Management och styrning
Kursplan, Grundnivå, 2FE412
- Kod
- 2FE412
- Utbildningsnivå
- Grundnivå
- Huvudområde(n) med fördjupning
- Företagsekonomi G2F
- Betygsskala
- Väl godkänd (VG), Godkänd (G), Underkänd (U)
- Fastställd av
- Institutionsstyrelsen, 7 februari 2024
- Ansvarig institution
- Företagsekonomiska institutionen
Allmänt
Kursen ges inom bl a Ekonomie kandidatprogrammet och som fristående kurs som en del av Företagsekonomi C.
Behörighetskrav
Behörig är den som är godkänd på 30 hp företagsekonomi A-nivå och som följt 30 hp företagsekonomi B-nivå, varav minst 15 hp ska vara godkända.
Mål
Syftet med denna kurs är att ge studenter intresserade av management och styrning en bred förståelse för dessa områden, liksom praktisk övning.
Efter avslutad kurs kommer studenten att:
- förstå hur ägare och andra intressenter, liksom normer i samhället, påverkar ledning och styrning
- förstå och kunna reflektera kring olika perspektiv inom organisations- och ekonomistyrningsteori
- förstå utgångspunkter och bakgrund till strategier och metoder kopplade till ämnet
- använda olika perspektiv inom organisations- och ekonomistyrningsteori för att kunna analysera och lösa problem i organisationer
- tillämpa vetenskapliga metoder vid problemanalys och problemlösning
- muntligt och skriftligt kommunicera resultat och slutsatser
- förstå och kunna diskutera etiska dilemman kopplade till ämnet
Innehåll
Chefer och medarbetare i organisationer möter en rad utmaningar kopplade till management och styrning. Utmaningarna har två huvudsakliga ursprung:
- den externa omgivningen och dess intressenter, såsom ägare, kunder, media m fl
- organisationens interna verksamhet, aktiviteter och processer
Dessa ofta motstridiga krav och förväntningar skapar en komplex problembild som möter chefer dagligen. De skapar såväl begränsningar som möjligheter för ledning och styrning. Under kursen kommer studenterna att möta typiska lednings- och styrproblem och kommer att studera teorier om hur dessa kan hanteras.
Kursen behandlar aspekter som är centrala i organisations- och ekonomistyrningsteori. Iakttagelser och insikter från dessa områden kombineras i denna kurs och kursen fördelas jämnt mellan de två.
Undervisning
Kursen bygger på problembaserat lärande och bygger på centrala begrepp inom teoriområdena. En kombination av föreläsningar, seminarier och inlämningsuppgifter kommer att användas för att utveckla studentens förståelse för de ämnen som tas upp. Delar av kursen kommer att genomföras som grupparbete. Aktivt deltagande är ett krav. Kursen ges på engelska.
Examination
Examinationen består av två moduler:
- Inlämningsuppgifter, individuellt och i grupp 7,5 hp (U, G, VG)
- Skriftligt prov 7,5 hp (U, G, VG)
och ett sammanfattande betyg ges på hela kursen, 15 hp.
Betygskriterier redovisas i studiehandledningen som gäller för respektive kurstillfälle. De betygsgrader som används är väl godkänd (VG), godkänd (G), och underkänd (U). Uppgifter och prov som lämnas in efter utsatt tid betygssätts inte, om inte särskilda skäl kan styrkas. Eventuella kompletteringsuppgifter måste vara inlämnade senast vid den tidpunkt som anges i studiehandledningen. För kursbetyget G krävs att deltagaren har erhållit betyget G på båda examinationsmodulerna. Kursbetyget VG ges deltagare som erhållit betyget VG på båda examinationsmodulerna.
Student som ej erhållit godkänt betyg på modul 1 måste göra om denna modul, vilket endast kan ske genom omregistrering på kommande kurstillfällen. Student som ej erhållit godkänt betyg på modul 2 har möjlighet till omprov på kommande kurstillfällen.
Om särskilda skäl finns får examinator göra undantag från det angivna examinationssättet och medge att en student examineras på annat sätt. Särskilda skäl kan t.ex. vara besked om särskilt pedagogiskt stöd från universitetets samordnare.
Uppsala universitet accepterar inte fusk och plagiat. Studenter som misstänks vara inblandade i någon form av fusk och/eller plagiat anmäls till rektor. De disciplinära åtgärderna är varning eller avstängning från studier under en begränsad tid.
OBS: Endast avslutad kurs kan ingå i examen.
Övriga föreskrifter
Kursen ersätter/överlappar bland annat Management Consulting 2FE406 och Perspektiv på management och styrning 2FE232.
Kursen läses delvis integrerat med kandidatuppsatskursen, men huvuddelen av uppsatsarbetet sker under andra halvan av terminen. Kursen Management och styrning läses under första halvan av terminen.
Litteraturlista
- Litteraturlista giltig från och med höstterminen 2024
- Litteraturlista giltig från och med höstterminen 2020
- Litteraturlista giltig från och med höstterminen 2018
- Litteraturlista giltig från och med höstterminen 2016
- Litteraturlista giltig från och med höstterminen 2015
- Litteraturlista giltig från och med höstterminen 2014