Är programmet rätt för dig?
Möt två programalumner
Här möter ni Oskar, Anna och Anders i ett samtal om studier, examensarbete, karriär, löner, betyg och en massa andra saker som rör livet efter examen.
Röster om utbildningen

Hampus Högqvist Bandefur, student
Ens mål och drömmar förändras, vilket är helt normalt när man upptäcker nya saker under utbildningens gång.
Varför valde du den här utbildningen?
– Till att börja med hade jag planer på att studera till läkare men var osäker på vad jag egentligen ville hitta på! Efter att ha pluggat ”X-programmet” (Civilingenjörsprogrammet i molekylär bioteknik) i snart 4 år känner jag att jag hittat hem och att jag valde rätt utbildning. Har du ett intresse för bioteknik och vill ha stora möjligheter efter examen är programmet något för dig!
Vad är mest utmanande?
– Det jag upplevt som svårast har varit att balansera studierna med mina engagemang jag haft vid sidan av studierna. Genom bra planering och god framförhållning löser sig däremot det mesta väldigt bra i slutändan. Det som är bra med studier på universitetet är att man har stor möjlighet att själv lägga upp sina studier och finna en studieteknik som passar för en själv. Något som gjort att jag vid sidan av studierna har haft tid och möjlighet att hitta på annat kul!
Vad är tre saker som står på schemat denna vecka/en vanlig vecka?
– Denna vecka, utöver mina föreläsningar, ska jag förbereda prover inför strukturbestämning av proteiner med cryo-EM.
Berätta om studentlivet!
– Uppsala är en fantastisk studentstad som saknar motstycke! Det är ofta jag kommer på mig själv med att tänka hur glad jag är att jag valde just Uppsala! Här har jag lärt känna otaliga människor och funnit vänner för livet. För den som är intresserad av att engagera sig, vilket jag personligen tycker att man ska göra under sin studietid, finns det många vägar att gå. En bra början kan vara att engagera sig inom sin sektion, kår eller varför inte någon av Uppsalas 13 nationer.
Vad är ditt mål med utbildningen?
– Det vet jag inte än, jag går efter vad jag tycker är kul och tar mig vidare därifrån! Ens mål och drömmar förändras vilket är helt normalt när man upptäcker nya saker under utbildningens gång.
Vad vill du ge för råd och tips till en person som funderar på att söka den här utbildningen?
– Ta steget och gör det bara! Jag förstår att det kan vara svårt att välja utbildning men om du hittat hit är det bästa du kan göra att söka. Det allra viktigaste att komma ihåg är att man kan börja om, det är aldrig för sent att börja plugga och ibland krävs det några försök innan man kommer på vad man vill göra. Med det sagt hoppas jag att du väljer att plugga X-programmet och att du kommer trivas precis lika bra som jag gjort!
Två snabba frågor
Favoritplats i din studentstad?
– Det finns många favoritplatser, men alla fina natur- och grönområden i och runtom Uppsala tar priset!
Var finns den bästa studieplatsen?
– Det beror på vad jag pluggar inför! Behöver jag lugn och ro, sitter jag gärna i "bunkern" på Ekonomikum. Annars hittar ni mig i hus 10 på Ångströmslaboratoriet med mina vänner vid vårt kära "flervarre-bord".
Hösten 2024

Hanad Abdullahi, student
Med tiden har jag insett att det inte finns några "dumma frågor" och att det är viktigt att våga visa när man inte förstår.
Varför valde du den här utbildningen?
– Jag valde den här utbildningen eftersom jag sedan gymnasiet alltid haft ett starkt intresse för både matematik, biologi och problemlösning i allmänhet. När det var dags för mig att börja studera kändes civilingenjörsprogrammet inom molekylär bioteknik som ett naturligt val.
Vad är det bästa med att plugga vid Uppsala universitet?
– Det är ett väldigt stort universitet, så det är ganska lätt att hitta ett engagemang som passar en. Själv har jag varit ordförande i studentföreningen SFINX, vilket är studentföreningen för alla studenter från civilingenjörsprogrammet inom molekylär bioteknik.
Vad är mest utmanande?
– Det mest utmanande under min studietid har varit att hantera känslan av "imposter syndrome". Ibland har det känts svårt att våga ställa frågor till föreläsare eftersom jag varit rädd för att framstå som okunnig. Men med tiden har jag insett att det inte finns några "dumma frågor" och att det är viktigt att våga visa när man inte förstår. Genom att bli mer bekväm med att ställa frågor och be om förtydliganden har jag kunnat övervinna denna osäkerhet och bättre ta till mig undervisningen.
Vad är tre saker som står på schemat en vanlig vecka?
– Det är lite svårt att säga exakt vad som står på schemat, eftersom det skiljer sig vecka till vecka! Men under en vanlig vecka brukar vi ha olika kurser med varierande moment, som inlämningsuppgifter eller laborationer. Vår studentförening brukar också arrangera evenemang, som till exempel sittningar, vilket är roligt att delta i. Dessutom så är det inte ovanligt med häng på studentnation efter en lång pluggdag (eller en kort pluggdag).
Berätta om studentlivet!
– Jag har varit engagerad i flera olika aktiviteter under min tid som student, så jag skulle beskriva studentlivet i Uppsala som väldigt varierat! Det finns hur mycket som helst att göra. Allt från att gå på nationer (vi har 13 stycken!) till att arrangera spex.
Vad är ditt mål med utbildningen?
– Mitt mål med utbildningen är att arbeta inom läkemedelsbranschen med AI. Inom programmet lär man sig också en hel del programmering, vilket jag tycker har varit väldigt intressant och givande. Men det är något som jag har kommit på under mina senare år som student. Jag tycker inte att det är någon fara ifall man inte redan vet när man väl startar plugget.
Vad vill du ge för råd och tips till en person som funderar på att söka den här utbildningen?
– Sök till civilingenjörsprogrammet i molekylär bioteknik om du har ett intresse för biologi, matematik och problemlösning. Det blir även en hel del programmering, men jag tycker att det är roligt, trots att jag hade noll erfarenhet innan! Programmet är väldigt brett och ger en möjligheter att arbeta inom många olika områden i den biotekniska branschen.
Två snabba frågor
Favoritplats i din studentstad?
– Ica Väst (Ica bäst)!
Var finns den bästa studieplatsen?
– Datorerna i biblioteket på Evolutionsbiologiska centrumet (EBC)! Annars gillar jag de blåa båsen i hus 10 på Ångströmlaboratoriet.
Hösten 2024

Isa Beskow, Alumn
Examen: 2024
Jag har labberfarenheten som krävs, de teoretiska kunskaperna om biologin och metoderna jag använder, samt erfarenhet av programmering vilket är väldigt användbart.
Vad jobbar du med nu?
– Jag arbetar som forskningsingenjör inom DNA-analys i akademin, där mitt fokus ligger på att utveckla metoder för att sekvensera och analysera stora mängder prover. Rent praktiskt innebär det att planera, förbereda och genomföra experiment i labbet, samt allt arbete med sekvensering och den efterföljande dataanalysen. Så både labb och data!
Hur hamnade du där?
– Efter tiden på programmet var jag intresserad av hur det är att arbeta inom akademin och sökte därför tjänster såsom forskningsingenjör inom olika områden kopplade till bioteknik. Och så kom jag över den här tjänsten och tyckte att det vore spännande att testa på den lite mer bioinformatiska delen samtidigt som jag hade kvar det roliga labbandet.
Hur har du nytta av studierna i ditt jobb?
– I allt egentligen! Jag har labberfarenheten som krävs, de teoretiska kunskaperna om biologin och metoderna jag använder, samt erfarenhet av programmering vilket är väldigt användbart. Sen har jag också tagit med mig min studieteknik för att kunna lära mig mer om alla detaljer och fältet i sig som jag inte lärt mig om tidigare.
Vad var det bästa med att plugga vid Uppsala universitet?
– Kombinationen av varierat studentliv och hög kvalité på utbildningen. Uppsala är en fantastisk studentstad och det finns många vägar att gå både inom studierna och engagemang. Det finns något för alla!
Vad är ditt bästa studieminne?
– Det finns så många härliga minnen, så det är svårt att välja! Men ett som är speciellt nostalgiskt var danspauserna under de första tentapluggen tillsammans med mina vänner och kursare – en stund med mycket glädje i en för många lite kämpig period.
Har du några tips till studenterna?
– Ta pauser i plugget – en bensträckare, fika, utflykt, engagemang eller ett längre uppehåll för att åka ut och resa. En paus har sällan skadat någon och gör att man bibehåller intresset för, och hållbarheten i, sina studier. Och allt löser sig på något sätt, så man kan lika gärna ha kul under tiden!
Hösten 2024

Jenny Eriksson, alumn
Yrkestitel: Kvalitetsingenjör
Arbetsplats: Keyplants
Examen: 2022
Under gymnasiet kom jag i kontakt med ämnet bioteknik och efter gymnasiet fick jag en praktikplats genom Tekniksprånget och fick förståelse för vad man gör som ingenjör. Allt det tillsammans gjorde att civilingenjörsprogrammet i molekylär bioteknik kändes rätt!
Var jobbar du och vad gör du där?
– Jag jobbar sedan maj på företaget KeyPlants, där min roll är kvalitetsingenjör och titeln ”Commissioning and qualification engineer”. Det innebär att jag säkerställer att all dokumentation till våra kunder i läkemedelssektorn är i linje med ställda krav och EU-lagen GMP, som bland annat reglerar hur läkemedelsbolag ska dokumentera sina processer och aktiviteter. Innan jag började på mitt nuvarande jobb hade jag en liknande roll som delprojektledare på två andra stora byggprojekt också inom läkemedelsbranschen. När jag bytte jobb märkte jag hur mycket jag har lärt mig av min första tid i yrkeslivet. Jag trodde att jag skulle börja på noll i min nya roll, men så var det inte alls.
Hur ser en vanlig dag på jobbet ut?
– Jag jobbar mycket med att upprätta kvalitetsdokumentation och se till att den är rätt signerad och i ordning. Jag jobbar i olika projekt vilket innebär att det är många personer att ha kontakt med, och det gillar jag. Företaget jag jobbar på nu levererar renrumsmoduler, som byggs off-site innan de levereras till kunden. Kunderna kan finnas på många olika platser i världen, men nyligen fick jag göra ett besök på ett projekt som finns i Mälardalsområdet.
Vid vilket program studerade du och varför valde du att söka just det?
– Jag läste civilingenjörsprogrammet i molekylär bioteknik. Jag är från Sala från början och ville inte flytta alltför långt. Min moster hade pluggat i Uppsala och lobbade mycket för staden och studentlivet där. Under gymnasiet kom jag i kontakt med ämnet bioteknik och efter gymnasiet fick jag en praktikplats genom Tekniksprånget och fick förståelse för vad man gör som ingenjör. Allt det tillsammans gjorde att civilingenjörsprogrammet i molekylär bioteknik kändes rätt!
Vad har du tagit med dig från din utbildning?
– Det jag främst tänker på är problemlösningsförmågan. Som ingenjör blir man bra på att lösa problem. Jag har också tagit med mig arbetssättet med att arbeta mot ett tydligt och definierat mål. Under studietiden var tentorna hägrande milstolpar – vilka i arbetslivet översatts till projektmål för mig i mitt projektbaserade jobb.
Hur ser dina framtidsplaner ut?
– Just nu satsar jag på att fortsätta bygga bredd och på sikt skulle jag vilja rikta in mig på projektledning. Jag tycker om ordning och reda och att vara spindeln i nätet.
Har du något råd till en nybliven alumn eller student som närmar sig examen?
– Håll kontakt med de personer du träffat under din utbildning. Mycket händer i det egna nätverket, så boka in luncher och besök mässor. Underhåll de kontakter du har!
Ett tips till den som fortfarande har sin studietid framför sig är att ta chansen att åka på utbyte. Jag skulle ha pluggat i Brasilien, men det blev inställt på grund av covid. Sedan fick jag i stället chansen, med hjälp av lite kontakter från universitet, att göra forskningspraktik i Portugal på ett nanoteknologilaboratorium.
Berätta om ett favoritminne från din studietid i Uppsala!
– Forsränningen! Vi byggde på flotten i en vecka och hade jätteroligt. Vi klarade oss bra i ån och hoppade i frivilligt för att bli blöta!
Läs mer
Kontakt
- Studievägledning
- studievagledare-x@uu.se