Textilvetenskap A

30 hp

Kursplan, Grundnivå, 2HT301

Det finns en senare version av kursplanen.
Kod
2HT301
Utbildningsnivå
Grundnivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Textilvetenskap G1N
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (G), väl godkänd (VG)
Fastställd av
Institutionsstyrelsen, 13 maj 2019
Ansvarig institution
Konstvetenskapliga institutionen

Allmänt

Kursen ges på heltid och är fristående samt valbar inom Kandidatprogram i kulturentreprenörskap och utgör A-nivå inom ämnet textilvetenskap.

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet och Historia 1b/1a1+1a2, Samhällskunskap 1b/1a1+1a2 eller Historia A, Samhällskunskap A (områdesbehörighet A1/1)

Mål

Kursen syftar till att ge grundläggande textilvetenskapliga kunskaper med tonvikt på nordiska förhållanden.

Efter godkänd kurs ska studenten:

  • ha grundläggande kunskaper om nordisk textilhistoria från förhistorisk tid till nutid samt ha viss kunskap om västerländsk och utomeuropeisk textilhistoria;
  • ha grundläggande kunskaper om hur ett textilt föremålsmaterial bör hanteras och förvaras;
  • ha grundläggande kunskaper om det textilvetenskapliga områdets vetenskapliga grund och empiri;
  • ha en grundläggande förmåga i att förstå centrala begrepp och tillämpa en för ämnesområdet relevant terminologi;
  • kunna identifiera, beskriva, analysera och värdera textila föremål och företeelser i ett teknik- och kulturhistoriskt sammanhang på ett grundläggande plan med utgångspunkt i teoretiska och hantverkstekniska kunskaper;
  • på ett grundläggande plan kunna kommunicera kunskap om textila föremål, hantverksprocesser och brukssammanhang muntligt och skriftligt;
  • på ett grundläggande plan kunna värdera och kritiskt förhålla sig till relevanta vetenskapliga, samhälleliga och etiska aspekter på textila företeelser som innefattas i kursen.

Innehåll

Kursen behandlar det textilhistoriska förloppet i Norden från förhistorisk tid till nutid. Parallellt med detta presenteras exempel på västerländska och utomeuropeiska textilyttringar. I kursen ingår praktiska moment. De syftar till att ge övning i att med utgångspunkt i teoretiska och hantverkstekniska kunskaper dokumentera och analysera textila föremål och företeelser i ett teknik- och kulturhistoriskt sammanhang under ovan nämnda tidsperiod.

Kursen ger en grundläggande orientering inom ämnet och utgör en bas för den som vill läsa Textilvetenskap B. Den kan också fungera som ett komplement till andra kulturhistoriska och historiska ämnen.

Delkurs 1. Textil materiallära, 4 hp

Kursens syfte är att ge grundläggande kunskaper om textila natur- och konstfibrer, hur fibrernas egenskaper påverkar materialens beredning, deras användningsområden och bevarande. Kursen berör också miljöaspekter kring textil tillverkning.

Delkurs 2. Vävning i teori och praktik, 10 hp

Kursens syfte är att ge kunskap om vävningens praktiska grunder avseende tekniker, processer och redskap samt metoder för att analysera och dokumentera olika vävtekniker.

Delkurs 3. Allmän textilhistoria, 10 hp

Kursens syfte är att ge grundläggande kunskaper om nordisk och europeisk textilhistoria från forntid till nutid. Kursen behandlar de textila materialen, färgning av textilier, redskap för textil beredning och tillverkning, vävning, samt garntekniker ur ett historiskt perspektiv. Inom ramen för kursen behandlas även hantering och förvaring av textilier.

Delkurs 4. Broderikonsten i teori och praktik, 6 hp

Syftet med kursen är att ge grundläggande kunskaper om broderiers och broderiteknikers förekomst, utveckling och användning genom historien samt färdigheter i att analysera och dokumentera broderier. Kursen behandlar broderier från förhistorisk tid till nutid.

Undervisning

Undervisningen sker i form av föreläsningar, praktiska övningar, seminarier och studiebesök. I undervisningen ingår såväl individuellt arbete som gruppuppgifter. Obligatorisk närvaro på föreläsningar, praktiska övningar och seminarier.

Examination

Examination sker genom skriftliga prov, redovisning av praktiska övningar samt aktivt deltagande i seminarier. Samtliga delkurser, liksom kursen som helhet, bedöms med betygen Väl godkänd, Godkänd eller Underkänd. För betyget Väl godkänd krävs Väl godkänd på minst 75% av kursen.

Om särskilda skäl finns får examinator göra undantag från det angivna examinationssättet och medge att en student examineras på annat sätt. Särskilda skäl kan t.ex. vara besked om särskilt pedagogiskt stöd från universitetets samordnare.

Övriga föreskrifter

Vid delkursernas start ska betygssättande lärare/kursansvarig lärare ge anvisningar för hur obligatoriska moment ska kompenseras.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin