Processteknisk modellering
Kursplan, Avancerad nivå, 1KB760
Kursen är avvecklad.
- Kod
- 1KB760
- Utbildningsnivå
- Avancerad nivå
- Huvudområde(n) med fördjupning
- Kemi A1F, Teknik A1F
- Betygsskala
- Med beröm godkänd (5), Icke utan beröm godkänd (4), Godkänd (3), Underkänd (U)
- Fastställd av
- Teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 18 mars 2010
- Ansvarig institution
- Institutionen för kemi - Ångström
Behörighetskrav
Proteinbioteknik, 10 hp eller Beräkningsvetenskap II, 5 hp tillsammans med Bioteknisk metodik 5 hp.
Mål
Efter godkänd kurs skall studenten kunna:
- matematiskt modellera enklare kemiska och bioteknologiska experiment med hjälp av material- och energibalanser.
- använda simuleringsverktyg för att optimera avancerade industriella kemiska och bioteknologiska problem vilka kräver lösning av system av ordinära differentialekvationer.
- förklara och diskutera olika modeller som beskriver såväl enklare som mer komplexa kemiska och bioteknologiska system.
- översiktligt beskriva principerna för hur lösare av partiella differentialekvationer fungerar och använda simuleringsverktyg för dessa.
- redogöra för enklare storskaliga processer för tillverkning och/eller rening av läkemedel/biomolekyler inom industrin.
- i stora drag redogöra för totalprocessen i en industriell verksamhet i termer av produktivitet, utbyte och kostnad per enhetsoperation/fullständig process.
Innehåll
Kemiska och bioteknologiska reaktioner och adsorption ur fysikalisk - kemisk aspekt. Ingenjörsmässiga separationsmetoder i pilot- och industriskala. Modellering av homogenfassystem. Introduktion till modellering av tvåfassystem och till användning av lösare för partiella differentialekvationer för sådana system med mer eller mindre färdiga program
Undervisning
Undervisningen sker i form av föreläsningar och seminarier, lektioner, demonstrationer, laborationer och datorlaborationer.
Examination
Skriftligt prov anordnas i slutet av kursen 2 hp. För godkänd kurs fordras även att laboratoriearbetet och inlämningsuppgifter redovisats och godkänts 3 hp. Slutbetyget motsvarar en sammanvägning av de ingående momenten.
Litteraturlista
Litteraturlista saknas.