Är programmet rätt för dig?

Möt två programalumner

Här möter du Emma Wiesner, Public Affairs Manager på Northvolt och Clara Knudsen, solcellsprojektör vid Soltech i ett samtal kring studier, examensarbete, karriär och hur livet efter examen.

Anna, student.

Möt en student på programmet

Namn: Anna Johansson
Från: Varberg

De flesta veckorna ser ut såhär: lite plugg som sen avslutas med skoj.

Varför valde du den här utbildningen?
– I gymnasiet tyckte jag om matte och fysik och var intresserad av tillämpningarna på de ämnena så någon typ av ingenjör var jag ganska säker på att jag ville bli. Det finns ju en uppsjö av inriktingar så jag började läsa om några stycken men när jag läste om energisystem så fastnade jag verkligen. Det lät spännande att vara en drivande del av den framtida energi-omställningen!

Vad är det bästa med att plugga vid Uppsala universitet?
– Det är den perfekta kombinationen av ett berikat studentliv och roliga och lärorika studier. Universitetet är jättestort och man har möjlighet att lära känna massa roliga människor!

– Studentlivet är kul! I uppsala finns det många olika studentaktiviteter, fester och gasquer att ta del av så det finns garanterat något för alla!

Vad är mest utmanande?
– Stundtals plugget. Programmet, likt de flesta ingenjörsutbildningar, har läsåret uppdelat i fyra så kallade läsperioder. Det här upplägget gör att examinationer som exempelvis tentor eller seminarium sker tätt inpå varandra vilket ibland kan upplevas som väldigt påfrestande. Men som med allt annat så kommer även det här upplägget med fördelar! I början av en period, alltså precis efter tentaperioden, så är det väldigt lugnt och man har mycket tid att lägga på annat än plugget!

Vad är tre saker som du ska göra denna vecka?
– Denna veckan ska jag labba i kursen termokemisk omvandling och göra ett projekt i kursen transformmetoder! Utöver det så är det en sittning på lördag med hela programmet som kommer avslutas på nation. De flesta veckorna ser ut såhär: lite plugg som sen avslutas med skoj.

Vad är ditt mål med utbildningen?
– Mina mål med utbildningen är i första hand att klara den! På lång sikt är mitt mål att bidra till den gröna omställningen i världen.

Vad vill du ge för råd och tips till en person som funderar på att söka den här utbildningen?
– Mitt första tips är att prova! Du har ingen aning om du kommer tycka det är kul förrän du faktiskt provar. Jag hör även många nya studenter som är oroliga över om de kommer klara utbildningen och framför allt om de kommer klara matten i början. Till det vill jag bara säga att det gör man så länge man vill och är beredd att lägga ner tid på att lära sig. Det finns mycket hjälp att få från både universitetet men också dina kursare, så mitt nästa tips är att våga fråga om hjälp!

Två snabba frågor
Favoritplats i din studentstad?
– På nation såklart!

Var finns den bästa studieplatsen?
– Plats anser jag vara rätt så oviktigt. Så länge man sitter med ett gäng som man trivs att plugga tillsammans med spelar det inte så stor roll vart man är!

Kontakt

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin