Är programmet rätt för dig?

Röster om utbildningen

Niklas, student.

Niklas, student från Trollhättan

Ha ett öppet, nyfiket och utforskande sinne! Folkhälsovetenskapen är tvärvetenskapligt, och alla i klassen och lärarna har olika bakgrunder och sina övertygelser om hur saker och ting ”ser ut”.

Varför valde du den här utbildningen?
– I samband med att jag läste en masterkurs i medicinsk antropologi vid Köpenhamns universitet skapade jag mig ett stort intresse för hur sociala, kulturella och politiska faktorer formar människors upplevelser och erfarenheter av hälsa och sjukdom. Efter avslutade studier fick jag mersmak och efter lite research fann jag att folkhälsovetenskapen angränsar till den medicinska antropologin på flera områden, så jag tänkte att en master i folkhälsa nog hade kunnat passar mig bra, av den orsaken hoppade jag på programmet här i Uppsala!

Vad är det bästa med att plugga vid Uppsala universitet?
– Det bästa med att plugga här vid Uppsala universitet är den akademiska och intellektuella rumsligheten som gör sig konstant påmind. Staden liksom andas historia, tradition och forskning! Sen är staden allmänt mysig men ibland lite för lugn, men då är fördelen att Stockholm ligger nästgårds!

Vad är mest utmanande?
– Att måla med breda och stora penseldrag! Jag kommer ifrån beteendevetenskapen så för mig personligen har det allra mest utmanande varit att ändra perspektiv från micro till mer macro, från individ/mindre grupper till större grupper/befolkningar/samhället i stort! Man får vara beredd på att det kan ta lite tid och kraft att byta perspektiv och fokus!

Berätta om studentlivet!
– Det finns någonting för alla! Min största oro jag hade innan jag flyttade hit var att känna mig ensam (vilket man oftast gör som student!) men jag fann snabbt botemedlet: studentlivet!

Vad är tre saker som du ska göra denna vecka?
– Masteruppsatsskrivande, yogalektioner och en söndagsvandring i Fjällnora!

Vad är ditt mål med utbildningen?
– Dels vill jag bli mer attraktiv och flexibel på arbetsmarknaden, dels vill jag öppna upp dörren till att kunna söka in till en doktorandplats i framtiden!

Vad vill du ge för råd och tips till en person som funderar på att söka den här utbildningen?
– Att ha ett öppet, nyfiket och utforskande sinne! Folkhälsovetenskapen är tvärvetenskapligt där alla i klassen och lärarna har olika bakgrunder och sina övertygelser om hur saker och ting ”ser ut”. Med det sagt får man vara beredd på att det är högt i tak och att man inte hela tiden är överens, vilket också bidrar till en väldigt stimulerande och utmanande miljö där man får utmana sina tankar och föreställningar med andra studenter och lärare utifrån deras erfarenheter och perspektiv!

Tre snabba frågor
Favoritplats i din studentstad?
– Friluftsområdet Hågadalen!

Vilken är den bästa studenttraditionen vid Uppsala universitet?
– Valborg givetvis!

Var finns den bästa studieplatsen?
– Tryckeriet borta på Ekonomikum!

Våren 2024.

Johanna, student.

Johanna, student från Uppsala

Mitt mål med utbildningen är att arbeta för ett friskare, gladare, välmående och hållbart samhälle.

Varför valde du den här utbildningen?
– Jag har sedan länge haft ett stort intresse för hur vi människor kan må och fungera bra. Efter tidigare erfarenheter och utbildningar inom folkhälsa däribland folkhälsostrateg, yogalärare och stresspedagog, ville jag fördjupa mig ytterligare inom ämnesområdet och skapa förutsättningar för att kunna bedriva forskning i ämnet.

Vad är det bästa med att plugga vid Uppsala universitet?
– Att många föreläsare är väl förankrade i forskning och är mycket kompetenta i området. Det ges även utrymme att välja inriktning efter egna intresseområden i flera kurser.

Vad är mest utmanande?
– En stor del av studierna sker utanför schemalagd tid, vilket lägger press på den egna förmågan att planera och strukturera sina studier. Det underlättar att planera och skapa en bra struktur på dagarna samt ta vara på tiden och möjligheten att få lära sig så mycket som möjligt.

Vad är tre saker som du ska göra denna vecka?
– Jag skriver mitt examensarbete den här terminen, så just nu ligger mitt fokus mycket på att läsa, skriva och däremellan träna.

Vad är ditt mål med utbildningen?
– Mitt mål med utbildningen är att arbeta för ett friskare, gladare, välmående och hållbart samhälle.

Vad vill du ge för råd och tips till en person som funderar på att söka den här utbildningen?
– Jag skulle rekommendera dig att söka utbildningen om du vill ha en högre akademisk utbildning i folkhälsa och vill arbeta med något meningsfullt, intressant och ytterst viktigt för samhällsutvecklingen. Det en fördel om du har tidigare kunskaper och erfarenheter inom folkhälsa. Och, även om det är schemalagd tid sker även en del av undervisningen på distans, vilket kan vara bra att känna till.

Tre snabba frågor
Favoritplats i din studentstad?
– Stadsträdgården.

Vilken är den bästa studenttraditionen vid Uppsala universitet?
– Valborg.

Var finns den bästa studieplatsen?
– Högst upp i Carolina Rediviva.

Våren 2024.

Evelyn
Widenfalk Ehlin.

Evelyn, strateg på Vård- och omsorgsförvaltningen, Uppsala kommun

Genom utbildningen fick jag precis den spetskompetensen jag önskade och behövde för att kunna söka det jobbet som jag har idag.

Vad jobbar du med nu?
– Jag arbetar på Vård- och omsorgsförvaltningen på Uppsala kommun på avdelningen systemledning. Mitt jobb handlar blanda annat om att bereda ärenden till förvaltningsledning och de två nämnder, äldrenämnden och omsorgsnämnden, som jag arbetar mot. Detta inbegriper att samla information, ta fram fakta och genomföra skriftlig analys som sedan blir till rapporter och tjänsteskrivelser. Det kan även handla om att svara på remisser det vill säga lämna synpunkter på förslag från exempelvis Regeringskansliet.

Utifrån att jag har min bakgrund som arbetsterapeut så arbetar jag framför allt med frågor som berör hälso- och sjukvård. I mitt arbete behöver jag hela tiden vara uppdaterad i vad som händer på kommunal nivå en även nationellnivå.

Hur hamnade du där?
– Under studierna på masterprogrammet i folkhälsa blev jag intresserad av hur vården styrs och hur man kan vara med och påverka övergripande till att vi får en god vård.

Har du nytta av din utbildning?
– Det har varit helt avgörande! Genom utbildningen fick jag precis den spetskompetensen jag önskade och behövde för att kunna söka det jobbet som jag har idag.

Varför valde du att läsa en masterutbildning och vad läste du innan?
– Jag hade arbetat som arbetsterapeut i många år och kände att jag ville få mer kunskap i hur man söker evidens och använder det i arbetet och även få en större förståelse för de övergripande frågorna vad gäller vården.

Vad tyckte du om din utbildningstid?
– Studierna väckte mitt intresse för hur offentligt sektor styrs och hur de politiska processerna fungerar. Utbildningen var bred och gav kunskap in om många områden.

Vad var det bästa med att plugga vid Uppsala universitet?
– För mig var det framför allt närheten till hem och jobb, men även att Uppsala universitet har en lång historia och det finns mycket kunskap.

Har du några tips till nya studenter?
– Våga tänka nytt och tänk brett.

Hösten 2023.

Kontakt

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin