Produktion av biologiska läkemedel

7,5 hp

Kursplan, Avancerad nivå, 3FB063

Kod
3FB063
Utbildningsnivå
Avancerad nivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Läkemedelsutveckling A1F
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (G), väl godkänd (VG)
Fastställd av
Kommittén för utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid farmaceutiska fakulteten, 25 augusti 2022
Ansvarig institution
Institutionen för farmaci

Behörighetskrav

150 hp varav 90 hp inom biomedicin, farmaceutisk vetenskap, kemi, naturvetenskap och/eller teknik, inklusive kursen Utveckling av biologiska läkemedel. Dessutom krävs kunskaper i engelska motsvarande Engelska 6. (Med en svensk kandidatexamen uppfylls kravet på engelska.)

Mål

Efter avslutad kurs ska studenten kunna:

  • utvärdera olika metoder för optimering av produktion av proteinbaserade biologiska läkemedel för både småskaliga och storskaliga plattformar
  • utforma och genomföra väl designade strategier för produktion av proteinbaserade biologiska läkemedel
  • använda Good Laboratory Practices (GLP) vid design och genomförande av experiment
  • utforma laborativa standardförfaranden (standardoperativa protokoll (SOP)) på god engelska
  • kritiskt utvärdera genomförda experiment och dess resultat på god engelska
  • kritiskt granska och argumentera för experimentella idéer, metoder, resultat och slutsatser i vetenskapliga diskussioner på god engelska

Innehåll

Kursen är en praktisk kurs designad för att simulera en autentisk labbmiljö, där man får designa och planera sina experiment själv och sedan utföra dem. Resultaten diskuteras sedan i möten. Det laborativa forskningsprojektet är att i liten skala producera ett biologiskt läkemedel och genom egna idéer modifiera ett standardprotokoll för produktion av biologiska läkemedel med målet att förbättra processen. I detta ingår att praktiskt genomföra laborativa experiment, samt att kritiskt analysera och redovisa genererade data. Vidare tar kursen upp hur en labbjournal förs samt upprättandet av laborativa standardförfaranden.

Undervisning

Undervisning sker i form av laboratoriebaserat arbete och redovisning av ett SOP samt en sammanfattad redogörelse i form av en individuell labbjournal. Kursen innefattar även att självständigt, kritiskt analysera, diskutera och presentera procedurer och resultat för laboratorietekniker och en pseudogruppledare (lärare) genom närvaro i frekventa labbgruppsseminarier. Seminarierna kommer också att användas som ett forum för gästföreläsare att närvara och ge en inblick i biofarmaceutisk produktion.

Obligatoriska moment: seminarier, praktisk laboration, SOP och labbjournal

Kursen ges på engelska.

Examination

Skriftlig tentamen sker i slutet av kursen. För godkänd kurs krävs godkänd tentamen (1,5 hp), seminarier (2 hp), SOP (2 hp) och labbjournal (2 hp).

Om särskilda skäl finns får examinator göra undantag från det angivna examinationssättet och medge att en student examineras på annat sätt. Särskilda skäl kan t.ex. vara besked om särskilt pedagogiskt stöd från universitetets samordnare.

Litteraturlista saknas.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin