Är programmet rätt för dig?

Röster om programmet

Vad tycker Oscar och Emilia om Civilingenjörsprogrammet i industriell ekonomi? Vad är bäst med studierna och varför ska man söka programmet?

Vera, student.

Möt en student på programmet

Namn: Vera Grunewald
Från: Stockholm

Programmet innefattar den perfekta blandningen av vad en ingenjör och en ekonom bör veta, med lite extra fokus på digitalisering, management och framtidens utmaningar.

Varför valde du den här utbildningen?
– Jag tyckte att det var väldigt svårt att välja utbildning och var faktiskt inne på läkarlinjen länge. När jag efter ett tag hörde att Uppsala universitet skulle erbjuda Industriell ekonomi för första gången såg jag chansen att få en modern och nytänkande utbildning. Programmet innefattar den perfekta blandningen av vad en ingenjör och en ekonom bör veta, med lite extra fokus på digitalisering, management och framtidens utmaningar.

Hur är det att studera på ett universitet?
– För mig har ”studera på ett universitet” inneburit en blandning av att flytta hemifrån och äntligen få studera specifika kurser som jag själv verkligen tycker är intressanta. Det har därför inneburit ett större eget ansvar, men också genererat en starkare motivation från min sida. Något konkret nytt som student på ett universitet är att man själv måste komma ihåg att anmäla sig inför en tenta. En strukturerad almanacka är en god idé!

Vilket är ditt mål med utbildningen?
– Ett jobb! Nä, men det är klart att jag vill utmana mig själv och utvecklas som person, men vi alla måste skaffa ett jobb i slutändan. Med den här utbildningen blir det förhoppningsvis ett väldigt givande och kul sådant! I Uppsala finns det också goda möjligheter att studera en termin utomlands vilket jag tänker satsa på. Sen är jag såklart här för att träffa vänner, utöka mitt kontaktnät och uppleva studentlivet med allt vad det innebär.

Vad är det bästa med att plugga vid Uppsala universitet?
– Absolut studentlivet och gemenskapen. Sen är universitetet väletablerat med många fina byggnader man kan plugga i och Uppsala i sig en otroligt fin stad, vilket ger en massa plus!

Vad har varit roligast och mest intressant på utbildningen hittills?
– Programmering och beräkningsvetenskap är något jag verkligen fått upp ögonen för. Det har varit väldigt häftigt att på bara ett par månader gå från att vara nybörjare till att kunna simulera exempelvis ett epidemiutbrott. Kan säga att jag fått stor respekt för datavetare!

Hur upplevde du första tentan?
– Oj, jag var såklart supernervös. Min första tenta var på distans så det som kändes jobbigt var egentligen den långa skrivtiden (cirka fem timmar). När det väl började insåg jag dock att man får mer tid än man egentligen behöver och lugnade därför ned mig. Sen firade jag med några vänner och en god middag.

Berätta om studentlivet!
– Helt ärligt fantastiskt! I och med att det finns 13 nationer finns det alltid något man kan göra. Att flytta hemifrån, vilket jag gjorde, till en ny stad med nya människor kan såklart kännas lite läskigt, men i Uppsala är de allra flesta i samma sits vilket gör det hela lättare!

Vad vill du ge för råd och tips till en person som funderar på att söka den här utbildningen?
– För att känna att du har koll på läget så skulle jag rekommendera att du går igenom vilka kurser som ingår i studieplanen. Om du sen känner dig genuint intresserad av kurserna och är beredd att lägga ned tiden så tycker jag att du ska söka.

Tre snabba frågor
Favoritplats i din studentstad?
– Botaniska trädgården!

Bästa studenttraditionen vid Uppsala universitet?
– Jag är oerhört taggad på Valborgsfirandet, har bara hört fantastiska historier om det!

Vad gör du om 5 år?
– Har förhoppningsvis tagit examen och påbörjat ett jobb någonstans på varmare breddgrader.

Våren 2021.

Kontakt

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin