Farmaceutisk praxis med författningar

5,5 hp

Kursplan, Grundnivå, 3FS007

Det finns en senare version av kursplanen.
Kod
3FS007
Utbildningsnivå
Grundnivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Farmaceutisk vetenskap G2F
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (G), väl godkänd (VG)
Fastställd av
Kommittén för utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid farmaceutiska fakulteten, 11 juni 2019
Ansvarig institution
Institutionen för farmaci

Allmänt

Ingår i receptarieprogrammet

Behörighetskrav

Farmakologi II med läkemedelskemi ska vara godkänd. Även modulerna skriftlig presentation och muntlig presentation från Professionell utveckling 3: Receptarien som granskare av läkemedelsinformation ska vara godkända. Dessutom ska alla kurser på receptarieprogrammets termin 1-4 ha genomgåtts.

Mål

Studenten ska efter avslutad kurs kunna:

  • beskriva, förklara och tillämpa läkemedelsförfattningar inom apotekens samt hälso- och sjukvårdens verksamhetsområde
  • redogöra för de åliggande som legitimationsyrket medför, med tyngdpunkt på den egna proffessionen, inom hälso- och sjukvården samt hur patientsäkerhetsarbetet bedrivs
  • fatta professionella beslut genom att identifiera, analysera och åtgärda författningsmässiga problem vid expedition av läkemedel
  • redogöra för olika produkttyper som förekommer inom apotekens verksamhet och identifiera skillnader och likheter mellan dessa
  • planera och genomföra en fältstudie för att förklara hur olika produkttyper förekommer och används i samhället

Innehåll

Kursen syftar på att förbereda studenten inför arbete inom legitimationsyrket genom att belysa de regelverk som är relevanta för farmaceutens yrkeutövning inom hälso- och sjukvården med betoning på apoteksverksamheten. I kursen belyses skyldigheter för hälso- och sjukvårdspersonal, expeditionsförfattningar inklusive receptgranskning, regelverk kring högkonstnadsskydd och generiskt utbyte. Vidare ingår det att kunna redogöra för de författningar som gäller för att få driva apotek, hantering av läkemedel samt olika register som är av vikt för apotekens verksamhet. Studenten ska inom ovan angivna områden kunna redogöra för regelverken, tillämpa och fatta professionella beslut utifrån dessa.

Vidare ingår det att kunna identifiera olika produkttyper som kan förekomma på ett öppenvårdsapotek samt redogöra för skillnader och likheter mellan dessa när det gäller regelverk, godkännande och rådgivning. Till exempel ska studenten kunna skilja på läkemedel, naturläkemedel, växtbaserade läkemedel, medicintekniska produkter, kosmetika och kosttillskott. I kursen ingår även en översiktlig inblick i regelverket kring receptfria läkemedel avseende skillnader mellan receptbelagda och receptfria läkemedel samt processen för receptfrihet. Arbetet med olika produkttyper sker genom en fältstudie där studenterna arbetar i grupp för att undersöka förekomsten och användningen av produkterna i samhället.

Undervisning

Undervisningen sker i form av föreläsningar, inspelade föreläsningar, seminarier, workshops samt ett grupparbete i form av en fältstudie.

Obligatoriska moment: Författningsworkshop samt deltagande i fältstudie med tillhörande redovisning.

Examination

Skriftlig tentamen sker under kursen.

Andra delar av kursen examineras genom muntlig redovisning av grupparbete samt opponering på annan grupps arbete.

För godkänd kurs krävs, förutom godkänd tentamen (3hp), godkänt resultat på obligatoriska moment: författningsworkshop (0,5) och fältstudie (2hp).

Om särskild skäl finns får examinatorn göra undantag från det angivna examinationssättet och medge att en student examineras på annat sätt. Särskild skäl kan t.ex. vara besked om särskilt pedagogiskt stöd från universitetets samordnare.

Övriga föreskrifter

Kan inte ingå i samma examen som Farmaceutisk praxis med författningar 3FS154 eller 3FS254 på grund av överlapp.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin