Kandidatprogram i kemi
Utbildningsplan, TKE1K
- Kod
- TKE1K
- Fastställd av
- Teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 8 november 2022
- Diarienummer
- TEKNAT 2022/136
- Ansvarig fakultet
- Teknisk-naturvetenskapliga fakulteten
Behörighetskrav
Grundläggande behörighet och Biologi 2, Fysik 1a eller 1b1+1b2, Kemi 2, Matematik 4/Matematik D
Syfte
En kemiutbildning på grundnivå vid Uppsala universitet ska ge studenten kunskaper i kemi och därtill stödkunskaper inom minst ett angränsande ämnesområde. Utbildningen, som leder till en kandidatexamen med kemi som huvudområde, ska förbereda för yrkesverksamhet inom näringsliv och myndigheter samt för fortsatta studier på avancerad nivå.
Undervisning
Kurserna inom programmet undervisas bl.a. genom föreläsningar, lektioner, seminarier och laborationer individuellt och i grupp. Genom utbildningen får studenten en progressiv träning i muntlig och skriftlig kommunikationsteknik samt i självständigt och vetenskapligt grundat arbetssätt.
Under basblocket är undervisningsspråket huvudsakligen svenska. Fördjupningskurser kan ges på engelska. Kurslitteraturen är huvudsakligen på engelska.
Programmets undervisning bygger på studentaktiva metoder, där studenter inte enbart tar ansvar för sitt eget lärande utan också bidrar till medstudenternas lärande. Lärare har huvudansvar för att skapa goda förutsättningar för aktivt enskilt och gemensamt lärande. Undervisningen utformas och utvecklas kontinuerligt genom en respektfull dialog mellan lärare och studenter.
Examen
Rektor utfärdar på begäran examensbevis för naturvetenskaplig kandidatexamen med kemi som huvudområde.
Kandidatexamen är en så kallad generell examen, vilket innebär att studenten tar examen i huvudområdet, enligt kriterierna nedan, oavsett om kurserna ingår i programmet eller inte. Det finns därmed möjlighet att inkludera även fristående kurser i examen.
Beslut enligt högskoleförordningen
Kandidatexamen uppnås efter att studenten fullgjort kursfordringar om 180 högskolepoäng med viss inriktning som varje högskola själv bestämmer, varav minst 90 högskolepoäng med successiv fördjupning inom det huvudsakliga området (huvudområdet) för utbildningen.
Självständigt arbete (examensarbete)
För kandidatexamen skall studenten inom ramen för kursfordringarna ha fullgjort ett självständigt arbete (examensarbete) om minst 15 högskolepoäng inom huvudområdet.
Lokala beslut
Förutom 90 högskolepoäng inom huvudområdet ska det finnas ett biområde om minst 30 högskolepoäng i examen. Huvudområden, tillika biområden, inom teknisk-naturvetenskaplig fakultet är: biologi, datavetenskap, fysik, geovetenskap, kemi, matematik, miljövetenskap och teknik.
En kandidatexamen får, förutom kurser på grundnivå, bestå av kurs eller kurser på avancerad nivå omfattande högst 60 högskolepoäng.
Förordningens krav på successiv fördjupning i huvudområdet tolkas vid Uppsala universitet som ett krav på minst 30 högskolepoäng på lägst nivå G2.
Studieplan
- Studieplan giltig från och med höstterminen 2025
- Studieplan giltig från och med höstterminen 2024
- Studieplan giltig från och med höstterminen 2023
- Studieplan giltig från och med höstterminen 2022
- Studieplan giltig från och med höstterminen 2021
- Studieplan giltig från och med höstterminen 2020
- Studieplan giltig från och med höstterminen 2019
- Studieplan giltig från och med höstterminen 2018, version 2
- Studieplan giltig från och med höstterminen 2018, version 1
- Studieplan giltig från och med höstterminen 2017, version 2
- Studieplan giltig från och med höstterminen 2017, version 1
- Studieplan giltig från och med höstterminen 2016, version 2
- Studieplan giltig från och med höstterminen 2016, version 1
- Studieplan giltig från och med höstterminen 2015
- Studieplan giltig från och med höstterminen 2013
- Studieplan giltig från och med höstterminen 2012
- Studieplan giltig från och med höstterminen 2011