Assyriologi A

30 hp

Kursplan, Grundnivå, 5AS101

Kod
5AS101
Utbildningsnivå
Grundnivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Semitiska språk G1N
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (G), väl godkänd (VG)
Fastställd av
Institutionsstyrelsen, 3 mars 2023
Ansvarig institution
Institutionen för lingvistik och filologi

Allmänt

Kursen tillhör biområdet assyriologi.

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet och Engelska 6

Mål

Kursen syftar till att ge grundläggande kunskaper i akkadiska, viss kännedom om kilskriften och en bekantskap med resurser för interpretering av dessa samt en orientering i Främre Orientens äldre historia, arkeologi och kulturhistoria.

Delkurs 1. Främre Orientens äldre kulturer: Introduktion, 7,5 hp

För betyget godkänd ska studenten efter avslutad kurs kunna

  • placera mer kända arkeologiska fyndorter, historiska personligheter, perioder och statsbildningar i tid och rum
  • grundläggande sammanfatta bevisläget rörande viktiga historiska personligheter, föremålskategorier och händelser
  • skilja mellan och förklara principer för arkeologiska och historiska dateringssystem
  • skilja mellan och förklara grundläggande drag hos skriftspråk och skriftsystem samt relatera dessa till språkfamiljer och historiska kulturer
  • föra sammanhängande resonemang kring kulturella uttryck samt förekomst och spridning av idéer och tekniker i Främre Orienten.

Delkurs 2. Akkadiska, 15 hp

För betyget godkänd ska studenten efter avslutad kurs kunna

  • redogöra för grundläggande begrepp inom allmän fonetik, fonologi, morfologi, syntax och semantik i vedertagen språkvetenskaplig terminologi
  • redogöra för akkadiskans och sumeriskans plats bland de äldre språken i Främre Orienten och på elementär nivå om akkadiskans roll som semitiskt språk
  • redogöra för grunderna i akkadiskans ljud-, form- och satslära
  • uttolka ett mindre urval av grundläggande nyassyriska kilskriftstecken
  • transkribera, läsa upp, översätta enkla under kursen noggrant genomgångna translittererade akkadiska texter, samt utföra grundläggande grammatisk och innehållslig analys på dessa
  • translitterera, transkribera, läsa upp, översätta enkla under kursen noggrant genomgångna kilskriftstexter på akkadiska, samt utföra grundläggande grammatisk och innehållslig analys på dessa.

Delkurs 3. Främre Orientens äldre kulturer: Arkeologi och konst, 7,5 hp

För betyget godkänd ska studenten efter avslutad kurs kunna

  • beskriva regionala skillnader i miljö och relatera dessa till variationer gällande bosättningsmönster och ekonomiska strategier
  • urskilja distinkta drag i mesopotamisk materiell kultur, rituell praxis och ideologi samt deras utveckling över tid
  • sammanfatta avgörande utvecklingssteg gällande urbanisering, statsbildning och informationsteknologi och ge exempel på uttryck för dessa steg i det arkeologiska materialet
  • diskutera handelsnätverk och kulturkontakter inom ramarna för bredare geografiska och arkeologiska kontexter.

Innehåll

Kursen består av tre delkurser.

Delkurs 1. Främre Orientens äldre kulturer: Introduktion, 7,5 hp

Orientering i Främre Orientens äldre historia, arkeologi, konst och religion. Kronologisk översikt över områdets förhistoria sedan jordbrukets framväxt, dess historiska geografi och skiftande mosaik av statsbildningar samt viktiga drag hos dessa. Tematiska överblickar över arkeologin och historiska källtyper, med särskilt fokus på Mesopotamiens litteratur, vetenskap och religion, genom vilka kulturerna i denna betydelsefulla region kan studeras.

Delkurs 2. Akkadiska, 15 hp

Översikt över akkadiskans grammatik i den gammalbabyloniska dialekten och introduktion till kilskriften genom färdighetstränande seminarier samman med hjälpmedel i form av ordböcker, lexikon och teckenlistor. Fonetik, grundlig genomgång av formläran, det viktigaste av syntaxen samt läsning och interpretation av ca 300 rader akkadisk text i kilskrift.

Delkurs 3. Främre Orientens äldre kulturer: Arkeologi och konst, 7,5 hp

Breddad och fördjupad orientering i Främre Orientens arkeologi och konst. En serie tematiskt organiserade föreläsningar och seminarier med studier av regionens geografi, ekonomi, handel, social organisation, estetik och symbolik samt materiella uttryck för dessa med tonvikt på Mesopotamien.

Undervisning

Undervisningen består av föreläsningar, övningar och examinatoriska moment. Studentens självständiga lärandeaktiviteter är av avgörande vikt för arbetet på kursen. Vid lektionsundervisning med språkliga moment krävs en god förberedelse till och aktiv medverkan vid varje lektionstillfälle. Frånvaro från mer än två seminarier på delkurs 2 och mer än ett seminarium på delkurs 3 kompenseras genom inlämningsuppgifter svarande mot innehållet i aktuellt seminarium.

Examination

Delkurs 1. Främre Orientens äldre kulturer: Introduktion, 7,5 hp

Examination sker i form av fortlöpande skriftliga uppgifter och ett skriftligt slutprov. För betyget väl godkänd krävs detta betyg på minst ett av momenten samt ett resultat på det andra momentet som efter sammanvägning av sakkunskaper och faktaframställningar i bägge moment bedöms motsvara ett högre betyg.

Delkurs 2. Akkadiska, 15 hp

Examination sker i form av fortlöpande muntliga och skriftliga uppgifter och ett skriftligt slutprov. Den allmänna språkvetenskapliga terminologin examineras huvudsakligen genom en webbaserad tentamen. En hög grad av förberedelse till och aktiv medverkan vid varje lektionstillfälle är bidragande till betyget på de fortlöpande uppgifterna.

Delkurs 3. Främre Orientens äldre kulturer: Arkeologi och konst, 7,5 hp

Examination sker i form av fortlöpande skriftliga uppgifter och ett skriftligt slutprov. För betyget väl godkänd krävs detta betyg på bägge moment. En hög grad av förberedelse till och aktiv medverkan vid varje lektionstillfälle är bidragande till betyget på de fortlöpande uppgifterna. Inlämning av hemtentamen efter fastställd tidpunkt tas i beaktande vid betygssättning.

För betyget väl godkänd på kursen krävs detta betyg på minst 22,5 hp från delkurserna.

Om särskilda skäl finns får examinator göra undantag från det angivna examinationssättet och medge att en student examineras på annat sätt. Särskilda skäl kan t.ex. vara besked om särskilt pedagogiskt stöd från universitetets samordnare.

Övriga föreskrifter

Kursen får inte tas med i examen tillsammans med Främre Orientens äldre kulturer: Introduktion (5AS103) eller Främre Orientens äldre kulturer: Arkeologi och konst (5AS104).

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin