Proteinvetenskap

15 hp

Kursplan, Grundnivå, 1KB433

Kod
1KB433
Utbildningsnivå
Grundnivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Biologi G2F, Kemi G2F
Betygsskala
Med beröm godkänd (5), Icke utan beröm godkänd (4), Godkänd (3), Underkänd (U)
Fastställd av
Teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 11 februari 2025
Ansvarig institution
Institutionen för kemi - BMC

Behörighetskrav

Något av följande: (1) 60 hp varav minst 40 hp kemi inklusive 15 hp biokemi, alternativt (2) 60 hp varav minst 40 hp biologi samt 15 hp biokemi.

Mål

Efter godkänd kurs ska studenten kunna:

  • beskriva och jämföra biologiska och artificiella processer för syntes, modifiering och nedbrytning av peptider/proteiner,
  • beskriva biologisk och syntetisk proteinevolution, 
  • beskriva och motivera valet av, samt använda metoder för produktion, rening och analys av proteiner,
  • förklara principer för proteiners struktur och veckning, biomolekylära interaktioner samt struktur-funktionssamband, 
  • tillämpa metoder för proteinstrukturbestämningar och datorbaserade modelleringar och analyser av proteinsekvenser och strukturer, 
  • analysera proteinsekvenser och -strukturer och använda sådan information för att förutsäga proteiners egenskaper,
  • redogöra för proteinfunktioner och -tillämpningar, inklusive läkemedelsutveckling och proteinläkemedel via olika kommunikationstektniker.

Innehåll

Produktion och nedbrytning: Nativ och rekombinant protein- och peptidsyntes. Kemisk peptidsyntes. Post-translationella och kemiska modifieringar. Naturlig proteinevolution, genteknik och riktad evolution. Proteinnedbrytning.

Proteinstruktur, funktion och bioinformatik: Proteinveckning och strukturbestämning. Analys av proteiners fysikalkemiska egenskaper, tredimensionella strukturer och interaktioner med hjälp av experimentella (röntgenkristallografi, NMR, Cryo-EM) och datorbaserade metoder. Exempel på viktiga proteinklasser: enzymer, membranproteiner, strukturproteiner, DNA-bindande regulatoriska proteiner. Struktur- funktionssamband. Introduktion till databaser för proteinsekvenser, strukturer och funktioner samt webb-baserade verktyg för proteinbioinformatiska och strukturella analyser.

Tillämpningar: Användning av proteiner inom bioteknisk och medicinsk forskning och utveckling. Proteinbaserad läkemedelsutveckling, proteinläkemedel.

Praktiska och teoretiska lab-projekt: bioteknologiska och biokemiska tekniker för att producera och karaktärisera ett enzym. Proteinkristallisering.

Studier av hur ett givet läkemedel fungerar på biokemisk nivå.

Undervisning

Undervisningen sker i form av föreläsningar samt i form av laborativa och teoretiska övningar och projekt. Övningar och projekt utföres individuellt eller i grupp.

Examination

Experimentella och teoretiska övningar och projekt (7 hp) examineras under kursens gång. En övergripande skriftlig tentamen (8 hp) ges vid slutet av kursen. 

Om särskilda skäl finns får examinator göra undantag från det angivna examinationssättet och medge att en enskild student examineras på annat sätt. Särskilda skäl kan t.ex. vara besked om särskilt pedagogiskt stöd från universitetets samordnare för studenter med funktionsnedsättning.

Övriga föreskrifter

Kan ej tas med i examen tillsammans med någon av kurserna Proteiners struktur och funktion (1KB403, 1KB422) samt Proteiner och läkemedel (1KB404, 1KB423).

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin