Intervjuer med lärare som deltog i NU2024 konferensen
%20(2)%20Sofia%20Ahlberg.jpg)
Sofia Ahlberg
Universitetslektor vid engelska institutionen och prodekan för utbildning och samverkan vid språkvetenskapliga fakulteten.
Vad undervisar du huvudsakligen i?
Jag undervisar främst i samtida litteratur, mest för lärarstudenter.
Vad presenterade du på konferensen?
Jag hade en workshop tillsammans med min doktorand Suzanne Ericson och barnboksförfattaren Anna Nutti Wiandt, aktuell med serien om Barnen i Sápmi. Annas böcker är tvåspråkiga, skrivna på nordsamiska och svenska på samma sida. Vårt projekt handlar om ursprungsbefolkningars litteratur och hur lärare som tillhör en majoritetskultur förhåller sig till litteratur som är skriven inom en annan kultur. Vi tror att det finns en oro från lärarnas sida hur de ska jobba med samisk litteratur i klassrummet, en rädsla att göra fel och begå övertramp. Samtidigt menar Anna att det trots dessa farhågor är bättre att våga arbeta med samisk litteratur i undervisningen än att inte göra det. Det var dessa frågor vi ville undersöka i vår workshop.
Upplägget var mycket interaktivt och även mångspråkigt: Suzanne och jag pratade både engelska och svenska och Anna läste delvis ur sin bok på nordsamiska.
Hur var gensvaret på er workshop?
Vi fick många positiva reaktioner och nyfikna frågor! Även konferensens huvudtalare Katrice Horsley var med och hon ville gärna problematisera hur hon som professionell berättare, med historier från hela världen i sin repertoar, kan förhålla sig till berättelser från olika kulturer.
Vad tyckte du själv var mest intressant under konferensen?
Det som för mig var helt unikt med konferensen var de många ”prova på aktiviteterna”, där deltagarna själva var aktiva. Jag gick nästan enbart på workshops och deltog i många samtal i mindre grupper, där vi bland annat skulle lösa olika pedagogiska problem tillsammans.
Som prodekan för utbildning har jag ett stort intresse av hur forskning inom högskolepedagogik kan se ut, och de interaktiva sessionerna gav mig en möjlighet att gå bakom kulisserna av olika forskningsstudier och att själv svara på frågor som deltagarna i studierna har fått. På så sätt har jag kunnat ta del av forskningsprocessen och hur man har kommit fram till sina resultat.
Varför är det givande att delta i NU-konferensen?
En av de bästa sakerna med konferensen är att den är en mötesplats för olika professioner och roller, till exempel lärare, prefekter, utbildningsledare, pedagogiska utvecklare och pedagogiska ledare. Jag är övertygad om att alla dessa aktörer måste samarbeta kring utbildningsfrågor och NU-konferensen är en utmärkt plattform för en sådan samverkan.
%20Lisa%20Fredriksson%20Carreras.jpg)
Lisa Fredriksson Carreras
Universitetsadjunkt vid institutionen för farmaceutisk biovetenskap.
Vad undervisar du huvudsakligen i?
Jag undervisar i cellbiologi för blivande apotekare och receptarier, både på grundnivå de första tre terminerna och på en fördjupningskurs på mastersnivå. Jag är också samordnare för apotekarprogrammet.
Vad presenterade du på konferensen?
Jag hade en presentation tillsammans med min kollega Emma Lundkvist om ett paket av aktiviteter som vi har tagit fram för våra nya studenter på receptarie- och apotekarprogrammet för att ge en bra introduktion till högre utbildning. Vi har märkt att studenterna upplever övergången mellan gymnasiet och universitetet som utmanande och att de i högre grad än förut är osäkra i sin nya roll. Vår idé har varit att sänka tröskeln för studenterna att prata om detta och erbjuda tillfällen där de kan utbyta tankar för att känna att de inte är ensamma om sina upplevelser. På konferensen pratade vi särskilt om två obligatoriska workshops under termin 1 och 2 där studenterna dels diskuterar skillnaden mellan gymnasiet och universitetet, dels bearbetar fem scenarion med kniviga situationer som de kan möta under sin utbildning. Under workshopen diskuterar studenterna hur dessa situationer kan lösas och vad lärare eller studenter eventuellt hade kunnat göra annorlunda.
Hur var gensvaret på er presentation?
Det var välbesökt, salen var helt fullsatt och vi fick många frågor! Många ville även se materialet som vi har utvecklat och det var tydligt att många lärare från alla möjliga olika utbildningar upplever samma utmaningar som vi. Jag var senare också på ett rundabordssamtal, som handlade om ett material och en manual för lärare vid Umeå universitet för att integrera liknande moment i sin undervisning.
Vad tyckte du själv var mest intressant under konferensen?
En stor behållning var att se att andra lärare brottas med liknande utmaningar och jag fick mycket inspiration för min egen undervisning. Sedan tyckte jag att keynoten med Katrice Horsley, en ”narrative consultant och storyteller”, var mycket tankeväckande. Katrice var en duktig talare och hennes presentation visade på ett slående sätt hur viktigt det är att vara medveten om att alla människor har olika perspektiv och erfarenheter som präglar hur de ser på saker. Jag tog med mig att vi måste våga prata mer om detta och prata mer med våra studenter om hur de uppfattar saker, så att vi kan förstå varandra bättre och hamna på en liknande nivå.
Varför är det givande att delta i NU-konferensen?
Det var kul med ett så tydligt fokus på pedagogiken och jag fick med mig inspiration och idéer för förnyelse från alla presentationer och även posters jag besökte, både i min roll som lärare och som programsamordnare! Det var bra att konferenstemat var så pass brett och kunde inrymma allt från hur vi som lärare kan resonera kring AI till hur vi kan tänka kring inlämningsuppgifter inom grupparbeten. Jag uppskattade också att det fanns programpunkter som en fikadiskussion i mindre grupper, där man kunde möta andra lärare som man inte har pratat med förut.
%20Christopher%20Robin%20Samuelsson.jpg)
Christopher Robin Samuelsson
Postdoktor i fysikens didaktik vid Institutionen för fysik och astronomi.
Vad undervisar du huvudsakligen i?
Jag undervisar inom den utbildningsvetenskapliga kärnan på ämnes- och grundlärarprogrammet och om fysikens didaktik på introduktionskursen för fysiklärarstudenter.
Vad presenterade du på konferensen?
Jag höll en presentation om hur generativ AI kan användas för att förbereda doktorander inför disputationen. AI kan simulera en ledamot i betygsnämnden och ställa relevanta och utmanande frågor utifrån avhandlingen, som har matats in i AI-modellen. Tillsammans med mina kollegor Giulia Polverini och Bor Gregorcic har jag påbörjat en studie där vi ber doktorander som står inför disputationen att anonymt utvärdera frågor om deras avhandling som modellen har genererat.
Hur var gensvaret på er presentation?
Det är många som är intresserade av AI och hur det kan användas utifrån pedagogiska syften och det var många i publiken som ställde frågor och ville ha presentationen. Jag fick också kontakt med en forskare från Luleå tekniska universitetet som vi eventuellt kan samarbeta med framöver.
Vad tyckte du själv var mest intressant under konferensen?
Det var många intressanta bidrag och flera handlade om AI. Keynoten ”Vad innebär det att veta med generativ AI” av Thomas Hillman, professor i tillämpad IT med inriktning mot utbildningsvetenskap, var bra för att den gav en grundläggande överblick och introducerade viktiga begrepp. Jag lyssnade också på en intressant presentation om VFU inom lärarutbildningen, som handlade om att det inte bara är studenterna som lär sig av VFU-handledarna, utan att även handledarna lär sig av studenterna de möter, och att det utifrån studenternas perspektiv är viktigt att även skolornas rektorer är engagerade i VFU:n. Jag har också fått kännedom om e-portfolios för pedagogiska meritportföljer, som används på Karolinska Institutet.
Varför är det givande att delta i NU-konferensen?
Jag tycker att det har varit en bra blandning mellan forskningspresentationer och pedagogiska utvecklingsprojekt, som lärare har genomfört. Det var nästan svårt att välja mellan de olika bidragen! Det har varit inspirerande att ta del av idéer och pedagogisk och didaktisk forskning från andra ämnen.
Konferensen är stor och en mötesplats för många aktörer inom högre utbildning som lärare, pedagogiska utvecklare, administratör och studentrepresentanter. Det har varit spännande att träffa personer från andra universitet vilket har gett nya perspektiv och oväntade insikter!