Fortlöpande kontakter mellan universitetsledningen och Academics for Palestine Uppsala
Universitetsledningen och organisationen "Academics for Palestine Uppsala", som bland annat står bakom protesten i Carolinaparken, har en fortlöpande dialog. I artikeln kan du läsa utdrag från brevväxlingen.
Hamas genomförde en terrorattack mot Israel den 7 oktober 2023, som ledde till att den israeliska regeringen inledde bombning och markinvasion av Gazaremsan. Palestinagrupperna startade Tuesdays for Palestine den 9 november 2023. Det är ett samlingsnamn för aktiviteter vid universitet, högskolor och folkhögskolor till stöd för Palestina. Hösten 2023 manifesterade organisationen utanför universitetsbiblioteket Carolina Rediviva.
Både själva konflikten och de manifestationer som pågår runt om i världen med anledning av konflikten bevakas intensivt av medier.
Uttalande från konsistoriet
Universitetets styrelse, konsistoriet, gjorde den 16 november 2023 ett uttalande med anledning av konflikten och de pågående manifestationerna:
"Konsistoriet välkomnar debatt. Studenter och lärare ska fritt, såvida de inte allvarligt stör undervisningen eller medför fara, kunna ge uttryck för olika ståndpunkter inom ramen för gällande regelverk och vår tradition av akademisk frihet."
Tältläger
I april 2024 startade studenter vid amerikanska universitet propalestinska demonstrationer, ofta i form av tältläger på campusområden. I samband med tältlägren har det också förekommit proisraeliska motdemonstrationer vid amerikanska universitet.
I mitten av maj började även studenterna vid svenska universitet och högskolor att sätta upp propalestinska tältläger. I Uppsala finns till exempel ett tältläger i Carolinaparken. Bakom tältlägret i Carolinaparken står organisationen "Academics for Palestine Uppsala".
– Vi välkomnar alltid respektfull debatt och uppmanar alla att stå upp för sina åsikter och att dela med sig av kunskap. Det gäller självklart också studenterna som tältar och demonstrerar, säger Anders Hagfeldt, rektor för Uppsala universitet, i en intervju på universitetets webb med anledning av tältlägret i Carolinaparken.
Propalestinska demonstranter i Uppsala har också demonstrerat inne i flera av universitetets byggnader, bland annat i Segerstedthuset och Blåsenhus. Demonstrationer inomhus inte är tillåtna utan tillstånd från intendenten eller motsvarande. Eftersom universitetet som arbetsgivare och lärosäte är ansvariga för arbetsmiljön både för anställda och studenterna är nu Segerstedthuset bara öppet för personal som arbetar där och besök.
– Protesterna var inte våldsamma på något sätt och jag har stor förståelse för deras frustration över situationen. Det är ju otroligt viktigt att poängtera att varken antisemitism eller islamofobi eller någon annan form av trakasserier hör hemma vid ett universitet. Här ska man kunna diskutera även svåra frågor och problematiska frågor, men det ska ske respektfullt förstås, säger Pernilla Björk, kommunikationsdirektör vid Uppsala universitet i en intervju i Aftonbladet med anledning av att Segerstedthuset stängdes.
Möten och brevväxling
Sedan manifestationerna till stöd för Palestina startade har universitetsledningen haft två möten och en brevväxling med organisationen "Academics for Palestine Uppsala".
I ett första brev den 21 november 2023 skriver organisationen bland annat att "Vi förväntar oss samma moraliska klarhet och ledarskap som ni tidigare visat i försvaret av grundläggande demokratiska normer och akademiska friheter. Därför ber vi er att:
- Klargöra universitetets ställningstagande till Israels invasion och belägring av Gaza.
- Redogör för de konkreta åtgärder som Uppsala universitet kommer att vidta för att säkerställa yttrandefriheten och samtidigt skapa en trygg och inkluderande miljö för alla, med särskild tonvikt på den ökande antisemitismen och islamofobin."
I svaret skriver Uppsala universitet att "Uppsala universitet är engagerat i våra värderingar om akademisk frihet, demokrati, mänskliga rättigheter, yttrandefrihet och ömsesidig respekt. Som en allmän regel kommer dock Uppsala universitet som institution inte att inta en kollektiv ståndpunkt om aktuella händelser eftersom detta kan hämma den fulla friheten för oliktänkande som universitetet lever på. Universitetet är kritikernas hem och sponsor, men inte självt en kritiker. Anställda och studenter vid Uppsala universitet omfattas av yttrandefrihetsgrundlagen och kan uttrycka en personlig åsikt. Detta är inte något vi vill eller kan påverka."
I det senaste brevet den 7 maj 2024 skriver Academics for Palestine Uppsala att de vill komplettera två punkter som togs upp på ett möte den 18 april 2024 mellan organisationen och rektor Anders Hagfeldt.
De två punkterna är dels en uppmaning att Uppsala universitet borde skapa nya samarbeten med palestinska universitet dels att Uppsala universitet bör avbryta förbindelser med israeliska universitet tills Israel som land följer internationell rätt.
Skapa nya samarbeten med Palestina
I brevet skriver Academics for Palestine Uppsala bland annat att: "För det första bad vi Uppsala universitet att söka och skapa nya samarbeten med palestinska universitet. Detta inkluderar att ingå nya långsiktiga institutionella samarbeten med palestinska universitet på Västbanken och, när så är möjligt, i Gaza, samt att öppna finansieringsmekanismer för att stödja besök av palestinska forskare från Palestina till Uppsala universitet."
I svaret från rektor Anders Hagfeldt står bland annat:
"Ni önskar att Uppsala universitet aktivt ska söka samarbete med palestinska universitet och stötta palestinska universitet, lärare och studenter. Jag håller med och kommer att uppdra till vår internationella avdelning att undersöka de förslag om samarbete som ni formulerat.
Det finns säkert flera samarbeten på individnivå forskare emellan. Vi kartlägger ju inte dessa samarbeten av samma anledning som vi inte kartlägger forskningssamarbeten på individnivå med israeliska forskare."
Avbryta samarbeten och akademisk frihet
När det gäller den andra punkten i brevet skriver organisationen att: "För det andra hävdar vi att Uppsala universitet, för att stödja slutet på en regim av apartheid och förtryck i Palestina, bör avbryta förbindelserna med medskyldiga israeliska universitet till dess att staten Israel följer internationell rätt (i enlighet med FN:s resolutioner 242 och 194)."
I svaret konstaterar rektor att:
"Det är inte universitetets uppgift att ta ställning i utrikespolitiska konflikter. Det är viktigt att universitetet kan stå fritt. Om universitetet som organisation tar ställning kan det begränsa studenters och medarbetares rätt att fritt få uttrycka sina åsikter vilket riskerar att i förlängningen begränsa den akademiska friheten. Samarbeten bygger på vetenskaplig grund med syftet att föra kunskapen framåt. Forskning och utbildning är gränsöverskridande och global till sin natur. "
Uttalande från SUHF
Sveriges universitets- och högskoleförbund (SUHF) gjorde den 21 maj 2024 ett uttalande med anledning av konflikten. SUHF är ett samarbetsorgan där 38 universitet och högskolor ingår, däribland Uppsala universitet: "Sveriges lärosäten understryker vikten av och värnar yttrandefrihet och akademisk frihet. Fredliga demonstrationer under lagliga former är varje samhällsmedborgares rätt och även studenter och personal på universitet och högskolor har rätt att framföra sina åsikter.
Svenska universitet och högskolor har inte uppdrag eller mandat att driva utrikespolitiska frågor. Det betyder att varken medarbetare, studenter eller intressegrupper kan förvänta att universitet och högskolor, som arbetsgivare eller utbildningsanordnare, ska manifestera utrikespolitiska uppfattningar eller ta ställning i utrikespolitiska frågor. Akademin ska stå fri från påtryckningar."
Möjligheter för utsatta
I svarsbrevet beskriver rektor också två samarbetsavtal som är relevanta i sammanhanget:
"Vad mer kan vi göra? Uppsala universitet deltar aktivt i det internationella samarbetet Scholars at risk (SAR) som stöttar enskilda riskutsatta forskare. Inom SAR-programmet kan forskare som befinner sig i krig eller är utsatta för förtryck få möjligheter att verka vid någon av våra institutioner.
Uppsala universitet har också ett stipendium för mastersstudenter från universitet i länder som befinner sig i krig, katastrofområden eller på annat sätt studerar under hot. Det är också möjligt att söka för palestinska studenter. Jag ska se till att informationen om utlysningarna bättre når ut."
Mer material
I faktarutan nedan kan du läsa mer om universitetets ståndpunkter och hantering av frågan via bland annat nyhetsartiklar och rektorsbloggen.
Anders Berndt
Läs mer
Uttalande med anledning av kriget mellan Israel och Hamas, SUHF:s webbplats
Studentprotest i Carolinaparken, nyhet den 15 maj 2024
När ska universitetet ta ställning? Rektorsbloggen den 8 februari 2024
Angående konflikten i Israel/Gaza, nyhet den 1 februari 2024
Konsistoriet gör uttalande om fri debatt och yttrandefrihet, nyhet den 16 november 2023