Tillämpad farmakoterapi, farmakokinetik och sjukdomslära

15 hp

Kursplan, Avancerad nivå, 3FB506

Det finns en senare version av kursplanen.
Kod
3FB506
Utbildningsnivå
Avancerad nivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Klinisk farmaci A1F
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (G), väl godkänd (VG)
Fastställd av
Programsamordnare Jörgen Bengtsson, 26 maj 2020
Ansvarig institution
Institutionen för farmaci

Behörighetskrav

Antagen till magisterprogrammet i klinisk farmaci.

Mål

Efter fullgjord kurs ska studenten kunna:

- Redogöra för bakomliggande patofysiologi och komplikationer för de sjukdomsområden som ingår i kursen.

- Förklara farmakokinetiska och farmakodynamiska egenskaper, verkningsmekanismer och monitoreringsstrategier för de läkemedel som ingår i kursen, diskutera skillnader mellan de olika läkemedlen gällande dessa aspekter samt förklara och värdera interaktioner.

- Välja doserings- och monitoreringsstrategi till speciella patientgrupper och individuella patienter genom att utföra farmakokinetiska och farmakodynaminska beräkningar.

- Redogöra för- och diskutera aktuell evidens och rekommendationer för behandling av de sjukdomsområden som ingår i kursen

- Redogöra för- och diskutera läkemedelsrelaterade problem förknippade med de sjukdomsområden och de läkemedel som ingår i kursen.

- Välja läkemedel och doseringsstrategi till en individuell patient samt motivera och argumentera för detta med utgångspunkt i evidensbaserad medicin (EBM), läkemedelsegenskaper och med hänsyn till patientens förutsättningar.

- Sätta upp behandlingsmål, planera för in- och utsättning av läkemedel, monitorering och uppföljning hos en individuell patient samt motivera med utgångspunkt i EBM, läkemedelsegenskaper och patientens förutsättningar.

- Genomföra en läkemedelsgenomgång hos en individuell patient genom att identifiera och värdera läkemedelsrelaterade problem, ange behandlingsmål samt välja och motivera åtgärder.

Innehåll

Kursen tar upp sjukdomsområden och behandlingsstrategier enligt aktuell kursbeskrivning samt farmakokinetiska och farmakodynamiska aspekter som grund för monitorering och optimering av läkemedelsterapin för den enskilde patienten.

Studenten arbetar med och diskuterar verkliga och komplexa patientfall med fokus på behandlingsval, läkemedelsrelaterade problem och åtgärder för dessa.

Undervisning

Undervisningen sker i form av föreläsningar, workshops, skriftliga och muntliga redovisningar samt diskussionsseminarier. Vissa delar av undervisningen är nätbaserade. Vissa moment kan komma att ges på engelska.

Obligatoriska moment:

workshops, diskussionsseminarier, skriftliga och muntliga redovisningar av uppgifter.

Examination

För godkänd kurs krävs godkänd skriftlig tentamen 1 (1 hp), godkänd skriftlig tentamen 2 (5 hp), godkänt skriftligt patientfall PK (1 hp) och godkänt resultat på övriga obligatoriska moment (8 hp). Möjlighet att komplettera icke godkända obligatoriska moment kan beredas tidigast vid nästa kurstillfälle och endast i mån av plats.

Om särskilda skäl finns får examinator göra undantag från det angivna examinationssättet och medge att en student examineras på annat sätt. Särskilda skäl kan t. ex. vara besked om särskilt pedagogiskt stöd från universitetets samordnare.

Övriga föreskrifter

Ersätter och motsvarar tidigare delkurserna Tillämpad farmakoterapi och sjukdomslära samt Applicerad klinisk farmakokinetik och farmakodynamik inom kursen 3FB005 Magisterprogram med ämnesbredd i klinisk farmaci.

Ersätter och motsvarar 3FB502, tillämpad farmakoterapi, farmakokinetik och sjukdomslära.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin