Är programmet rätt för dig?

Röster om utbildningen

Kajsa, student.

Kajsa, student från Östersund

Det är viktigt att tycka om matematik som ämne, men man behöver inte ha det som ett fritidsintresse.

Matematiken ger mig ett sätt att kunna utvärdera samband och se världen mer objektivt. Ofta presenteras till exempel statistik på ett vilseledande sätt på internet, men med hjälp av matematiken kan jag förstå hur saker hänger ihop, vilket gör det svårare att bli lurad av tvivelaktiga påståenden eller missvisande information.

Utanför programmet arbetar jag som amanuens på universitetet, cirka tio timmar i månaden. Jag gillar också att baka, umgås med vänner och min pojkvän, samt att se på skidskytte

Om fem år ser jag mig själv bo i Stockholm och arbeta inom försäkrings- eller finansbranschen, men vem vet? Det finns många olika karriärmöjligheter så det är svårt att se exakt var eller med vad inom matematiken man kommer arbeta med.

Varför valde du den här utbildningen?
– Jag valde mellan kandidatprogrammet i matematik och civilingenjörsprogrammet i kemiteknik då matematik och kemi var mina favoritämnen under gymnasiet. Men det blev matematik eftersom jag kunde välja kurser mer flexibelt, jag tror också att det ger mig fler valmöjligheter på arbetsmarknaden.

Vad har du valt för biämne?
– Jag har valt datavetenskap som mitt biämne för att det påminner mycket om matematik enligt mig. Jag tycker också det är ett användbart ämne och det är många arbetsgivare som vill att man ska ha en grund i programmering.

Vad är skillnaden att studera matematik på universitetet jämfört med gymnasiet?
– På gymnasiet så har man först en kort genomgång och sen får man tid på lektionen att lösa problemet själv. På universitetet är föreläsningarna och lektionerna separat. Föreläsningarna är 2x45 min långa och innehåller oftast bara ny information.

Vad skulle du säga krävs för att man ska trivas och lyckas på programmet?
– Det är viktigt att tycka om matematik som ämne, men man behöver inte ha det som ett fritidsintresse. Det kan vara utmanande att upprätthålla en god studiedisciplin när man inte har någon yttre press, såsom obligatoriska närvarokrav. Men det är viktigt att aktivt delta i föreläsningar, lektioner och göra uppgifterna för att lyckas på programmet.

Hur kan en vanlig dag se ut?
– En typisk dag för mig innebär vanligtvis en eller två föreläsningar. När jag började var det dock betydligt fler, vilket var bra eftersom det hjälpte mig med anpassningen till universitetslivet. Förutom föreläsningarna ägnar jag även en del tid varje dag åt att plugga för att ligga i fas med alla kurser.

Nämn tre saker som du ska göra denna vecka
– Ha myskväll med mina vänner, börja skriva på mitt kandidatarbete samt arbeta som amanuens, vilket innebär att jag hjälper en lärare med att rätta uppgifter, svara på frågor etc.

Berätta om studentlivet!
– Studentlivet är väldigt kul, det finns alltid något att göra om man är intresserad. Nationerna, sektionen och kåren (UTN, Uppsalas teknolog och naturvetarkår) anordnar massor av roliga evenemang. UTN arrangerar årligen den välkända forsränningen, men även rebusrallyt och naturvetarbalen är mycket uppskattade och något jag tycker alla borde prova.

Är du engagerad i någon studentförening?
– Inte just nu, men jag har varit engagerad i UTN, då satt jag i kommittén som anordnar UTNARM (UTN:s arbetsmarknadsmässa). Jag har även varit involverad som fadder för nya studenter under mottagningen, vilket jag tycker är ett av dem roligaste engagemangen.

Vad vill du göra efter examen?
– Jag har tänkt läsa vidare på ett masterprogram efter examen, just nu står det mellan finansiell matematik eller aktuarieprogrammet (på Stockholms universitet), men jag är även lite intresserad av att läsa tillämpad matematik och statistik.

Vad skulle du vilja ge för råd till en person som funderar på att söka till programmet?
– Testa! Det är okej att ångra sig och byta program. Om man väljer mellan kandidatprogrammet i matematik och ett annat naturvetenskapligt program är fördelen att många kurser man läser under första terminen går att inkludera i andra program.

Våren 2024

Anna, student. 

Anna, student från Hudiksvall

Jag har lärt mig otroligt mycket spännande matte, sånt som jag aldrig ens hade hört talas om innan jag började!

Matematiken ger mig mycket! Genom att hålla på med matematik på heltid får man verkligen träna upp sitt matematiska tankesätt och blir bra på att lösa problem och tänka “outside of the box”. Det tankesättet spiller också över på andra delar i livet och kan hjälpa en även när man stöter på problem som inte alls har med matte att göra. För mig är matematik nästan som en konstform. Ett riktigt snyggt bevis kan ha en slags skönhet.

Utanför programmet spelar jag cello i symfoniorkester på Norrlands nation, springer och läser böcker. Jag gillar träning, musik, läsa och jag har också nyligen börjat virka lite.

Om fem år ser jag mig antingen ha en doktorandtjänst på något universitet någonstans i världen, eller så jobbar jag på något spännande företag, kanske någonstans där jag kan använda mina mattekunskaper för att bidra till den gröna omställningen.

Varför valde du den här utbildningen?
– Jag valde mellan kandidatprogrammet i fysik och kandidatprogrammet i matematik, även teknisk fysik fanns med på ett hörn. Jag insåg ganska fort att jag ville gå en naturvetenskaplig utbildning. Fysik och matte var mina favoritämnen på gymnasiet, men det lilla jag hade hört om mer avancerad matematik fascinerade mig mycket och jag ville verkligen lära mig mer!

Vad har du valt för biämne?
– Datavetenskap, vilket var förvånande för mig. När jag började ville jag ha fysik som biämne men sen gick jag den första programmeringskursen och tyckte att det var superkul, så nu har jag läst en termin datavetenskap.

Vad är skillnaden att studera matematik på universitetet jämfört med gymnasiet?
– På gymnasiet får man mycket lektionstid för att göra uppgifter och liknande. På universitetet behöver man studera mer själv. Det är också ett mycket högre tempo på universitet. Det gör att man lär sig väldigt fort. Jag har lärt mig otroligt mycket spännande matte, sånt som jag aldrig ens hade hört talas om innan jag började!

Vad skulle du säga krävs för att man ska trivas och lyckas på programmet?
– Ett genuint intresse för och en vilja att lära sig matematik. Så länge man tycker att det är intressant är det lätt att lägga ner tiden som behövs. Jag vill poängtera att det absolut inte krävs att man alltid haft bra betyg i matte tidigare, det viktigaste är att man tycker att det är kul och intressant så att man orkar lägga ner tid på att verkligen förstå när man stöter på något som är svårt.

Hur var det att börja på programmet?
– Väldigt spännande! Jag var väldigt nervös, men det gick över fort. Man hittar vänner snabbt under mottagningen som hålls i början av terminen. Man behöver inte heller vara nervös och sitta och repetera under sommarlovet eller semestern innan man börjar, det erbjuds en repetitionskurs i samband med terminsstart som jag tyckte var väldigt bra.

Kan du beskriva en vanlig dag?
– Jag är morgonpigg så jag brukar försöka vara på campus (oftast Ångströmslaboratoriet) klockan 8 för att plugga lite, för det mesta tillsammans med en kursare. Sen brukar man ha en eller två föreläsningar per dag. Det är oftast fler föreläsningar per dag tidigare på programmet, då kanske man har tre föreläsningar eller nån lektion där man får hjälp att lösa uppgifter också.

– Sen går jag alltid hem senast 17. Jag har upptäckt att jag pluggar bäst när jag håller mig till “kontorstid”, men det ser väldigt olika ut hur folk gör. För mig fungerar det bra eftersom att jag då har en tydlig uppdelning mellan plugg och fritid så att jag har tid på kvällar och helger för att träffa vänner eller hålla på med någon hobby.

– Just nu har jag studieuppehåll i ett år för att jobba på Uppsala teknolog- och naturvetarkår.

Vad är det bästa med att plugga vid Uppsala universitet?
– Att det finns så mycket att göra utanför studierna. Nästan oavsett vad man har för intresse finns det någon förening som har en klubb för det, och om det inte finns brukar det inte finnas några hinder för att själv starta upp något. Tack vare det så finns det också en plats där alla passar in och kan hitta vänner, det gäller bara att hitta rätt.

Våren 2024

Alvin, student.

Alvin, student från Stockholm

En anledning till att jag gillar matte är att när man väl förstått något fastnar det nästan automatiskt i minnet.

Matematiken är för mig som en oändlig pysselbok som aldrig är för enkel. Hela tiden övar man sitt tänkande, vilket gör det lättare att förstå nya saker även om de är långt frånkopplade det man tidigare lärt sig. Man kan alltid gå vidare till svårare material eller problem. De allra svåraste har ingen människa på jorden lyckas lösa. Lyckas inte du heller är du för evigt utmanad. Lyckas du blir du stenrik. En win-win. I matten dyker ofta frågor upp i en högre takt än svar, vilket håller mig kvar.

Om fem år är jag på en forskarutbildning för matematiker, om jag inte ångrar mig på vägen. Alternativt utökar jag mina programmeringskunskaper och hittar något jobb där matte och programmeringskombon är värdefull. Till exempel inom grafikprogrammering eller dataanalys.

Vad är det bästa med programmet?
– Kursutbudet är stort och varierat, och man har mycket valfrihet i vilka man läser. När man bläddrar i kursutbudet känner man att man har mycket att se fram emot.

Har programmet levt upp till dina förväntningar?
– Programmet har stämt väl överens med mina ganska höga förväntningar! Till och med gymnasiet har matten känts lite som introduktionen till ett spel, där man ska lära sig kontrollerna. Man inser att det kommer bli riktigt kul, men vill snabbt få det överstökat för att komma till det riktiga spelet. Jag förväntade mig att det skulle bli utmanande, varierat och bevisfokuserat, och det är det!

Vad skulle du säga krävs för att man ska trivas och lyckas på programmet?
– Det krävs ett intresse för ämnet. Ju större desto bättre! Då håller man sig motiverad till att lägga in den ansträngning som krävs för att klara utbildningen. En anledning till att jag gillar matte är att när man väl förstått något fastnar det nästan automatiskt i minnet. Dessutom är det ofta lätt att avgöra om man förstått något eller ej. Jag rekommenderar att försöka förstå allt. Då behöver man nästan aldrig memorera något, och man tränar sin tankeförmåga, vilket sparar både tid och möda i längden.

Kan du beskriva en vanlig dag?
– Jag vaknar 9.00, gör mig i ordning och cyklar en kvart från Studentvägen till Ångströmslaboratoriet. Föreläsning i grundläggande topologi på förmiddagen. Jag får se ett bevis för Urysohns lemma och tänker "Satan vilken smart grabb Urysohn var!". På lunchen mikrar jag en medhavd matlåda och äter med några klasskompisar. På eftermiddagen är det komplex analys. Vi jobbar oss upp mot Riemann Mapping Theorem. Jag fastnar på några av stegen, så när jag kommer hem tar jag en halvtimme till att reda ut mina förvirringar med papper och penna. Därefter tar jag en titt på en kursuppgift i topologi och lyckas lösa några uppgifter. Färdigpluggad för dagen spelar jag Splatoon i några timmar, gymmar med en kompis, äter middag, spelar lite till och går och lägger mig kring 01.00.

Våren 2024

Kontakt

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
youtube
linkedin