Är programmet rätt för dig?

Midas, student.

Möt en student på programmet

Namn: Midas Lundgren
Från: Umeå

Upplägget möjliggör både en breddning och fördjupning av mina språkkunskaper och min områdeskännedom om Ryssland och det postsovjetiska området.

Varför valde du den här utbildningen och vad läste du innan?
Ryska och Ryssland har ända sedan jag var liten varit något som fascinerat mig oerhört. Innan läste jag Språkvetarprogrammet med ryska som huvudområde här i Uppsala. När sedan masterprogrammet dök upp fanns det ingen tvekan om att jag skulle läsa vidare. Upplägget möjliggör både en breddning och fördjupning av mina språkkunskaper och min områdeskännedom om Ryssland och det postsovjetiska området. Samtidigt har man möjligheten att anpassa kurserna man läser för att skapa en unik kompetensprofil, som är eftertraktad och samtidigt kraftigt underrepresenterad på arbetsmarknaden.

Vad är det bästa med att plugga vid Uppsala universitet?
– För mig har det bästa varit alla kunniga och trevliga lektorer, professorer och andra, som bryr sig om studenterna och det de lär ut. När man läser kurser med färre deltagare tror jag dessutom att det bildas en annan slags gemenskap inom gruppen. Allt detta har bidragit till att mitt helhetsintryck är att kunnandet och de fina människor som finns på Uppsala universitet gör att man känner sig välkommen och vågar ställa frågor, något som i sin tur gör att man lär sig bättre.

Vad är mest utmanande?
– För mig var det att vänja mig vid att diskutera komplicerade frågeställningar helt och hållet på ryska. Även om jag redan kunde ryska bra innan jag började programmet var det en stor omställning att använda språket på det sättet och att skriva vetenskapliga analyser på ryska. Tempot är dessutom relativt högt i studierna vilket ställer höga krav på ens språkkunskaper och förmåga att hantera stora mängder information. Mitt sätt att hantera det var helt enkelt att vara ute i god tid med att läsa igenom allt material och genom att skriva ner tydliga punkter, för att på så sätt vara så förberedd som möjligt inför varje seminarium.

Vad är ditt mål med utbildningen?
– Mina mål har varit att bli ännu bekvämare med min ryska, och att förhoppningsvis en vacker dag bli en av Sveriges främsta experter på Ryssland och hela det postsovjetiska området. Det tycker jag också att utbildningen verkligen har bidragit till i hög grad.

Vad vill du ge för råd och tips till en person som funderar på att söka den här utbildningen?
– Fräscha upp ryskan om du ska läsa det avancerade spåret, och var beredd på att ligga i! Det kan vara många saker att hålla koll på ibland, så se till att du planerar dina studier väl. Det är definitivt hanterbart, och lektorerna är jättesnälla, så oroa dig inte för mycket. Det är en jättespännande utbildning, och jag rekommenderar den varmt till alla som är intresserade av frågor som rör ryska, Ryssland och hela det postsovjetiska området.

Tre snabba frågor
Favoritplats i din studentstad?
– Eftersom jag gillar historia så är det nog området kring Domkyrkan, då så mycket finns samlat på en relativt liten yta: gamla inskriptioner på latin, gravar i Domkyrkan, Gustavianum, runstenar i parken vid universitetshuset, Silverbibeln på Carolina Rediviva, med mera.

Vilken är den bästa studenttraditionen vid Uppsala universitet?
– Jag tycker om mösspåtagningen i Carolinabacken vid Valborg. Det är kul att se så många tidigare och nuvarande studenter samlade på samma plats!

Var finns den bästa studieplatsen?
– Om jag behöver koncentrera mig tycker jag om det tysta rummet på Stadsbiblioteket. Annars är det såklart mysigt att sitta på något av stans många kaféer med en kopp kaffe och en bulle.

Våren 2022

Kontakt

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin