Lärare som deltar på kursen Examination, bedömning och återkoppling

Högre utbildning i fokus möter…

tre lärare som just nu deltar i kursen “Examination, bedömning och återkoppling” som tog sig tid att prata med oss under en fikapaus. Varför bestämde de sig för att gå kursen och vilka utmaningar upplever de när det gäller examination, bedömning och återkoppling? Vad tar de med sig från kursen så här långt och vad innebär det för deras undervisning?

Linnéa Idling Vilmunen, foto: Uppsala universitets bildbank

Linnéa Idling Vilmunen, foto: Uppsala universitets bildbank

Linnéa Idling Vilmunen, adjunkt vid Institutionen för nordiska språk
Jag uppskattar att de här kurserna finns och försöker gå en kurs varje termin. Nästa termin kommer jag att utveckla en ny kurs och tyckte att den här kursen passar bra för att tänka på konstruktiv länkning och utforma kursen så att kursinnehållet och kursmålen hänger ihop. Jag undervisar i svenska som andraspråk och en utmaning är att skapa tydliga och välfungerande frågor när vi ska examinera muntlig språkfärdighet och förmågan att läsa texter.

En sak jag har tagit med mig hittills är kamratåterkoppling, som kan bli väldigt användbar i våra kurser ”Swedish for Academics”. Till exempel kan deltagarna presentera sin egen forskning och få återkoppling från de andra deltagarna. Annars tycker jag alltid att bland det bästa med kurserna är att träffa kollegor från andra ämnen och lära mig hur de gör. I den här kursen är vi dessutom tre lärare från min institution så vi har en egen ”kritiska-vänner grupp” där vi kan fundera hur vi kan tillämpa det vi lär oss på kursen.

Bobins Augustine, foto: Christine Mackay Tircomnicu

Bobins Augustine, foto: Christine Mackay Tircomnicu

Bobins Augustine, forskare vid Institutionen för elektroteknik
Min främsta motivation för kursen är att jag vill bli en bättre lärare och kunna hjälpa studenterna att lära sig bättre och förstå det jag undervisar om på djupet. Även vid examination vill jag vara säker på att studenterna verkligen har lärt sig kursinnehållet. På så sätt har strategierna som vi har tagit upp under kursen varit väldigt hjälpsamma för mig, till exempel att man kan använda både formativa och summativa examinationsformer.

Generativ AI är en teknologi som utvecklas snabbt och som innebär utmaningar för oss lärare eftersom det är svårt att upptäcka. Därför måste vi alla fundera över hur vi kan förändra och anpassa vår undervisning så att studenter lär sig utan att enbart lita på de svar som AI levererar. Jag tror inte att vi borde avhålla studenterna från att använda AI. Istället behöver de lära sig hur de kan använda AI som verktyg - utan att använda det som ersättning för egen kunskap.

Maria Skeppstedt, foto: Uppsala universitets bildbank

Maria Skeppstedt, foto: Uppsala universitets bildbank

Maria Skeppstedt, forskningsingenjör på Institutionen för ABM (arkivvetenskap, biblioteks- och informationsvetenskap, musei- och kulturarvsstudier och digital humaniora) och Centrumbildning i digital humaniora och samhällsvetenskap vid Uppsala universitet (CDHU)

Jag gick “kursutvecklingskursen” förra året och fick mersmak att gå flera kurser! Generellt tycker jag att de högskolepedagogiska kurserna är relevanta eftersom man kan använda det man har lärt sig med en gång. Ytterligare en stor fördel är att kunna diskutera nya idéer med kollegor från andra ämnen.

Som forskningsingenjör har jag enbart 20 % undervisning, och ibland är det lite svårt att mentalt ställa om till ”undervisning”. Med tanke på den begränsade tid jag har till förfogande är det också en utmaning att ge utvecklande återkoppling till studenterna. Ytterligare en utmaning är att veta om studenterna har gjort ett arbete själv eller om de kanske har tagit hjälp av AI eller vänner.

Den här kursen har gett mig en bekräftelse för den kursutveckling som jag nyligen har bedrivit tillsammans med en kollega – till exempel användning av quizz, kamratåterkoppling och riktad återkoppling på studenternas uppgifter i slutet av en kurs. Jag gillar också möjligheten att fundera över teorin bakom visa pedagogiska metoder och över hur jag kan använda mina nya kunskaper i framtida kursutveckling. Kursen har motiverat mig ännu mera att utvecklas vidare!

Kursen “Examination, bedömning och återkoppling” ges en gång per år och motsvarar en veckas arbetstid. Kursspråket är en kombination av svenska och engelska: Presentationer under kursträffar och instruktioner för uppgifter etc. ges på engelska. För grupparbeten och -diskussioner samt individuella uppgifter kan deltagarna välja om de vill använda svenska eller engelska. Under kursen arbetar kursdeltagare med utveckling av examination, bedömning och återkoppling för en egen kurs inom det egna ämnesområdet.

Kursledare Emma Lundkvist (längst till höger) med kursdeltagarna Karin Fromell, Anca Dragomir och Klas Kullander (från vänster till höger), foto Ulrike Schnaas

Kursledare Emma Lundkvist (längst till höger) med kursdeltagarna Karin Fromell, Anca Dragomir och Klas Kullander (från vänster till höger), foto Ulrike Schnaas

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin