Är programmet rätt för dig?

Röster om utbildningen

Qaphelani, student.

Qaphelani Ngulube, student från Zimbabwe

Jag vill försörja mig genom att ta fram nya uppfinningar inom energi för att lösa nuvarande utmaningar vi står inför, och bidra till nya möjligheter för mänskligheten.

Hur valde du ditt program?
– Jag stötte på programmet då jag var intresserad av fotokemi – att använda fotokatalys i vattenrening. Mitt intresse var att använda naturligt tillgänglig, riklig och ren solenergi för att rena våra vattendrag. Det här programmet stack ut för mig, inte enbart för att jag kunde studera fotokemi inom det, utan för att det visade en ännu bredare omfattning av användningen av rena och naturligt tillgängliga energikällor för att ta itu med en oerhörd mängd problem som vår värld står inför idag.

Vad är det bästa med att studera vid Uppsala universitet?
– Det elevinriktade undervisnings- och lärandesättet. Du känner dig stärkt som student då du befinner dig i en miljö som verkligen vill att du ska lyckas, som tillhandahåller så många resurser som möjligt för dig att nå framgång.

Vilka tre saker har du på schemat denna vecka?
– Läsa några uppsatser, ta en promenad i det varma vädret och skriva ett par sidor på mitt forskningsarbete.

Varför har du valt att studera?
– Jag har ett antal anledningar. En av de främsta är naturligtvis att jag är en forskare och genom större kunskap inom mitt område får jag fart till min karriär. Jag vill också delta i ett världssamhälle. Att studera ger mig en bättre möjlighet att delta på det sätt jag vill. Mitt slutmål är att försörja mig genom att ta fram nya uppfinningar inom energi för att lösa nuvarande utmaningar vi står inför, och bidra till nya möjligheter för mänskligheten.

Beskriv studentlivet!
–Studentrabatter! Nationsliv och privilegier, deltagande i Studentkåren. ”Flogstavrålet” – kl. 22.00 prick! Först visste jag inte vad det handlade om, men senare var det något jag förväntade mig att höra varje kväll innan jag gick och la mig, även när jag bodde i den lugna sidan av området.

Tre snabba frågor:
Vilken är din favoritplats i Uppsala?
– Gamla Uppsala.

Var ser du dig själv om fem år?
– Inom forskning och utveckling.

Var är bästa platsen att plugga?
– Universitetsbiblioteket – Ångströmslaboratoriet.

Våren 2022.

Colleen, student.

Colleen Donoghue, student från USA

Det bästa är att du har många möjligheter att forska inom alla områden som du är intresserad av. Professorerna är alltid välkomnande och hjälpsamma mot studenter som vill gå med i deras forskningsgrupper.

Varför valde du den här utbildningen?
– Jag valde programmet i kemi för förnybar energi eftersom det kombinerade min passion för kemi, som jag studerade under min grundutbildning, med min önskan att bidra till en renare energiframtid. Det gav mig möjlighet att få kunskap inom en mängd olika kemidiscipliner så att jag kunde välja vad jag gillade bäst för min masteruppsats.

Vad är det bästa med att plugga vid Uppsala universitet?
– Det bästa är att du har många möjligheter att forska inom alla områden som du är intresserad av. Professorerna är alltid välkomnande och hjälpsamma mot studenter som vill gå med i deras forskningsgrupper. Du har också tid att engagera dig i saker utanför skolan som sport eller nationsliv.

Minns du ditt första intryck av Uppsala? Berätta gärna för oss!
– Jag kommer från en liten stad med bara 3000 invånare, men det var inte för överväldigande, utan faktiskt en väldigt söt och mysig stad. Det var särskilt intressant att se de gamla nationsbyggnaderna och trädgårdarna.

Vad är tre saker som du ska göra denna vecka?
– Den här veckan arbetar jag med mitt examensarbete i Göteborg med Volvo Cars och lär känna batteriteamet där. Jag kommer också att spendera tid med en vän som stannar i ett par dagar. I helgen spelar jag för Uppsalas damlag i ishockey som kommer att spela tre matcher i Malmö i helgen.

Vad är ditt mål med utbildningen?
– Varför jag studerar för att få en masterexamen är för att fortsätta att öka min kunskap och hitta ett område inom kemi som jag verkligen brinner för, eftersom det är ett mycket stort ämnesområde. Nu när jag har hittat det är mitt slutmål att hitta ett heltidsjobb inom batteribranschen efter min examen.

Tre snabba frågor
Vilken är din favoritplats i Uppsala?
– På en av bänkarna vid ån när det är soligt ute.

Var ser du dig själv om fem år?
– Boende i Sverige, Tyskland eller USA med en golden retriever.

Var är det bästa stället att studera på?
– Ångströmlaboratoriet.

Våren 2024.

Kontakt

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin