Grekisk prosa

7,5 hp

Kursplan, Avancerad nivå, 5GR707

Kod
5GR707
Utbildningsnivå
Avancerad nivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Grekiska och bysantinologi A1N
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (G), väl godkänd (VG)
Fastställd av
Institutionsstyrelsen, 2 september 2022
Ansvarig institution
Institutionen för lingvistik och filologi

Behörighetskrav

120 hp inklusive Grekiska A, Grekiska B och Grekiska C. Dessutom krävs kunskaper i engelska motsvarande Engelska 6. (Med en svensk kandidatexamen uppfylls kravet på engelska.)

Mål

För betyget godkänd ska studenten efter avslutad kurs kunna      

  • beskriva den grekiska prosans perioder och viktigaste genrer, register och författare mellan ca 800 f.Kr. och 1500 e.Kr.
  • översätta ett urval grekiska prosatexter från perioden mellan ca 500 f.Kr. och 1500 e.Kr. med en god förståelse av deras innehåll och grammatiska struktur
  • visa förmåga att kritiskt och systematiskt med avseende på perioder, genrer, register och bevarade författarskap relatera de lästa prosatexterna till varandra och till de texter studenten läst tidigare under sin utbildning
  • analysera de lästa prosatexterna genom att anlägga en kombination av språkliga, stilistiska, retoriska, litterära, textkritiska, kulturhistoriska och receptionshistoriska perspektiv
  •   kritiskt diskutera begrepp som tradition, klassicitet och kanonbildning mot bakgrund av de lästa texterna och studentens tidigare kunskaper.

Innehåll

Kursen omfattar läsning av ca 240 sidor antik grekisk och bysantinsk prosa i original i ett representativt urval av centrala genrer, register och författare från ca 500 f. Kr. till 1500 e. Kr. Dessutom ingår ytterligare ca 250 sidor prosa i översättning och ca 250 sidor aktuell sekundärlitteratur som belyser de lästa texterna ur vetenskaplig synvinkel. Språkliga, stilistiska, retoriska, litterära, textkritiska, kulturhistoriska och receptionshistoriska perspektiv aktualiseras och diskuteras kontinuerligt under den kombinerade läsningen av originaltext, översättningar och sekundärlitteratur.

Undervisning

Kursen ges i form av seminarier och föreläsningar. Undervisningen innefattar (1) genomgång av och diskussion om ett urval grekiska prosatexter från perioden mellan ca 500 f.Kr. och 1500 e.Kr.; (2) diskussion av grekisk prosalitteratur i översättning för att placera originaltexterna i ett vidare sammanhang med avseende på perioder, genrer, register och bevarade författarskap; (3) presentationer av och diskussion om några vetenskapliga artiklar (eller motsv.) för att ytterligare belysa originaltexterna ur specifika teoretiska och metodologiska synvinklar.

Examination

Kursen har två examinerande moment

  1. fortlöpande examination i form av skriftliga förhör, aktivt deltagande i diskussioner samt muntliga och skriftliga redovisningar (betygsskala U/G)
  2. en muntlig sluttentamen (betygsskala U/G/VG)

För betyg G på kursen krävs G på båda momenten. För betyg VG krävs G på moment 1 och VG på moment 2.

Om särskilda skäl finns får examinator göra undantag från det angivna examinationssättet och medge att en student examineras på annat sätt. Särskilda skäl kan t.ex. vara besked om särskilt pedagogiskt stöd från universitetets samordnare.

För betyg G på kursen krävs G på båda momenten. För betyg VG krävs G på moment 1 och VG på moment 2

Om särskilda skäl finns får examinator göra undantag från det angivna examinationssättet och medge att en student examineras på annat sätt. Särskilda skäl kan t.ex. vara besked om särskilt pedagogiskt stöd från universitetets samordnare.

Litteraturlista saknas.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin