Masterprogram i additiv tillverkning

120 hp

Utbildningsplan, TAT2M

Det finns en senare version av utbildningsplanen.
Kod
TAT2M
Fastställd av
Teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 7 november 2022
Diarienummer
TEKNAT 2022/136
Ansvarig fakultet
Teknisk-naturvetenskapliga fakulteten
Ansvarig institution
Institutionen för materialvetenskap

Behörighetskrav

Examen på grundnivå om minst 180 hp med 60 hp materialvetenskap och/eller materialkemi alternativt 60 hp maskinteknik tillsammans med 10 hp materialvetenskap och/eller materialkemi. 15 hp matematik inklusive linjär algebra och analys. 5 hp statistik. 5 hp grundläggande mekanik. Dessutom krävs praktisk erfarenhet av laborativt arbete och förmåga att använda datorbaserade beräkningshjälpmedel, t.ex. MATLAB, samt datorbaserade konstruktionsverktyg, t.ex. CAD (som SolidWorks) eller FEM (som COMSOL).

Dessutom krävs kunskaper i engelska motsvarande Engelska 6. (Med en svensk kandidatexamen uppfylls kravet på engelska).

Syfte

Masterprogrammet i additiv tillverkning ger en examen på avancerade nivå med syftet att ge studenterna specialistkompetens inom additiv tillverkning för industriella tillämpningar. Utbildningen har hela tiden materialet i fokus och materialdesign ges därmed större vikt än komponentdesign även om det senare är ett område som ger additiv tillverkning många unika möjligheter. Utbildningen är upplagd för att ge studenter som har en grund antingen i materialvetenskap eller i maskinteknik en specialisering med materialfokus riktad mot additiv tillverkning, vilket skiljer programmet från traditionella materialinriktade program. Tyngden ligger på additiv tillverkning av metalliska och polymera material men även andra materialklasser inkluderas. Programmet ger kompetens att arbeta inom hela kedjan från materialdesign, skrivning och efterbearbetning samt utvärdering av material och komponenter tillverkade med additiv tillverkning. Programmet ger också god kännedom om möjligheter och begränsningar med additiv tillverkning i jämförelse till motsvarande konventionella tillverkningsmetoder, såväl ur teknisk synvinkel som i tillverkningsekonomisk synvinkel. Vidare ger det kännedom om teknikutvecklingstrender inom additiv tillverkning . Eftersom programmet har stark anknytning till forskning vid Uppsala universitet och har en betydande industriell anknytning ger det en ämnesmässig fördjupning som förbereder för såväl en industriell som akademisk karriär.

Undervisning

Undervisning

Programmets undervisning bygger vidare på de erfarenheter och den kunskap som studenterna har med sig från sina tidigare studier. Studenterna förväntas delta och aktivt bidra till undervisningen samt ta stort ansvar, både för sitt eget och sina medstudenters lärande. Programmets lärare har huvudansvaret för att skapa goda förutsättningar för ett aktivt enskilt och gemensamt lärande. Undervisningen utformas och utvecklas kontinuerligt genom en respektfull dialog mellan lärare och studenter, där alla bidrar till förnyelsen och det ömsesidiga lärandet.

För att tillägna sig både ny kunskap och nya färdigheter på avancerad nivå ges undervisningen förutom i form av föreläsningar och övningar också i betydande omfattning i form av seminarier och projekt där kommunikationsträning är en integrerad del. All undervisning sker på engelska.

Examen

För en examen på avancerad nivå krävs att studenten först avlagt en minst treårig generell examen på grundnivå, alternativt en minst treårig yrkesexamen.

Masterexamen

Masterexamen uppnås efter fullgjorda kursfordringar om sammanlagt 120 högskolepoäng (två års heltidsstudier). Examen ska innehålla kurser på avancerad nivå om minst 90 hp varav minst 60 hp inom huvudområdet för examen. 30 högskolepoäng får avse kurser på grundnivå.

I huvudområdet ska ingå ett självständigt examensarbete om minst 30 högskolepoäng.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
youtube
linkedin