Tillämpad molekylfysik
Kursplan, Avancerad nivå, 1FA656
- Kod
- 1FA656
- Utbildningsnivå
- Avancerad nivå
- Huvudområde(n) med fördjupning
- Fysik A1F, Materialvetenskap A1F
- Betygsskala
- Underkänd (U), godkänd (3), icke utan beröm godkänd (4), med beröm godkänd (5)
- Fastställd av
- Teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 4 mars 2021
- Ansvarig institution
- Institutionen för fysik och astronomi
Behörighetskrav
120 hp och Kemisk bindning i molekyler och material och Introduktion till materialvetenskap. Engelska 6. (Med en svensk kandidatexamen uppfylls kravet på engelska.)
Mål
Efter godkänd kurs ska studenten kunna:
- använda modeller, terminologi och arbetsmetoder inom tillämpad molekylfysik samt är kopplade till kvantmaterial, energimaterial och tillämpningar av nano- och kondenserade materiens fysik
- värdera, rapportera och presentera kemisk struktur, dynamik och elektronstruktur för moderna molekylära material
- analysera olika tillämpningar av molekylära material
Innehåll
Molekylfysik inklusive molekylär orbitalteori och elektronstruktur för molekylära system, molekylär växelverkan och kopplingen mellan molekylfysik och termodynamik och elektrokemiska egenskaper, spektroskopiska metoder för fundamental och tillämpad molekylfysik, simuleringsmetoder för molekyla system, struktur och funktion hos större system som t.ex. biomolekyler, kluster och nanomaterial, funktionella molekylära ytlager som används t.ex. i batterier, solceller och för artificiell fotosyntes. Tvådimensionella kvantkristaller för nanoelektroniska och spintroniska tillämpningar.
Undervisning
Föreläsningar och lektioner. Forskningsseminarer och laboratoriebeök hos forskare som är aktiva inom materialfysik och relaterade forskningsområden. Projektarbete.
Examination
Aktivt deltagande i undervisningen, studiebesök, inlämningsuppgifter (3 hp). Skriftlig och muntlig presentation av projektarbete (2 hp).
Om särskilda skäl finns får examinator göra undantag från det angivna examinationssättet och medge att en enskild student examineras på annat sätt. Särskilda skäl kan t.ex. vara besked om särskilt pedagogiskt stöd från universitetets samordnare för studenter med funktionsnedsättning.