Är programmet rätt för dig?

Möt två programalumner

Här möter ni Oskar, Anna och Anders i ett samtal om studier, examensarbete, karriär, löner, betyg och en massa andra saker som rör livet efter examen.

Jenny, student.

Möt en student på programmet

Namn: Jenny Eriksson
Kommer från: Ransta, Västmanland

Mest intressant har varit att få läsa kurser, så som linjär algebra, som verkligen gjort att jag fått nya sätt att tänka. Att omformulera ett problem kan ta en närmare en lösning.

Varför valde du den här utbildningen?
– Avgörande för mitt val var att jag efter gymnasiet fick en praktikplats via Tekniksprånget på ett fastighetsbolag. Jag hade många roliga arbetsuppgifter och arbetade i olika projekt, vilket gjorde att jag fick träffa personer med olika yrkesroller. Det som ingenjörerna beskrev var att ”om du är ingenjör har du intyg på att du kan lära dig saker” och att det är det som ger vida anställningsmöjligheter. Att det blev just bioteknik beror på att jag läste den inriktningen i gymnasiet och tyckte det var roligt.

Vad har varit roligast och mest intressant på utbildningen hittills?
– Mest intressant har varit att få läsa kurser, så som linjär algebra, som verkligen gjort att jag fått nya sätt att tänka. Att omformulera ett problem kan ta en närmare en lösning. Roligast har varit att lära känna så många nya personer, utmanas i grupparbeten och att lyckas hitta ett system för hur jag pluggar mest effektivt.

Hur var första tiden och hur lärde du känna nya människor?
– Första veckorna på programmet var helt klart bland de bästa. Att vara helt ny i en stad och upptäcka den tillsammans med likasinnade. Hänga med på pubrundor och styra upp danskvällar!

Hur ser en vanlig dag ut på din utbildning?
– Jag betraktar mina heltidsstudier som ett heltidsjobb med 40 h arbetsvecka. Oavsett om undervisningen är på distans eller på campus brukar jag arbeta 08-17. Med 45 min plugg och 15 min rast per timme. Mycket av arbetet ligger i att planera studierna och jag börjar min arbetsvecka på söndagen med att planera veckans studier, vad jag ska göra varje dag och ungefär hur lång tidsåtgång de olika sakerna på min lista har.

Vad är det bästa med att plugga vid Uppsala universitet?
– Tre saker. Eftersom att universitetet har många olika institutioner lockas många människor till studier här. Sen, studentlivet med nationerna. Som samlar studenter från alla olika institutioner, gör att det går att träffa kompisar med helt andra intressen än en själv! Uppsala har även många avtal med universitet runt om i världen, vilket är bra att veta om ifall du är sugen på utbytesstudier.

Vad har varit mest utmanande?
– Vi ingenjörsstudenter i Uppsala läser oftast tre kurser parallellt hela tiden, så vissa perioder är tuffare än andra. Jag upplevde min mest utmanande period under höstterminen det tredje året, men för att jag hade (och har!) en fantastisk grupp kompisar kunde vi hjälpas åt att ta anteckningar, förklara för varandra och plugga ihop. Så, att hitta en grupp som funkar bra ihop (och får saker gjorda!) är ett av mina starkaste tips. Ett annat är att ha kontakt med äldre studenter som kan sitta på värdefull information när tentorna närmar sig.

Vilket är ditt mål med utbildningen?
– Mitt mål är att vid examen stå redo med en verktygslåda full med verktyg för att kunna läsa diverse problem som en ingenjör inom bioteknik kan tänkas ställas inför!

Tre snabba frågor
Favoritplats i din studentstad?
– I löpspåret längs med Fyrisån, från Eddaspången ut till Sunnersta och tillbaka.

Bästa studenttraditionen vid Uppsala universitet?
– Valborg i Uppsala är inte som valborg någon annanstans!

Vad gör du om fem år?
– Om fem år hoppas jag ha varit på utbytesstudier i Brasilien, har en dubbel examen i teknik och ekonomi samt jobbar på en arbetsplats där mina styrkor tillvaratas!

Hösten 2020.

Kontakt

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin