. Dessa moment kan vara muntliga eller skriftliga. De kan äga rum vid schemalagd tid och plats (t.ex. inom ramen för ordinarie undervisning) eller vara sådana som studenten utför på egen hand. Föreskrifter om detta föreligger vid kurstillfällets början.

Studerande som underkänts på tentamensprov har rätt att genomgå tentamensprov ytterligare 4 gånger (=totalt 5 tentamensprov). Om synnerliga skäl finns kan programkommittén medge ytterligare tentamenstillfälle. Som tentamenstillfälle räknas de gånger studenten deltagit i tentamen. Inlämning av s.k. blank skrivning räknas som ett tentamenstillfälle.

Fördjupning i förhållande till examensfordringarna

Kursen ingår i femte terminens studier inom logopedprogrammet.

Övriga föreskrifter

Kurslitteratur:

Lindblad, Per. 1992. Rösten. Studentlitteratur, Lund. (ISBN: 91-44-31671-2).

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin