Är programmet rätt för dig?

Röster om utbildningen

Laura De Alba Huerta.

Laura Andrea De Alba Huerta, student från Mexico

Min dröm är att arbeta på en internationell institution som bidrar till att stärka och skydda mänskliga rättigheter.

Varför valde du den här utbildningen?
– Eftersom programmet täcker många olika aspekter av mänskliga rättigheter, från filosofi till samhällsvetenskap och lag. Jag tror att det har gett mig många verktyg för att bli en bättre yrkesverksam inom detta område i framtiden. Jag var också intresserad av att göra praktik under mina studier, vilket var möjligt i programmet.

Vad är det bästa med att plugga i Uppsala?
– Det är det stora utbudet av studieplatser, bibliotek och kaféer. Hela staden är ett campus. Biblioteket erbjuder så många resurser för att hjälpa din studieprocess: från att skaffa böcker du behöver, till utbildning i olika programvaror för databehandling eller studietekniker. Närheten till Stockholm ger tillgång till ett bredare utbud av praktikmöjligheter och kulturella upplevelser utan att behöva flytta (även om det är mycket vanligt att göra praktiken utomlands).

Vad är mest utmanande?
– Till en början var det utmanande att studera på ett annat språk, men både mina lärare och mina studiekamrater var mycket välkomnande och jag fick grepp om det efter ett tag. Med så många alternativ är det också svårt att hitta en balans mellan studier, fritidsaktiviteter och privatliv, men Studenthälsan har varit mycket hjälpsam för att lära mig att hantera det.

Vad är tre saker som står på schemat denna vecka?
– Lämna in mitt-terminsbeskrivningen för mitt examensarbete, spela in två avsnitt för Radio UF och fika med mina vänner på helgen.

Berätta om studentlivet!
– Det som Uppsala nationer erbjuder är oslagbart. Jag har målat, sjungit i kör, förbättrat mina fotografifärdigheter, deltagit i fina middagar, fått ett extrajobb, lärt mig att dansa, åkt skidor och mycket mer. Det finns också olika studentföreningar, som Uppsala Utrikespolitiska Föreningen och Studentradion (för att nämna några), som har hjälpt mig att skaffa professionell erfarenhet och utforska mina intressen. Jag har haft möjlighet att intervjua ambassadörer, journalister och till och med välkomna Sveriges statsminister!

Vad är ditt mål med utbildningen?
– Min dröm är att arbeta på en internationell institution som bidrar till att stärka och skydda mänskliga rättigheter. Nu när jag är i slutskedet av mitt program tror jag att detta var ett utmärkt val för att förbereda mig och skaffa de verktyg jag behöver för den typen av karriär.

Vad vill du ge för råd och tips till en person som funderar på att söka den här utbildningen?
– Att göra det! Både staden och det akademiska livet är levande och stimulerande. Så många alternativ kan vara överväldigande så jag rekommenderar att nå ut till din fakultet, din programförening, studenthälsan eller andra studenter på nationerna för att hjälpa dig att navigera allt detta och hjälpa dig att få ut det mesta av din utbildningstid. Glöm inte att titta om du är behörig för stipendier genom teologiska fakulteten eller din nation!

Två snabba frågor
Favoritplats i din studentstad?
– Ofvandahls konditori.

Var finns den bästa studieplatsen?
– Nionde våningen på Carolina Rediviva eftersom det finns en fantastisk utsikt över hela staden.

Våren 2024

Alexandra Lebedeva.

Alexandra Lebedeva, forskare och lärare från Ryssland

Programmets kurser och all kurslitteratur som vi fick ta del av och diskutera var otroligt intressant och öppnade ögon för så många nya perspektiv.

Vad jobbar du med nu? Beskriv ditt nuvarande jobb!
– Jag jobbar som universitetsadjunkt på Nationellt Centrum för Kvinnofrid i Uppsala, vilket innebär att jag undervisar om mäns våld mot kvinnor både för studenter och yrkesverksamma. Jag är även involverad i olika projekt som berör arbete mot genusbaserat våld.

Hur hamnade du här?
– Under min forskarutbildning bekantade jag mig med Nationellt Centrum för Kvinnofrid och deras arbete. När det var en tjänst ute sökte jag den.

Har du nytta av din utbildning?
– Absolut! Arbete mot genusbaserat våld grundar sig i respekt för mänskliga rättigheter, särskild kvinnors och barns rättigheter, och därför kommer mina kunskaper på området till användning.

Varför valde du att läsa en masterutbildning?
– Jag har kandidat i freds- och konfliktstudier och master i mänskliga rättigheter kändes som en bra komplement till den. Den tvärvetenskapliga karaktären var också lockande.

Vad tyckte du om din utbildningstid?
– Det var väldigt intensivt, med mycket studier men även praktik och jobb. Men programmets kurser och all kurslitteratur som vi fick ta del av och diskutera var otroligt intressant och öppnade ögon för så många nya perspektiv.

Vad var det bästa med att plugga vid Uppsala universitet?
– Svår fråga. Jag tror att många universitet är mycket bra och det beror på vilka lärare man träffar och vilka miljöer man befinner sig. Jag hade tur både med lärare och möjligheten att engagera mig i olika frågor, besöka intressanta föreläsningar och seminarier utanför curriculum.

Har du några tips till studenterna?
– Det här är ett tips framför allt till studenter inom humaniora: oroa dig inte att du inte kommer få jobb efter din utbildning. Njut och sug in all kunskap du får, läs så mycket du kan och testa dina idéer med kurskamrater, i seminariediskussioner, i skriftliga inlämningar. Allt kommer att lösa sig!

Våren 2024

Kontakt

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin