Civilingenjörsprogrammet i molekylär bioteknik

300 hp

Vill du utveckla banbrytande teknik som förbättrar människors liv? Civilingenjörsprogrammet i molekylär bioteknik ger dig kunskaper om hur biologiska system och analys av biologiska data kan användas för att skapa innovativa lösningar för utveckling av läkemedel, livsmedel och bränslen. Kombinationen av ingenjörskunskaper och biologi gör dig eftertraktad på arbetsmarknaden. Som bioteknikingenjör löser du problem inom exempelvis miljö, hälsa och hållbar produktion.

Hösten 2024 Hösten 2024, Uppsala, 100 %, Campus, Svenska

Hösten 2025 Hösten 2025, Uppsala, 100 %, Campus, Svenska

En molekylär bioteknikutbildning kombinerar teknik och naturvetenskap med fokus på biologiska system. Det kan innebära att designa biotekniska processer eller att analysera stora mängder DNA-sekvenser för att förstå sjukdomar. Men även att utveckla läkemedel, livsmedel och diagnostiska tester för att främja människors och djurs hälsa.

Uppsala universitet erbjuder en bred och framstående forskning inom bioteknikområdet, vilket ger ett omfattande kursutbud med aktiva forskare som lärare. Detta, tillsammans med de många bioteknikföretag och myndigheter i Uppsala, skapar en dynamisk utbildningsmiljö där teori möter praktik inom samhälle och industri. Dessutom finns gott om möjligheter till praktik, projektarbeten och sommarjobb hos potentiella arbetsgivare.

Den tekniska utvecklingen inom bioteknik är snabb och blir allt mer tvärvetenskaplig, vilket ställer stora krav på dig som bioteknikingenjör. För att utveckla produktionen av biologiska läkemedel behövs förutom kunskaper inom mikrobiologi och genteknik, även bred ingenjörskompetens inom kemi, matematik och datavetenskap.

Utbildningen ger dig en grundlig förståelse för levande system samt ingenjörskunnande där du använder naturvetenskap och matematik för att lösa tekniska utmaningar. För att möta framtidens behov betonas biologi, programmering och avancerade datorberäkningar på programmet. Du kommer även att lära dig att kommunicera effektivt, arbeta i team och utveckla ett professionellt förhållningssätt där hållbarhet och etik är centrala delar. En civilingenjörsexamen i molekylär bioteknik från Uppsala universitet ger dig teknisk kompetens och problemlösningsförmåga för att forma och tillgängliggöra innovativ och hållbar teknologi för samhället.

Examen

Programmet leder till en civilingenjörsexamen (Master of Science in Engineering).

Civilingenjörsprogrammet i molekylär bioteknik är ett femårigt program. Under de första tre åren får du en mångsidig kunskapsbas inom bioteknik, matematik, datavetenskap, programmering, biolobi, kemi och fysik. Dessa ämnen utgör grunden för att du ska kunna ta steget in i den spännande världen av innovation och teknikutveckling. Utöver specifika ämnen tränas samarbetsförmåga, problemlösning och kritiskt tänkande.

Under år fyra och fem kan du välja mellan tre distinkta profiler som ger en fördjupad specialisering:

  • Inom molekylär bioteknik för produktion fokuserar du på att designa och förbättra cellulära produktionssystem för att framställa fysiska produkter.
  • Inom tillämpad bioinformatik är fokus att hantera och analysera storskalig biologisk och biomedicinska data.
  • Inom tillämpad molekylär biofysik är fokus att analysera och modellera biologiska och biomedicinska processer på molekyl- och cellnivå.

Flexibiliteten i programmet gör det möjligt för dig att skräddarsy den mer avancerade delen av utbildningen efter dina egna intressen och dina ambitioner för yrkeslivet. Vissa kurser är specifika för en profil, medan andra ingår i två av profilerna vilket ger dig chansen att kombinera olika ämnesområden. Du ansvarar för att skapa din egna väg genom år fyra och fem och kan välja kurser inom till exempel datoriserad bildanalys, genomik, immunteknik, maskininlärning, processteknik, entreprenörskap, data vetenskap, ”big data”, strukturbiologi och syntetisk biologi.

Utbildningen avslutas med ett examensarbete där du löser verkliga forskningsfrågor eller ett praktiskt tekniskt problem inom biotekniken. Detta kan du göra på företag eller inom forskargrupper på universitetet.

Förutom tekniska färdigheter kommer du finslipa din förmåga till kommunikation, både muntligt och skriftligt. Genom individuella uppgifter och projektarbeten får du träna på att presentera resultat och idéer på ett tydligt och övertygande sätt. Även hållbarhet och bioetiska frågor löper som en röd tråd genom hela utbildningen.

Kurser inom programmet

Se studieplanen för kurser inom programmet.

Ämnesfördelning inom programmet

År 1–3

År 4–5

Studera utomlands

Du kan berika din studietid genom att välja att läsa delar av utbildningen utomlands. Genom utbytesstudier får du värdefulla erfarenheter och möjligheten att skapa en unik yrkesprofil som tillsammans med förbättrade språkkunskaper ökar din attraktivitet på arbetsmarknaden. Utlandsstudier sker oftast under fjärde studieåret och Uppsala universitet har ett brett spektrum av samarbetsavtal med universitet över hela världen.

De första åren, då du läser kurser inom bioteknik, datavetenskap, fysik, biologi, kemi och matematik, är de flesta kurserna schemalagda parallellt. Du får träning i att prioritera och planera din tid, kunskaper som är mycket användbara i ingenjörsyrket.

Undervisningen består vanligtvis av föreläsningar, lektioner, seminarier och övningar. På många kurser tränar du också på att arbeta praktiskt i laboratoriet. De flesta kurserna avslutas med en skriftlig tentamen, men ofta är andra moment också underlag för betygssättningen.

År tre avslutas med ett självständigt arbete där du i en projektgrupp löser ett biotekniskt problem från ett företag eller myndighet. Du utnyttjar kunskaper från tidigare kurser, skaffar ny kunskap på egen hand och får träning i att arbeta i projektform.

Kurserna år fyra och fem karaktäriseras av ett arbetssätt som mer liknar yrkeslivet. De har ett större innehåll av självständiga aktiviteter där det ställs högre krav på din egen initiativ- och organisationsförmåga.

Som civilingenjör i molekylär bioteknik har du en bred kompetens som gör dig efterfrågad på arbetsmarknaden. Bioteknik, Life Science och läkemedel är exempel på branscher där du hittar tidigare studenter från programmet. Eftersom de finns väl representerade i Uppsala har du goda möjligheter till praktik, sommarjobb eller examensarbete inom ett intressant område. Du kan alltså skapa dig ett värdefullt kontaktnät redan innan du ger dig ut på arbetsmarknaden.

Som färdig civilingenjör kan du utföra en mängd olika arbetsuppgifter. Du kan till exempel jobba med forskning och utveckling, storskalig produktion, eller marknadsföring inom det område du har profilerat dig. Tidigare studenter jobbar som:

  • bioinformatiker
  • dataanalytiker
  • forskare
  • konsulter
  • projektledare
  • systemutvecklare
  • utvecklingsingenjörer, samt
  • inom management.

Efter några år har många bioteknikingenjörer en chefs- eller gruppledarposition, och andra arbetar som specialister.

En majoritet av de utexaminerade arbetar inom den privata sektorn. AFRY, Anaheim Consulting, Cytiva och Olink proteomics är exempel på företag där du hittar tidigare studenter. Några väljer också att gå vidare till en forskarutbildning som leder till en doktorsexamen. Du är då anställd som doktorand och forskar på universitet inom något ämne som intresserar dig under fyra år. Därefter kan du gå vidare till ett arbete på företag eller universitet.

Karriärstöd

Under hela din studietid erbjuder UU Karriär stöd och vägledning. Du har möjlighet att delta i en mängd aktiviteter som förbereder dig för arbetslivet.

Kontakt

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
youtube
linkedin