Är programmet rätt för dig?

Mathias Forre, student.

Mathias Forre, student på programmet

Efter många års arbete inom vård, förskola och skola var det dags. Med stöd från sambo, arbetsgivare och kollegor tog Mathias klivet. Idag läser han sin andra termin på förskollärarprogrammet vid Uppsala universitet Campus Gotland.

Att vara kille i förskolan sticker ut. I Sverige är nämligen bara 3 av 100 förskollärare män. Men för Mathias Forre, 37 år, är det inget hinder.

- Nej inte alls, det är inga konstigheter. När man har jobbat inom förskolan ett tag så har man lärt sig att så är det bara. Tillskillnad mot grundskolan där det är lite fler killar.

Vi träffar honom en småsolig vinterdag i ett lunchrum på Campus Gotland. Mathias som precis klivit ut från förmiddagens seminarium är inte hungrig men glad. Passet var bra. Det blev diskussion.

- Ja jag gillar diskussioner. Det är ett bra sätt att lära sig. På barnskötarutbildningen pratade vi ofta och mycket om våra erfarenheter. Min lärare Susanne där var väldigt duktig och berättade att det är så här ungefär man pluggar på universitet. Det inspirerade och sporrade mig. Jag tror det var därför jag ville läsa vidare.

Från Stockholm till Gotland

Vägen till att bli förskollärare kan se olika ut. För Mathias började resan för många år sedan som personlig assistent och boendestödjare i Stockholm. Kanske var det i alla fall där som intresset för omsorg tog fart. Planer fanns på att fortsätta inom vårdyrket och utbilda sig till sjuksköterska. Men istället halkade han in på ett vikariat på en förskola som blev fler och så småningom ledde det vidare till en längre anställning på en specialskola.

- Det var kul. Sen fick vi barn och tyckte att Gotland var lite lugnare så vi flyttade hit. Min sambo är härifrån. Det var ett ganska enkelt val, berättar Mathias som snart fick nya vikariat på ön.

Men kraven på behörighet ökade och till slut var det dags att läsa upp till barnskötare på Komvux. Här tändes gnistan att gå vidare.

- Ja det finns så mycket att lära. Jag vill få mer kött på benen och kunna hitta på nya saker för att få barnens tid på förskolan att bli bättre. Förskolan ska vara en utbildning och inte en förvaringsplats, det är min drivkraft.

Livet som student och förälder

Mathias kombinerar studier med föräldraskap, vilket inte är helt ovanligt på förskollärarprogrammet där medelåldern bland studenter är något högre än på andra lärarutbildningar.

- Man får prioritera. Plugg fram till fyra, sen är det familjen. Om barnen sover kan man sätta sig och läsa lite. Man får pussla helt enkelt.

Men både extraknäck på förskolor och innebandyklubbor har hamnat på hyllan. Plugg och familjeliv tar all tid. Nu vill han bli varm i kläderna och fokusera på studierna.

Omsorgen i fokus

Den långa erfarenheten av att ha arbetat i förskolan är en styrka när man pluggar tycker Mathias. En stark motivation i själva yrkesvalet ger trygghet och att kunna koppla teoretiska begrepp och se samband till det han upplevt i praktiken gör det roligt att läsa. Komvuxstudierna har också gjort det lättare hitta en bra studieteknik på högskolenivå. Och med sig från åren i vårdsektorn slingrar sig idén om omsorg som en röd tråd.

- Det är det första jag tänker på när jag ser barnen. De måste känna sig trygga och må bra. Det är ju grunden för att kunna lära sig saker. Nu vill jag försöka samla ihop mina olika erfarenheter och det jag lärt mig på de förskolor jag varit på och göra något bra av det.

Vårterminen 2025

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin