Klimatutmaningen
Klimatförändring och minskad biologisk mångfald utgör reella hot mot dagens samhälle. Jorden och livets utveckling, natur- och energiresurser, miljö- och klimatfrågor, naturkatastrofer och hållbar utveckling. Allt hänger ihop. Klimatfrågan är en komplex samhällsutmaning som kräver tvärgående kunskap från olika forskningsområden. Innovativa angreppssätt krävs för att möta klimatförändringarnas komplexa utmaningar.
Vi vet idag att all den koldioxid vi människor släpper ut resulterar i global uppvärmning som påverkar vår jord och allt liv. Klimatförändringarna präglar redan vårt dagliga liv med livsmedelspriser som stiger och minskad tillgång på rent dricksvatten. Forskning och utbildning behövs för att snabbt försöka besvara några av de mest brännande frågorna som väcks i klimatförändringens spår. Forskningen om klimatförändringar handlar om allt från naturen och dess naturresurser, biologisk mångfald, energi- och ekosystem till psykologi, ekonomi, politik och samhälle. Hur kan vi vända utvecklingen?

Exempel på pågående forskning
Svalbards smältande isar
I ett drygt kvartssekel har Veijo Pohjola studerat Svalbards isar. Han har själv märkt hur de smälter bort i en allt snabbare takt på grund ...

Fotosyntesen hotad i en allt hetare värld
Grunden för allt liv på jorden är fotosyntesen. Så vad händer om den grunden rubbas? Idag kan avancerade mätinstrument avslöja hur klimatför...

Trädens anpassningsförmåga består efter miljontals år
Sju av de vanligaste skogsträden i Europa har visat sig kunna skydda sin genetiska mångfald från stora förändringar i miljöförhållandena. De...

Exempel på centrum, noder, infrastrukturer och projekt
Klimatledarskap
Nodens övergripande mål är att aktivt skapa en inter- och transdisciplinär intellektuell miljö som kombinerar utbildning, forskning och upplysningsverksamhet på innovativa sätt och tillämpar kunskap genom rättvisa klimatåtgärder.
Institutionen för geovetenskaper
Fältstationen Erkenlaboratoriet
Fältstationen har sedan 1940-talet fungerat som en kombinerad forskningsstation och kursgård för forskare och studenter vid Uppsala universitet. Erkenlaboratoriet har utvecklat ett omfattande uppföljningsprogram för sjön Erken, som lett till deltagande i flera större EU-projekt med inriktning mot effekter av klimatförändring och automatisk övervakning av växtplanktonutveckling i sjöar.
Fältstationen Erkenlaboratoriet
Forskningsinfrastrukturen Swedish Infrastructure for Ecosystem Science (SITES)
Uppsala universitet är en av fem huvudmän för den nationella infrastrukturen Swedish Infrastructure for Ecosystem Science (SITES) som används för terrester och limnologisk fältforskning. SITES ska bidra till att attrahera och främja högkvalitativ forskning genom långsiktiga mätningar och experiment utförda i fält samt genom att tillgängliggöra data.
Swedish Infrastructure for Ecosystem Science (SITES)
Centrum för naturkatastroflära (CNDS)
Centrum för naturkatastroflära är ett nationellt kunskapscentrum för forskning kring naturolyckor, katastrofriskreducering och krishantering.
Miljön präglas av produktiva tvärvetenskapliga forskningssamarbeten över samhälls-, teknik- och naturvetenskapliga områdesgränser samt stadigvarande samarbeten med offentliga organisationer och näringsliv för att tillsammans bemöta samhällets utmaningar kopplat till klimat och miljö, samt hållbar utveckling.
Centrum för naturkatastroflära (CNDS)
Svenskt centrum för extrema klimathändelser (climes)
Ett tvärvetenskapligt forskningscentrum med syftet att utforska och förstå konsekvenserna av extrema klimathändelser. Forskningen vid climes är inriktad på att samla in data, utveckla modeller och skapa strategier för att minska sårbarheten och öka motståndskraften mot klimatförändringar.