Gudstjänst som tradition och kommunikation

7,5 hp

Kursplan, Grundnivå, 5RT448

Det finns en senare version av kursplanen.
Kod
5RT448
Utbildningsnivå
Grundnivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Kyrko- och missionsstudier G1N
Betygsskala
Väl godkänd, godkänd, underkänd
Fastställd av
Studierektor, 15 december 2015
Ansvarig institution
Teologiska institutionen

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet

Mål

Kursen vänder sig till studenter intresserade av kristen gudstjänst.

Efter avslutad kurs förväntas studenten kunna:

  • Redogöra för grundläggande begrepp och teorier i ekumeniska processer och överenskommelser kring den kristna gudstjänsten.
  • Beskriva grundläggande drag i de förändringsprocesser som präglat gudstjänstlivet i Sverige de senaste decennierna, liksom i de sociala och kulturella processer som bidragit till förändringarna.
  • Exemplifiera och problematisera hur olika typer av kommunikation i det liturgiska skeendet bidrar till en liturgisk teologisk gestaltning.
  • Med hjälp av teorier och analysverktyg föra en kritiskt teologisk diskussion om förändringar av såväl gudstjänstböcker som gudstjänstens praktiska gestaltning.

Innehåll

Gudstjänstlivet i många kyrkor i västvärlden har förändrats under andra hälften av 1900-talet. I Sverige märks detta i en lång rad nya gudstjänstböcker som producerats inom såväl Svenska kyrkan som olika frikyrkosamfund. Liknande förändringar märks i andra nordiska länder. Men inte bara böckerna har förändrats. Det praktiska gudstjänstlivet har också genomgått stora förändringar.

Kursen ger en orientering om de senaste 50 årens förändringar i framför allt Svenska kyrkans gudstjänstliv, men också med utblickar över andra samfund och de nordiska grannländerna. Dokumentation från ekumeniska överläggningar används för att tolka och kritiskt granska de svenska processerna. I centrum för studiet står gudstjänstens mångdimensionella kommunikation i ord, musik, kroppslig handling och rum. Konkreta exempel tas från antagna och föreslagna gudstjänsthandböcker.

Undervisning

Denna distanskurs är i huvudsak nätbaserad och genomförs i lärplattformen IT-distans. Studenterna fullgör, inom angiven tid, uppgifter och obligatoriska seminarier enligt lärarens instruktioner. Undervisning i Uppsala sker vid två tillfällen under kursens gång. Dator med Internetuppkoppling är en förutsättning för att kunna följa kursen.

Examination

Hemskrivning samt PM-uppgift.

Övriga föreskrifter

Notera att angivna undervisningsformer kan komma att ändras till självstudier om studentantalet är mycket litet.

Övergångsbestämmelser

Studenter som läst denna kurs har möjlighet att tentera kursen enligt denna kursplan inom två år efter kurstillfället. Om särskilda skäl föreligger kan sådan omtentamen ske även senare. Normalt ges inte undervisning enligt äldre kursplan.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
youtube
linkedin