Apotekarprogrammet

300 hp

Utbildningsplan, FAP2Y

Kod
FAP2Y
Fastställd av
Kommittén för utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid farmaceutiska fakulteten, 11 mars 2021
Diarienummer
MEDFARM 2019/909
Ansvarig fakultet
Farmaceutiska fakulteten
Ansvarig institution
Farmaceutiska fakulteten
Övrig(a) medverkande institution(er)
Institutionen för farmaceutisk biovetenskap, Institutionen för farmaci, Institutionen för läkemedelskemi, Institutionen för medicinsk biokemi och mikrobiologi, Institutionen för medicinsk cellbiologi

Beslut och riktlinjer

Apotekarexamen uppnås efter att studenten fullgjort kursfordringar om 300 högskolepoäng.

Mål

För apotekarexamen skall studenten visa sådan kunskap och förmåga som krävs för behörighet som apotekare.

KUNSKAP OCH FÖRSTÅELSE

För apotekarexamen skall studenten

- visa kunskap om områdets vetenskapliga grund och insikt i aktuellt forsknings- och utvecklingsarbete samt kunskap om sambandet mellan vetenskap och beprövad erfarenhet och sambandets betydelse för yrkesutövningen,

- visa fördjupad kunskap om läkemedlens sammansättning, framställning, funktion och användning,

- visa fördjupad kunskap om läkemedelsinformation, läkemedelsrådgivning och läkemedelsutvärdering för att därigenom bidra till en rationell och optimal läkemedelsanvändning,

- visa kunskap om utveckling, prövning och användning av läkemedel i ett nationellt och internationellt perspektiv, och

- visa kunskap om relevanta författningar.

FÄRDIGHET OCH FÖRMÅGA

För apotekarexamen skall studenten

- visa fördjupad förmåga att tillämpa vetenskaplig dokumentation samt att söka, värdera och kritiskt tolka relevant information för att kunna analysera och lösa problem,

- visa fördjupad förmåga att självständigt identifiera, analysera och lösa kvalificerade läkemedelsrelaterade frågeställningar samt att utvärdera detta arbete,

- visa förmåga att kritiskt och systematiskt integrera och använda kunskap samt att analysera och bedöma komplexa företeelser, frågeställningar och situationer,

- visa förmåga till lagarbete och samverkan med andra yrkesgrupper, och

- visa förmåga att i både nationella och internationella sammanhang muntligt och skriftligt informera om och diskutera läkemedels utveckling, nya fakta, företeelser och frågeställningar med olika grupper och därigenom bidra till utveckling av yrket och verksamheten.

VÄRDERINGSFÖRMÅGA OCH FÖRHÅLLNINGSSÄTT

För apotekarexamen skall studenten

- visa självkännedom och empatisk förmåga,

- visa förmåga att verka inom såväl läkemedelsområdet som hälso- och sjukvården med en helhetssyn på människan och ett etiskt förhållningssätt med särskilt beaktande av de mänskliga rättigheterna,

- visa förmåga till ett professionellt förhållningssätt,

- visa förmåga att identifiera etiska aspekter på eget forsknings- och utvecklingsarbete, och

visa förmåga att identifiera sitt behov av ytterligare kunskap och att fortlöpande utveckla sin kompetens.

SJÄLVSTÄNDIGT ARBETE (EXAMENSARBETE)

För apotekarexamen skall studenten inom ramen för kursfordringarna ha fullgjort ett självständigt arbete om minst 30 högskolepoäng.

ÖVRIGT

För apotekarexamen skall studenten ha fullgjort sex månaders apotekspraktik.

ÖVERGÅNGSBESTÄMMELSER

Kurser enligt äldre utbildningsplan avvecklas successivt och student som hamnat i otakt ges möjlighet att fullfölja sin utbildning utifrån denna utbildningsplan. Plats ges enligt nuvarande regler för återupptagande av studier.

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet och Biologi 2, Fysik 2, Kemi 2, Matematik 4 eller Biologi B, Fysik B, Kemi B, Matematik D (områdesbehörighet A13/13)

Programmets uppläggning

Programmet följer en bunden studieordning, vilket innebär att kurserna skall läsas i den ordning som studieplanen föreskriver. Vid början av varje kurs ges detaljerade anvisningar om undervisning och examination. Vissa kurser kan komma att läsas parallellt.

Programmet förutsätter heltidsstudier.

Till vissa terminer inom utbildningen finns särskilda förkunskapskrav, se under rubriken Övriga föreskrifter.

Undervisning

Undervisningen omfattas av föreläsningar, laborationer, demonstrationer och gruppundervisning. Vissa kurser har inslag av eller ges helt med problembaserat lärande som undervisningsform. Delar av kurslitteraturen är engelskspråkig och vissa kurser kan komma att ges helt eller delvis på engelska.

Obligatorisk närvaro krävs vid respektive kursstart och vid de moment som anges som obligatoriska i respektive kursplan.

Examen

Apotekarexamen uppnås efter fullgjorda kunskapsfordringar om sammanlagt 300 högskolepoäng, inklusive ett fördjupningsprojekt (examensarbete) om 30 högskolepoäng samt 6 månaders apotekspraktik.

Utbildningsbevis utfärdas på begäran av studenten. På utbildningsbeviset skall apotekarexamens engelska översättning, Master of Science in Pharmacy, anges.

Övriga föreskrifter

För tillträde till vissa terminer inom programmet finns särskilda förkunskapskrav.

För tillträde till 4:e terminens kurser krävs att samtliga kurser på termin 1-2 (totalt 60 högskolepoäng) är godkända vid terminsstarten samt att alla kurser på termin 3 har genomgåtts.

För tillträde till 7:e terminens kurser krävs att alla kurser på terminerna 1-5 (totalt 150 högskolepoäng) är godkända vid terminsstarten samt att alla kurser på termin 6 har genomgåtts.

För tillträde till 8:e terminens fördjupningskurser (valbara kurser) krävs att de kurser som särskilt anges som förkunskapskrav i kursplanen skall vara godkända vid kursstarten. Därutöver krävs att alla kurser på termin 1-7 har genomgåtts.

För tillträde till 9:e terminens fördjupningsprojekt (examensarbete) krävs minst 180 högskolepoäng från termin 1-8 skall vara godkända vid terminsstarten, inklusive särskilt angivna kurser inom respektive huvudområde och att alla tidigare kurser inom utbildningen har genomgåtts.

För tillträde till 10:e terminens kurser krävs att samtliga kurser på apotekarprogrammets termin 1 - 8 ska vara godkända och inrapporterade i Ladok senast 7 kalenderdagar innan kursstart samt att fördjupningsprojektet (termin 9) är genomgånget.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin