Kurs eller program?

Vägen till examen kan gå via ett utbildningsprogram eller via fristående kurser som du själv har kombinerat. Det är ingen skillnad mellan en examen som består av fristående kurser och en examen som bygger på ett program. Det som skiljer sig är vägen dit.

Kurser – hur fungerar det?

Kurser är utbildningarnas byggstenar

Alla utbildningar vid universitetet, även programmen, består av olika kurser. Kurserna är utbildningens byggstenar. Istället för att följa ett färdigt utbildningsprogram kan du bygga ihop din examen genom att läsa flera fristående kurser. Då skapar du din egen unika kombination efter personligt tycke och smak. Du kan läsa kurserna i vilken ordning du vill och ofta läsa på deltid, kvällstid eller distans. Förutom kurser på hösten och våren finns det även ett antal sommarkurser.

Som ny student kanske du inte riktigt har bestämt dig för vad du vill läsa. Då kan det kännas bra att prova på att läsa några kurser innan du bestämmer dig för vad du vill fördjupa dig inom. 

Det finns dock vissa utbildningar som du inte kan läsa via fristående kurser, till exempel dem som leder till yrkesexamina. Andra program kan ha endast en del av de ingående kurserna tillgängliga som fristående kurs.

Kurser på grundnivå

Kurserna på grundnivå består av baskurser (nybörjarkurser) och fortsättningskurser. Du börjar med en baskurs i något ämne och kan sedan söka vidare till en fortsättningskurs inom samma område eller välja en ny baskurs.

Kurser på avancerad nivå

För att få läsa kurser på avancerad nivå krävs avklarade kurser om minst 120 hp på grundnivå. 

Program

Ett program består av flera i förväg valda kurser som leder fram till en examen. Om du läser ett program är du oftast garanterad en plats under hela utbildningen. Gillar du klasskänslan passar programformen bra eftersom du oftast läser ihop med samma kursare under större delen av studietiden. En del program innehåller kurser eller moment som man inte har tillgång till via fristående kurser, till exempel olika praktikkurser eller uppsatskurser.

Program som startar på grundnivå

Programmen som startar på grundnivå omfattar mellan tre och sex år. (Kandidatprogrammen omfattar tre år och det längsta yrkesprogrammet sex år).

Program som startar på avancerad nivå

Programmen som startar på avancerad nivå omfattar oftast ett eller två år (magister- eller masterprogram). För att få läsa program som startar på avancerad nivå krävs en examen på grundnivå om minst 180 hp.

Vad är bäst för mig – vilken väg ska jag välja?

Vilket som är lättast att bli antagen till, program eller fristående kurs, kan variera mellan olika utbildningar och även mellan olika terminer. Om du är osäker på om du kommer att bli antagen kan det därför vara en god idé att söka till både program och fristående kurser.

Vilken väg som är bäst för just dig beror på flera saker: vilken ämneskombination vill du ha? På vilket sätt vill och kan du läsa, du kanske måste jobba samtidigt? Utgå från din egen situation, så hittar du förhoppningsvis den väg som passar bäst för dig. Vänd dig till någon av universitetets studie- och karriärvägledare om du vill diskutera ditt studieval och hur du bäst bygger ihop din examen.

Yrkesprogram och examen

Möjligheten att läsa till en examen via kurser gäller inte för program som leder till en yrkesexamen, till exempel läkare, jurist och socionom. Dessa utbildningar måste man läsa genom att följa ett program.

Övriga utbildningar leder till så kallade generella examina: högskoleexamen, kandidatexamen, magisterexamen och masterexamen.

Läs mer om de olika typerna av examen.

Hitta din utbildning

Senast uppdaterad: 2022-10-05