Tyska för arbetslivet
Kursplan, Grundnivå, 5TY060
- Kod
- 5TY060
- Utbildningsnivå
- Grundnivå
- Huvudområde(n) med fördjupning
- Tyska G1N
- Betygsskala
- Väl godkänd (VG), Godkänd (G), Underkänd (U)
- Fastställd av
- Institutionsstyrelsen, 13 juni 2023
- Ansvarig institution
- Institutionen för moderna språk
Allmänt
Kursen är en fristående kurs.
Behörighetskrav
Grundläggande behörighet och Tyska 3 eller Introduktionskurs I och II i tyska.
Mål
Utbildningen syftar till att utveckla språkfärdigheten i tyska för att kommunicera och interagera effektivt i olika situationer knutna till arbetslivet i det tyskspråkiga kulturområdet. I kursen förmedlas relevanta kunskaper om olika kommunikations- och presentationsverktyg som kan används i varierande kontexter. Här tränas även förmågan att hantera dessa verktyg för att möta olika krav i arbetslivet.
Efter avslutad kurs ska studenten:
- kunna kommunicera muntligt på tyska i formella och informella situationer
- kunna presentera sina yrkeskompetenser och sin arbetslivserfarenhet på tyska
- kunna kommunicera skriftligt på tyska i formella sammanhang
- kunna skriva en väldisponerad och sammanhängande text avsedd för användning inom en tysktalande organisation eller myndighet
Innehåll
I kursen ingår varierade övningar för att utveckla färdigheter att kommunicera skriftligt och muntligt i olika arbetsrelaterade situationer. Här analyseras textmönster och tränas tekniker för klarhet, precision och nyanser för skriftlig kommunikation med organisationer eller myndigheter. Inom kursen förmedlas sektorspecifika och organisatoriska termer, terminologi och idiom. Under kursens gång övas den verbala färdigheten, uttal och presentationsteknik samt att agera i formella och informella situationer. Kulturell medvetenhet och viktiga koncept diskuteras.
Undervisning
Undervisningen består av övningar och seminarier.
Examination
Kursen examineras fortlöpande genom aktivt deltagande i undervisningen samt genom enskilda muntliga och skriftliga uppgifter. Som betyg används något av uttrycken Väl godkänd, Godkänd eller Underkänd.
Om särskilda skäl finns får examinator göra undantag från det angivna examinationssättet och medge att en student examineras på annat sätt. Särskilda skäl kan t ex vara besked om särskilt pedagogiskt stöd från universitetets samordnare.