Är programmet rätt för dig?

Röster om programmet

Vad tycker Evina och Benjamin om att läsa ämneslärarprogrammet? Varför ska man söka programmet?

Can, student.

Möt en student på programmet

Namn: Can Ismail
Från: Uppsala
Läser: Ämneslärarprogrammet med inriktning matematik och samhällskunskap

Läraryrket handlar om mer än att lära ut, det handlar om att vara den utsträckta handen för att elever ska kunna förverkliga sina drömmar.

Varför valde du den här utbildningen?

– Inför valet 2018 fick jag möjligheten att jobba med demokratifrågor med gymnasie- och grundskoleelever, något som fick mig att bli intresserad av lärarrollen. Att besitta en viss kunskap och kunna förmedla den vidare kan vara bland det vackraste som finns. Men läraryrket handlar om mer än att lära ut, det handlar om att vara den utsträckta handen för att elever ska kunna förverkliga sina drömmar.

Motsvarar utbildningen dina förväntningar?
– Det har varit så många lärorika kurser hittills och jag ser redan fram emot kommande kurser. Jag började med matematik och nu läser jag samhällskunskap. Flera saker har överträffat mina förväntningar. Dels när det gäller upplägget för kurserna men även de engagerade föreläsarna.

Vilket är ditt mål med utbildningen?
– Målet med utbildningen är att ta till mig en bred gedigen kunskap i mina ämnen. Dels för att utvecklas som person men också för att föra det vidare till mina framtida gymnasieelever.

Vad är det bästa med att plugga vid Uppsala universitet?
– Det bästa med att plugga vid Nordens äldsta universitet är definitivt alla fantastiska föreläsare som har så stort engagemang för sina ämnen. Men även det stora utbudet av fristående kurser som man kan läsa på sidan av sina studier. Dessutom alla fina campus och tillhörande bibliotek. Uppsala är Sveriges bästa cykelstad vilket betyder att du kan ta dig fram över allt med cykel i lugn och ro, utan så mycket hinder.

Nämn tre saker som står på ditt schema den här veckan!
– Denna vecka har jag flera föreläsningar och ett grupparbete inför ett seminarium. Utöver det har jag ett möte om Ångströms mästerskap i innebandy med andra idrottsansvariga för respektive sektionsförening vid UTN (Uppsala teknolog- och naturvetarkår).

Vad har varit mest utmanande?
– Det mest utmanade för mig har varit när jag misslyckats på tentor. Stressen och ångesten som jag kände varje gång var enorm. Den största lärdomen blev för mig att även motgångar kan utveckla mig som person såväl som inom mitt kunskapsområde.

Hur var första tiden, hur lärde du känna nya människor?
– Under den första perioden var det nervöst och stressigt eftersom jag hade föreläsningar och lektioner varje dag. Men allt började kännas bättre med tiden. Det faller sig ganska naturligt att man börjar umgås med sina kursare. Det har haft en oerhört stor betydelse för att kunna uppskatta tiden som student.

Berätta om studentlivet!
– Det finns så mycket man kan göra under studietiden. Jag skulle vilja rekommendera att man som ny student inte missar insparken som pågår i flera veckor. Det är ett bra tillfälle att lära känna nya människor. Våra fantastiska studentnationer organiserar allt möjligt, från fester till sportaktiviteter. Även föreningarna inom studentkåren anordnar sittningar (festmiddagar) och annat. Att engagera sig i en studentförening innebär per definition fler sittningar och större umgänge.

Några snabba frågor
Favoritplats i din studentstad?
– Volleybollpasset på Campus 1477 :)

Bästa studenttraditionen vid Uppsala universitet?
– Att bygga egen flotte och vara med forsränningen på Valborg.

Bästa studieplatsen i Uppsala?
– Blåsenhusbiblioteket!

Vad gör du när du är klar med studierna?
– Undervisar på någon gymnasieskola i Uppsala :)

Våren 2022

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin