Är programmet rätt för dig?
Röster om programmet
Vad tycker Valdemar, Oscar och Jacob om att plugga programvaruteknik på Kandidatprogram i systemvetenskap i Visby? Varför ska man söka programmet?
Studenter om programmet
Elias, student från Visby
Gillar du problemlösning och är intresserad av hur det digitala påverkar och influerar människor? Då rekommenderar jag dig att söka denna utbildning.
Varför valde du den här utbildningen?
– Jag var sugen på ett karriärsbyte och började söka runt vad som fanns och fastnade för yrket som systemutvecklare. Denna utbildning passade som handen i handsken då den verkade vara bred och ge en bra grund att stå på då jag inte hade några tidigare erfarenheter eller kunskapar inom ämnet.
Vad är det bästa med att plugga vid Uppsala universitet?
– Det är nog att campus Gotland är ett väldigt familjärt campus. Det byggs upp en bra relation mellan lärare och studenter som ger en bra röd tråd genom hela utbildning!
Vad är mest utmanande?
– Det är nog att begränsa sig till vad man vill fördjupa och lära sig om. Det finns så mycket olika delar som är intressanta när man väl sätter sig in i ämnet.
Vad är tre saker som du ska göra denna vecka?
– Hemmapremiär med fotbollsklubben IFK Visby, kolla på favoritlaget Hammarby och hämta hem en ny familjemedlem i form av en katt.
Vad är ditt mål med utbildningen?
– Målet med utbildningen är att skaffa mig en stabil kunskapsgrund som kommer hjälpa mig i mitt fortsatta yrkesliv där jag kan sätta utbildningens innehåll i en arbetsrelaterad kontext.
Vad vill du ge för råd och tips till en person som funderar på att söka den här utbildningen?
– Gillar du problemlösning och är intresserad av hur det digitala påverkar och influerar människor? Då rekommenderar jag dig att söka denna utbildning.
Två snabba frågor
Favoritplats i din studentstad?
– Hemligstämplat fiskeställe.
Var finns den bästa studieplatsen?
– Bredvid en god kopp kaffe och ett par hörlurar som spelar skön musik!
Våren 2024
Alumner om programmet
Olof, systemutvecklare på Skatteverket
Passa på att suga i er all kunskap ni kan få i kurserna, det kommer ge er mycket gratis som är användbart senare i arbetslivet.
Vad jobbar du med nu?
– Jag är systemutvecklare på Skatteverket inom digital post.
Hur hamnade du här?
– Jag fick en uppmaning av en bekant att söka jobb på Skatteverket efter att jag avverkat två års studier på Uppsala universitet, så jag slutförde mitt sista år på utbildningen parallellt med mitt nya jobb. Inget jag rekommenderar men möjligheten finns.
Har du nytta av din utbildning?
– Jag har nytta av min utbildning varje dag. Utbildningen ger en bra grund att stå på när man kommer ut i arbetslivet.
Vad var det bästa med att plugga vid Campus Gotland?
– Frihet under ansvar. Tar man ett ansvar att följa med i kurserna och planera framåt, så får man även mycket frihet och en bra balans mellan studier och privatliv.
Vad är ditt bästa studieminne?
– Jag uppskattar de tekniska kurserna lite mer än de teoretiska. Så programmeringsuppgifter inom databas- och java-kurser som vi satt och löste tillsammans i ”systemet” (systemvetarnas egna studiesal på Campus Gotland) är något jag ännu kan sakna.
Har du några tips till studenterna?
– Jag fick två tips av olika lärare som jag fortfarande minns:
Ett problem är bara ett problem tills man brutit ner det i minde hanterbara delar och lägger tillräckligt med tid på dem.
Det är skillnad på att följa med i kurserna och klara Godkänt och att verkligen förstå helheten i vad kursen vill lära ut. Passa på att suga i er all kunskap ni kan få i kurserna, det kommer ge er mycket gratis som är användbart senare i arbetslivet.
Våren 2024
Ayan, systemutvecklare på Nore Technology
Jag har fått kunskaper och kompetenser som jag dagligen använder, främst inom webbutveckling och databaser som omfattas i min arbetsroll.
Vad jobbar du med nu?
– Jag är systemutvecklare på Nore Technology som är ett företag som utvecklar mjukvara till organisationer i syfte att automatisera sin rådgivning.
Har du nytta av din utbildning?
– Utbildningen har gett mig en bra grund i systemutveckling. Jag har fått kunskaper och kompetenser som jag dagligen använder, främst inom webbutveckling och databaser som omfattas i min arbetsroll. Jag har även lärt mig mycket om hur jag ska samarbeta med andra utvecklare för att uppnå ett mål.
Vad var det bästa med att plugga vid Campus Gotland?
– Studentlivet på Campus Gotland var otroligt mysigt. Man kom varandra väldigt nära och hade bra kontakt med studenter från andra program och årskurser, även lärarna var nära tillhands och lyhörda så man kunde snabbt vända sig till dem när det behövdes.
Vad är ditt bästa studieminne?
– Jag har så många roliga minnen! Men om jag måste välja så var det när jag och två studenter fick möjlighet att spela in en kortfilm som skulle inspirera andra att söka in till programmet. Vi skrev ett manus och filmade studentlivet på Gotland.
Har du några tips till studenterna?
– Var inte rädd för att be om hjälp. Om du stöter på hinder, se till att prata med dina lärare, oftast går det att gemensamt hitta en lösning. Sen tycker jag även det är viktigt att komma ihåg att njuta av studentlivet, ta en paus och ta det lugnt.
Våren 2024
Lovisa, masterstudent
För mig kändes det roligt att få vara länken mellan människa och teknik, något jag fått mer insikt i då digitala verktyg förenas med vardagen
Varför valde du att läsa det här kandidatprogrammet?
– För mig kändes det rätt i tiden, både personligen och med tanke på världsläget där systemutveckling är en alltmer betydande del av olika branscher. En utbildning med problemlösning var en rolig utmaning som är till nytta både privat och i arbetslivet för framtiden.
Vad gör du idag?
– Jag har fortsatt att läsa en masterutbildning inom samma område men med fokus på informationshantering samtidigt som jag arbetar som amanuens (lärarassistent) på kurser jag tidigare läst på Campus och distans.
Vad tyckte du om din utbildningstid?
– För mig kändes det roligt att få vara länken mellan människa och teknik, något jag fått mer insikt i då digitala verktyg förenas med vardagen. Utbildningens innehåll var till stor del anpassat för såväl distans som på plats vilket var flexibelt samtidigt som det sociala utbytet av att vara på campus inte kan ersättas. På plats finns en gemensam sal, ”Systemet”, där alla årskurser kan mötas och lära av varandra.
Hur har studierna i programvaruteknik hjälpt dig i din masterutbildning?
– Jag känner att jag har stor nytta av mina tidigare studier, framför allt genom studietekniken, teorier från litteraturen som får nya perspektiv och de praktiska kurserna i utveckling av programvara. Att själv få lära ut till andra, i min roll som amanuens, bygger på och fördjupar kunskaperna och ger ytterligare perspektiv vilket är både roligt och utmanande. På ett masterprogram läser personer med olika bakgrunder vilket arbetet som amanuens ger bra förutsättningar till.
Vad var det bästa med att plugga vid Campus Gotland?
– Närheten till kultur och natur ger variation till studierna. Att kunna skriva tenta med utsikt över hamnen i medeltida Visby och Östersjön. Campus är tillräckligt litet för att kännas personligt men stort nog för att fylla behovet av studieatmosfär med klassrum, bibliotek och närheten till caféer och restauranger som ger en ytterligare dimension av vardagen som pågår utöver studierna. Lärarna har stort engagemang samtidigt som klasserna är förhållandevis små vilket ger hög kvalitet på undervisningen.
Vad är ditt bästa studieminne?
– Att få arbeta gentemot företag tyckte jag var både roligt och fick utbildningen att kännas viktig med förankring till verkligheten. Medvetenhet om våra digitala utmaningar avspeglas i verkligheten vilket vi fick pröva då vi utvecklade en plattform för samåkning med potential att optimera resursanvändningen.
Har du några tips till studenterna?
– Våga fråga och diskutera gärna i grupp! Ofta är det fler som undrar samma sak och ni har möjlighet att utveckla diskussionen tillsammans, kanske får ni ännu bättre förståelse än vad som var det ursprungliga syftet samtidigt som det är lärorikt att förklara för varandra. Ibland kan det vara tillräckligt att formulera sina tankar för att förstå.
Våren 2024
Kontakt
- Studievägledning
- studievagledare@im.uu.se
- 018-471 10 70