Kostvetenskap B: Livsmedelsvetenskap
30 hp
Litteraturlista, Grundnivå, 2HK078
Det finns en senare version av litteraturlistan.
Obligatorisk litteratur
- Agenda 2030 och Sverige: världens utmaning - världens möjlighet, Stockholm, Norstedts juridik, 2019
- Carlsson-Kanyama, Annika; Katzeff, Cecilia; Svenfelt, Åsa, Rädda maten: åtgärder för svinnminskande beteendeförändringar hos konsument, Stockholm, Skolan för arkitektur och samhällsbyggnad, KTH, 2017
- Florén, Britta m.fl., Lätt att välja rätt - Klimatdata för medvetna val av livsmedelsråvaror i storkök, SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, 2015, Fritt tillgänglig
- Advances in Nutrition: An International Review Journal (418–429)
- Att äta hållbart? En kartläggning av vad hållbar matkonsumtion kan innebära, Mistra Sustainable Consumption, Rapport 1:2., 2019, Fritt tillgänglig
- Hur liten kan livsmedelskonsumtionens klimatpåverkan vara år 2050?, Livsmedelsverket, 2013, Fulltext
- Thougaard, Herluf; Varlund, Verner; Møller Madsen, René, Grundläggande mikrobiologi med livsmedelsapplikationer, 2., uppdaterade och utök. uppl., Lund, Studentlitteratur, 2007
- Nylander, Annica m.fl., Livsmedelsvetenskap, 2., [rev. och uppdaterade] uppl., Lund, Studentlitteratur, 2014
- Gustafsson, Inga-Britt, Sensorik och marknadsföring, 1. uppl., Lund, Studentlitteratur, 2014 (Kapitel 1–5 samt 11–12.)
- Faxén Irving, Gerd; Karlström, Brita; Rothenberg, Elisabet, Geriatrisk nutrition, 2., [rev.] uppl., Lund, Studentlitteratur, 2016 (Sidorna: 99–106 (Dysfagi), 294–298 (Celiaki) och 298–301 (Laktosintolerans).)
- Säker mat i skola och förskola, Astma- och Allergiförbundet, 2015, Fritt tillgänglig
- Kost & Närings nationella rekommendationer för specialkost och anpassade måltider i förskola och skola, Kost & Näring, 2020, Fritt tillgänglig
- Offentlig säker mat; Specialkost, Sveriges Kommuner och Regioner, 2020, Fritt tillgänglig
- Riktlinjer för nutritionsbehandling vid hemodialys, Dietisternas Riksförbund, 2012, Fritt tillgänglig
Andra aktuella vetenskapliga artiklar och rapporter kan tillkomma.
Laborationsanvisningar med protokoll, 250 s.
Referenslitteratur
- Abrahamsson, Lillemor; Andersson, Agneta; Nilsson, Gerd, Näringslära för högskolan, 6. uppl., Liber, 2013
- Modin, Rebecka; Lindblad, Mats, Förvara maten rätt så håller den längre - vetenskapligt underlag om optimal förvaring av livsmedel, Livsmedelsverket, 2011, Fulltext
- Neuman, Nicklas, Mat och ätande - Sociologiska perspektiv, Studentlitteratur AB, 2019 (Matkonsumtion och klimatförändringar.)
- Bra mat för alla, Centrum för Allergiforskning Karolinska institutet, 2016, Fritt tillgänglig
- Nationella riktlinjer för måltider på sjukhus, Livsmedelsverket, 2020, Fritt tillgänglig
- Riktlinjer för nutritionsbehandling vid celiaki, Svenska Celiakiförbundet, 2020, Fritt tillgänglig
- Riktlinjer för nutritionsbehandling vid peritonealdialys, Dietisternas Riksförbund, 2008, Fritt tillgänglig
- Riktlinjer för nutritionsbehandling vid icke dialysberoende kronisk njursjukdom för vuxna, Dietisternas Riksförbund, 2018, Fritt tillgänglig
- Backman, Jarl, Rapporter och uppsatser, 3., [rev.] uppl., Lund, Studentlitteratur, 2016
- Svenska skrivregler., 2., [utök.]uppl., Stockholm, Liber, 2000