Klimatutmaningen
Klimatförändring och minskad biologisk mångfald utgör reella hot mot dagens samhälle. Jorden och livets utveckling, natur- och energiresurser, miljö- och klimatfrågor, naturkatastrofer och hållbar utveckling. Allt hänger ihop. Klimatfrågan är en komplex samhällsutmaning som kräver tvärgående kunskap från olika forskningsområden. Innovativa angreppssätt krävs för att möta klimatförändringarnas komplexa utmaningar.
Vi vet idag att all den koldioxid vi människor släpper ut resulterar i global uppvärmning som påverkar vår jord och allt liv. Klimatförändringarna präglar redan vårt dagliga liv med livsmedelspriser som stiger och minskad tillgång på rent dricksvatten. Forskning och utbildning behövs för att snabbt försöka besvara några av de mest brännande frågorna som väcks i klimatförändringens spår. Forskningen om klimatförändringar handlar om allt från naturen och dess naturresurser, biologisk mångfald, energi- och ekosystem till psykologi, ekonomi, politik och samhälle. Hur kan vi vända utvecklingen?

Exempel på pågående forskning

“En lyckad klimatomställning kan bidra till en fredligare värld”
Rysslands krig i Ukraina borde vara en påminnelse om att vi inte kan fortsätta konsumera olja i den ...
Text

Så kan vi bli bättre på att hantera naturkatastrofer
Våra samhällen behöver generellt stärka beredskapen inför naturkatastrofer som omfattande skogsbränd ...
Text

"Viktigt att bemöta ryktesspridning med korrekt information"
Hallå där Dan Larhammar, professor i molekylär cellbiologi och preses i Kungliga vetenskapsakademien ...
Text
Exempel på centrum, noder, infrastrukturer och projekt
Uppsala University Sustainability Initiatives (UUSI)
Klimatledarskap är ett av fem forskningsinitiativ inom plattformen Uppsala University Sustainability Initiatives (UUSI). Inom klimatledarskap samverkar forskare från universitetets tre vetenskapsområden och forskar bland annat om internationella och nationella perspektiv på styrning och reglering av klimatfrågor, universitetens roll för klimatledarskap och konflikter kopplade till klimatförändringarna.
Uppsala University Sustainability Initiatives (UUSI)
Zennström-noden för klimatledarskap
Nodens övergripande mål är att aktivt skapa en inter- och transdisciplinär intellektuell miljö som kombinerar utbildning, forskning och upplysningsverksamhet på innovativa sätt och tillämpar kunskap genom rättvisa klimatåtgärder.
Zennström-noden för klimatledarskap
Fältstationen Erkenlaboratoriet
Fältstationen har sedan 1940-talet fungerat som en kombinerad forskningsstation och kursgård för forskare och studenter vid Uppsala universitet. Erkenlaboratoriet har utvecklat ett omfattande uppföljningsprogram för sjön Erken, som lett till deltagande i flera större EU-projekt med inriktning mot effekter av klimatförändring och automatisk övervakning av växtplanktonutveckling i sjöar.
Fältstationen Erkenlaboratoriet
Forskningsinfrastrukturen Swedish Infrastructure for Ecosystem Science (SITES)
Uppsala universitet är en av fem huvudmän för den nationella infrastrukturen Swedish Infrastructure for Ecosystem Science (SITES) som används för terrester och limnologisk fältforskning. SITES ska bidra till att attrahera och främja högkvalitativ forskning genom långsiktiga mätningar och experiment utförda i fält samt genom att tillgängliggöra data.