Tove Fall: ”Viktigt att vi tar vara på kunskapen”

porträtt på Tove Fall, grön bakgrund.

Tove Fall, professor i molekylär epidemiologi, är en av föreläsarna under Olof Rudbeckdagen och har varit delaktig i årets programutformning. Foto: Mikael Wallerstedt

Olof Rudbeckdagen 2023 kommer att gå i pandemins tecken. När stormen nu lagt sig har det blivit tid att reflektera över vad vi som samhälle kan dra för lärdomar från en av de svåraste globala hälsokriserna genom tiderna.

En av personerna som från Uppsala universitet stod mitt i stormen är Tove Fall, professor i molekylär epidemiologi vid institutionen för medicinska vetenskaper. Hon är också en av föreläsarna under Olof Rudbeckdagen och har varit delaktig i årets programutformning.

Drygt tre år efter de första rapporterna om uppkomsten av ett nytt virus i Wuhan, Kina, fastslog Världshälsoorganisationen, WHO, att covid-19 inte längre klassificeras som en samhällsfarlig pandemi. Under årets upplaga av Olof Rudbeckdagen den 20 oktober kommer ämnet återigen att aktualiseras genom föreläsningar, diskussioner och samtal med flera deltagare som under pandemins mest intensiva fas syntes frekvent i många olika sammanhang.

– Pandemin innebar flera år där vi levde i en krissituation, där det togs många snabba beslut och samtidigt pågick det en ganska upphettad samhällsdebatt. Mycket tack vare vaccinerna har covid-19 ebbat ut och den akuta krisen är avblåst. Därför tror jag att nu är en bra tid för att dokumentera och diskutera vad vi egentligen har lärt oss av de här åren för att vi ska vara redo och bättre förberedda nästa gång. Det är viktigt att vi tar vara på kunskapen, säger Tove Fall.

Aktuellt tema efter Nobelprisutdelningen

Olof Rudbeckdagen är inte det enda tillfälle där pandemin åter aktualiseras. Den 2 oktober delades Nobelpriset i fysiologi eller medicin ut till Katalin Karikó och Drew Weissman för sina avgörande upptäckter som gjorde utvecklingen av effektiva mRNA-vacciner möjlig.

– Nobelpriset är alltid roligt, men i år tycker jag personligen att det kändes lite extra kul. Det är två väldigt välförtjänta pristagare och deras upptäckter ledde till att miljontals liv räddades tack vare den nya typen av vaccin, som dessutom togs fram otroligt snabbt. Det är två mycket inspirerande personer som genom att ta sig igenom många motgångar också blir förebilder för mig när jag hamnar i liknande tuffa situationer.

arm på kvinna i munskydd som vaccineras

Den 2 oktober delades Nobelpriset i fysiologi eller medicin ut till Katalin Karikó och Drew Weissman för sina avgörande upptäckter som gjorde utvecklingen av effektiva mRNA-vacciner möjlig. Foto: Getty Images

Under Olof Rudbeckdagen kommer flera föreläsare berätta om olika pandemikopplade ämnen. Bland annat håller både f.d. nationella vaccinsamordnaren Richard Bergström och Gunilla Karlsson Hedestam, professor vid Karolinska Institutet, föreläsningar som berör de vaccin som blev följden av nobelprisvinnarnas upptäckter. Tove Fall kommer själv att hålla i programpunkten ”Nya sätt att följa virussmittor”.

– Min föreläsning kommer att handla om vikten av att övervaka och spåra smittspridning genom olika metoder, vid sidan av testningen inom sjukvården. Det är en viktig del – och var det under pandemin – för att kunna införa och förstå olika rekommendationer. Många tänker på testning när de hör ordet ”smittspårning”, men faktum är att man kan använda sig av många olika metoder som komplement: undersökning av avloppsvatten, symptomrapportering och data från 1177, exempelvis. Kort sammanfattat kommer jag prata om nya smarta sätt att mäta smittspridning, säger Tove Fall.

Intensivt arbete med ”CRUSH Covid”

Det var också inom det området som hon blev en nyckelfigur och ofta anlitad expert i medierna under pandemin. Samtidigt var hon en del av Covid Symptom Study som byggde på egenrapportering av symptom i en app framtagen av hälsoföretaget Zoe Global Ltd. med hjälp av vetenskaplig analys från King’s College i London. Tillsammans med Maria Gomez och Paul Franks från Lunds universitet lanserade Tove appen i Sverige i april 2020. Drygt två år senare hade över 208 000 personer i Sverige deltagit i studien.

porträtt på Tove Fall i trapphall.

Tove Fall blev en nyckelfigur inom smittspridning och ofta anlitad expert i medierna under pandemin. Foto: Mikael Wallerstedt

Dessutom drev hon samverkansprojektet CRUSH Covid lokalt i Uppsala, tillsammans med Mats Martinell från Region Uppsala. Samtidigt blev Tove Fall en ofta anlitad expert i bland annat SVT:s Aktuellt och skrev flera debattartiklar.

– Man vänjer sig vid allt, men det var speciellt. Jag hade både mitt eget och universitetets rykte att tänka på, så jag ville verkligen inte att något skulle bli fel eller att allmänheten på något sätt skulle missförstå informationen som jag förmedlade. Jag märkte snabbt att ju mer jag förberedde mig, desto bättre gick det.

Lyfter viktiga berättelser

Med pandemin i backspegeln kommer årets Olof Rudbeckdag bli ett forum för just tillbakablickar och reflektion kring de viktigaste lärdomarna som kom från den globala hälsokrisen. Dessutom kommer även patientens och vårdpersonalens perspektiv att ta plats under dagen.

– För mig som har varit med och utformat årets program är det framför allt väldigt glädjande att så många tackat ja till att vara med och dela med sig av sina erfarenheter och lärdomar. Personligen ser jag mycket fram emot punkten där en patient tillsammans med intensivvårdsläkare och intensivvårdssjuksköterska ger sina perspektiv inifrån vården. Hur kunde de lära sig så snabbt under krisen och hur upplevdes det från patientens sida? Det ska bli spännande att lyssna på.

Det är bara några ingredienser under en fullspäckad dag i lärdomarnas och erfarenheternas tecken. För sådana finns det gott om och kanske kommer det att dras ännu fler under och efter den 20 oktober.

– För mig är det framför allt två lärdomar som jag bär med mig. Den första är att vi, trots en global kris, är ett starkt samhälle som för det mesta kan gå samman och lösa en otroligt komplex och tuff situation. Den andra lärdomen är att det plötsligt var möjligt att på så kort tid få fram vaccin som sedan räddat oräkneliga liv. När viruset kom i början av 2020 trodde inte många att de första personerna på ålderdomshemmen skulle erbjudas ett fungerande vaccin den 27 december samma år. Det är otroligt häftigt att såhär i efterhand se vad som kunde vara möjligt på bara mindre än ett år, säger Tove Fall.

– Sedan får vi se efter Olof Rudbeckdagen, då kanske jag svarar något annat kring vilka de viktigaste lärdomarna från pandemin är.

Fakta: Tove Fall

Roll: Professor på institutionen för medicinska vetenskaper vid Uppsala universitet och ledamot i Sveriges Unga Akademi. Leder forskargruppen för Molekylär epidemiologi vid Uppsala universitet.

Aktuell: Är en av föreläsarna vid Olof Rudbeckdagen den 20 oktober och tilldelades tidigare i år Leif C. Goop-priset för sin framstående diabetesforskning.

Starkaste minne från pandemin: ”Tacksamheten som jag kände efter att mina föräldrar fått sin första vaccindos.”

Olof Rudbeckdagen

Olof Rudbeckdagen är sedan 1998 ett årligen återkommande evenemang som anordnas för att främja och sprida kännedom om aktuell medicinsk forskning. Arrangörer är Uppsala Läkareförening, vetenskapsområdet för medicin och farmaci och Akademiska sjukhuset.

Prenumerera på Uppsala universitets nyhetsbrev

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin