Kritiskt tänkande

7,5 hp

Kursplan, Grundnivå, 5FP018

Kod
5FP018
Utbildningsnivå
Grundnivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Praktisk filosofi G1N
Betygsskala
Väl godkänd (VG), Godkänd (G), Underkänd (U)
Fastställd av
Institutionsstyrelsen, 12 oktober 2021
Ansvarig institution
Filosofiska institutionen

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet

Mål

Syftet med kursen är att förbättra förmågan till kritisk granskning av argument och att öka förståelsen av vad det innebär att argumentera sakligt och stringent.

Efter avslutad kurs förväntas studenterna kunna:

  • konstruera, rekonstruera och värdera argument
  • redogöra för grundläggande logiska och semantiska begrepp.

Innehåll

Detta är en kurs i argumentationsanalys. Vi övar upp förmågan att tolka, förtydliga och värdera resonemang. Studenten ska efter genomgången kurs kunna skilja bra argument från dåliga samt kunna ge en korrekt, uttömmande och precis motivering till varför ett argument är bra eller dåligt. De fyra steg som lärs ut är identifikation, rekonstruktion, värdering samt framställning av argument. Kursen introducerar centrala logiska och semantiska begrepp som sanning, rationell tro, objektivitet, relativitet, giltighet, induktiv slutledning, definitioner, flertydighet, vaghet samt nödvändiga och tillräckliga villkor. Studenten lär sig att skilja giltiga slutledningar från logiska felslut samt att identifiera och undvika en rad olika argumentationsmisstag. Förmågan att kritiskt granska och ta ställning till argument är en praktisk färdighet och därför utgörs en stor del av kursen obligatoriska seminarier med övningar. Denna färdighet kommer till stor användning, inte bara under den efterföljande filosofiutbildningen, utan även i många andra sammanhang.

Undervisning

Undervisningen består av föreläsningar och seminarier.

Examination

Examinationen utgörs av en salstentamen, av författandet av en argumenterande text och av deltagande i obligatoriska seminarier.

Om särskilda skäl finns får examinator göra undantag från det angivna examinationssättet och medge att en student examineras på annat sätt. Särskilda skäl kan. t.ex. vara besked om särskilt pedagogiskt stöd från universitetets samordnare för studenter med funktionsnedsättning.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin