Intersektionalitet och makt
Kursplan, Avancerad nivå, 5GN044
- Kod
- 5GN044
- Utbildningsnivå
- Avancerad nivå
- Huvudområde(n) med fördjupning
- Genusvetenskap A1N
- Betygsskala
- Väl godkänd (VG), Godkänd (G), Underkänd (U)
- Fastställd av
- Historisk-filosofiska fakultetsnämnden, 14 mars 2021
- Ansvarig institution
- Centrum för genusvetenskap
Allmänt
Centrum för genusvetenskap ansvarar för kursen. Kursen är en obligatorisk del av masterprogrammet i humaniora, inriktning genusvetenskap. Programstudenter ges företräde att läsa kursen.
Behörighetskrav
Kandidatexamen
Mål
Efter godkänd kurs ska studenten kunna:
- Identifiera, diskutera och kritiskt relatera till olika teoretiska konceptualiseringar av makt och ojämlikhet
- Diskutera intersektionella teorier som utvecklats genom tvärvetenskapliga perspektiv med ett globalt perspektiv
- Förklara och diskutera hur teorier om makt och intersektionalitet förhåller sig till förståelser av identitet och erfarenhet
- Tillämpa intersektionella perspektiv om makt och ojämlikhet vid analys av identitet och erfarenhet.
- Aktivt delta i seminariediskussioner samt skriftligen och muntligen presentera argument på det självständiga och kritiska sätt som förväntas på avancerad nivå
Innehåll
Med utgångspunkt i teorier om intersektionalitet och makt undersöker och problematiserar studenter som läser denna kurs identitet som kritiskt begrepp, politiskt verktyg och levd erfarenhet. Kursen tar upp teorier formulerade inom området genusstudier, med särskilt fokus på intersektionalitet. Dessa teorier tillämpas sedan för att undersöka och kritiskt granska samtida och historiska perspektiv på identitet och erfarenhet. De intersektionella perspektiv som diskuteras i kursen ger verktyg för att analysera social uppdelning, segregering, ojämlikhet och orättvisa i förhållande till frågor som kön, ras, klass eller funktionsförmåga och kritisera hur makt fungerar i konstruktioner av skillnad och tillhörighet.
Undervisning
Kursen ges genom en serie av föreläsningar och/eller seminarier.
Examination
Examinationen omfattar aktivt deltagande i seminarier; studentledda seminarier; och en skriftlig inlämningsuppgift på ett av kursens teman. Alla uppsatser kommer att genomgå en plagiatkontroll.
Om särskilda skäl finns får examinator göra undantag från det angivna examinationssättet och medge att en student examineras på annat sätt. Särskilda skäl kan t.ex. vara besked om särskilt pedagogiskt stöd från universitetets samordnare.