Är programmet rätt för dig?

Sofia, student.

Möt en student på programmet

Namn: Sofia Werner
Från: Knivsta

Det är väldigt häftigt att varje dag få ta del av världsledande forskning som bedrivs av ens egna professorer.

Varför valde du den här utbildningen?
– Jag har alltid varit intresserad av hur universum är uppbyggt och hur olika föreningar och material bildas. I gymnasiet hade jag en fantastisk kemilärare som visade mig hur kul det var att stå på labb, vilket fick mig att vilja läsa ett program med möjlighet till många labbtimmar. Att jag valde att läsa kemi vid Uppsala universitet är för att jag alltid har gillat Uppsala som stad och fått höra mycket gott om studentgemenskapen vid universitetet.

Vad är det bästa med att plugga vid Uppsala universitet?
– Det är gemenskapen som finns både inom och mellan de olika programmen och speciellt mellan de olika årskurserna inom ett program. Man känner sig alltid välkommen vart man än går av både studenter och professorer. Speciellt när man är ny som student. Sen tycker jag det är väldigt häftigt att varje dag få ta del av världsledande forskning som bedrivs av ens egna professorer.

Vad är mest utmanande?
– Det är när vi ska genomföra kemiska beräkningar, till exempel efter en laboration, då jag aldrig varit särskilt bra på matte. Det jag och mina kursare brukar göra när vi hamnar i en svacka eller stöter på ett problem är att genomföra det svåra i grupp. Vi gör beräkningarna tillsammans på svarta tavlan eller deltar i en pluggkväll tillsammans med äldre och yngre studenter där vi kan lära av varandra.

Berätta om studentlivet!
– Var ska man ens börja? Oavsett om man gillar att festa hela natten lång eller föredrar sina fredagskvällar i soffan tillsammans med en god bok finns det något för alla. Uppsalas studentnationer har en fantastisk gemenskap både inom sig och mellan varandra med sina sittningar, luncher, pluggkvällar, pubar med mera. Oavsett om du jobbar i baren eller tar en öl på en uteservering kommer ett leende finnas på dina läppar och skratt höras i dina öron. Även programsektionerna anordnar aktiviteter inom och över programgränserna.

Vad är tre saker som du ska göra denna vecka?
– Denna vecka är det mottagning för alla program vid universitetet. Så jag ge en guidning av BMC för de nya kemistudenterna, servera på en Tältsittning och agera som studentrepresentant vid ett upprop för Erasmus-studenter inom analytisk kemi.

Vad är ditt mål med utbildningen?
– Mitt mål är att senare kunna plugga vidare på ett av Uppsala universitets masterprogram inom kemi. Jag skulle gärna vilja doktorera och senare arbeta inom forskaryrket då jag gärna vill arbeta på ett laboratorium.

Vad vill du ge för råd och tips till en person som funderar på att söka den här utbildningen?
– Våga fråga frågor! Sök upp vilken sektionsförening som ditt program tillhör och fråga studenter som pluggar ditt framtida program om hur det är att plugga vid universitetet och läsa programmet. Fråga även programrektorer hur programmet är uppbyggt, hur kurserna fungerar inom programmet osv. Universitetsmässor är det perfekta tillfället att ställa frågor. Ett tips är även att besöka det universitetscampus som programmet hålls vid för att få en känsla för universitetet.

Tre snabba frågor
Favoritplats i din studentstad?
– Definitivt bryggorna vid Fyrisån. Där är det väldigt mysigt att sitta under sommarkvällarna tillsammans med sina kursare.

Vilken är den bästa studenttraditionen vid Uppsala universitet?
– Forsränningen som anordnas under Valborg är väldigt kul, men även Chemia (kemisternas Lucia) ligger mig väldigt varmt om hjärtat.

Var finns den bästa studieplatsen?
– I Ångströmlaboratoriets källare finns det röda sittkuber med utfällbara skrivbord som är väldigt trevliga att plugga i. Det känns som om att man sitter i en liten kokong.

Hösten 2022.

Läs mer

Kontakt

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin