Professionell utveckling 1

2,5 hp

Kursplan, Grundnivå, 3AM013

Det finns en senare version av kursplanen.
Kod
3AM013
Utbildningsnivå
Grundnivå
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (G)
Fastställd av
Programkommittén för läkarprogrammet, 25 maj 2016
Ansvarig institution
Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap

Allmänt

Kurs som löper genom hela utbildningen och under termin 1 avser att ge en introduktion till studentens professionella utveckling (PU), samt till de vetenskapliga metoder som kommer att tillämpas i programmet. PU omfattar kommunikation, professionellt förhållningssätt, kliniska basfärdigheter som anamnes och statustagande. Vidare ingår vetenskapligt förhållningssätt, medicinsk etik och juridik, liksom personlig utveckling och teamarbete.

Behörighetskrav

Antagen till läkarprogrammet.

Utbildningen följer en bunden studiegång, vilket innebär att kurserna skall läsas i en fastställd ordning.

För tillträde till ny termin krävs att samtliga obligatoriska moment samt alla tentamensprov från närmast föregående termin till den nya terminen är avklarade och godkända förutom tre obligatoriska moment och en tentamen som kan kvarstå som ej godkända.

För tillträde till termin 6 finns en absolut spärr att samtliga obligatoriska moment samt alla tentamensprov är avklarade och godkända till och med termin 4.

För tillträde till termin 11 finns en absolut spärr att samtliga obligatoriska moment samt alla tentamensprov är avklarade och godkända till och med termin 9.

Efter studieuppehåll krävs att samtliga kurser på de föregående terminerna är godkända.

Mål

Efter kursen skall studenten:

- reflektera kring vad som kännetecknar ett professionellt samtal

- tillämpa grundläggande samtalsfärdigheter

- kunna använda öppna frågor, enkel och direkt uppmuntran korrekt vid minst ett patientmöte

- kunna redogöra för vanliga orsaker till att patienter söker primärvården

- reflektera över varför vissa vårdmöten uppfattas goda respektive mindre bra av patient, närstående och personal

- kunna utföra en enkel statusundersökning av hjärta, lungor och blodtryck

- kunna utföra venprovtagning enligt de basala hygienreglerna

- kunna redogöra för vad man ska göra om man råkar sticka eller skära sig

- kunna redogöra för grunderna i ett vetenskapligt förhållningssätt

- kunna redogöra för hur etiska problem aktualiseras i vården

- kunna redogöra för hur juridiska problem aktualiseras i vården samt hur de samspelar med etiska

och vetenskapliga problem/överväganden

- känna till betydelsen av sin egen bakgrund för sin syn på läkararbetet

- förstå och bearbeta egna reaktioner med utgångspunkt i skönlitterära texter och spelfilm

- förstå innebörden av och kunna tillämpa tystnadsplikt

Innehåll

PU kommer under T1 att koncentrera sig på samtal och intervjuteknik med kombinerade teoretiska och praktiska övningar med bl.a. videosamtal, samt grunder i kliniska

basfärdigheter vad gäller bl.a. puls- och blodtrycksmätning, lung- och hjärtauskultation. Dessutom inövas basal venpunktionsteknik.

Grunderna i medicinsk etik och juridik samt vetenskapligt förhållningssätt gås igenom.

Kulturens betydelse för personlig utveckling exemplifieras med teater, film och litteratur.

Undervisning

Undervisningen äger rum en heldag varannan vecka. Kursen kommer vanligtvis att delas i två hälfter där halva gruppen kommer att vara på Uppsala Biomedicinska Centrum (BMC) medan den andra halvan är ute i primärvården. Närvaro och aktivt deltagande är obligatoriskt. Sedan växlar man placering. Vissa veckor är det dock helkursundervisning. På BMC sker teoretisk utbildning samt praktiska övningar i basal provtagningsteknik och fysikalisk undersökning av människokroppen. På vårdcentral, som studenten kommer att återvända till under utbildningen, sker handledd utbildning i samtalsteknik och fysikalisk ”bed-side” undersökning av patienter med folksjukdomar som i görlig mån anknyter till övriga undervisningsblock på terminen.

Giltig frånvaro är sjukdom eller ska anhållas om och motiveras i god tid. Det är studentens ansvar att ta kontakt med lärare, handledare eller administratör för planering hur missat delmoment ska genomföras.

Examination

Studenten examineras fortlöpande under kursen. För godkänd kurs krävs närvaro och godkända aktiviteter i de obligatoriska momenten samt den kliniska tjänstgörigen på vårdcentral i 3 dagar. För regelverk om frånvaro från obligatoriska moment, se utbildningsplan i studiehandboken.

Slutexamination av PU sker i slutet av termin 4.

Avbruten praktik i förtid:

En student kan komma att underkännas och få avbryta den verksamhetsförlagda utbildningen i förtid om det finns en påtaglig risk för att studenten på grund av grov oskicklighet kan komma att skada en annan person eller värdefull egendom om han eller hon fortsatt deltar i den verksamhetsförlagda utbildningen. En individuell plan skall bestämmas för studenten och delges honom eller henne skriftligen. I denna plan, som skall beslutas av programkommittén, skall anges vilka kunskaps- och färdighetsbrister som finns, vilket stöd studenten kan få från institutionen och hur och när kontrollen kan äga rum samt hur dessa skall gå till. En student har rätt till maximalt två kontrolltillfällen, dock högst ett per år. Studenten får inte delta i den verksamhetsförlagda utbildningen på nytt innan programkommittén har kontrollerat och godkänt att studenten har de kunskaper och färdigheter som krävs. Beslut om den individuella studieplanen kan av programkommittén delegeras till studiesocial kommitté eller motsvarande med studentrepresentation.

Studerande som ej blivit godkänd i klinisk utbildning har rätt att genomgå förnyad klinisk utbildning en gång. Om synnerliga skäl finns kan programkommittén medge ytterligare tillfälle att genomgå klinisk utbildning.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin